IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.08.02, 21:34
Kiedyś, dawno temu jadłem wspaniałą potrawę z tartych ziemniaków z białym
serem w środku(farsz z białego sera).Do tego skwarki z tłuszczem. Do popica
kwaśne mleko, lub kefir.Chyba nazywa się pyza?kartacz? knedelek? Gotowała to
moja babcia i mama.Niestety,mnie wtedy nie interesowały przepisy
kulinarne.Jeśli ktoś ma jakiś przepis-bardzo proszę o podanie.Serdecznie
pozdrawiam . Dziękuję. Czesław
Obserwuj wątek
    • Gość: MAY Re: Kartacz?? IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.08.02, 21:57
      Witam!!!
      Masz rację, pyzy to niebo w gębie, zarówno te z serem, jak i z grzybowym
      farszem, co jest specjalnością mojej babci. Dla mnie bez skwarek, bo jestem
      wege, ale jak najbardziej z kefirem. Niektórzy robią też pyzy z mięsem.

      Jutro babcia przyjeżdża na obiadek i jeśli do tej pory nikt nie wystuka Ci
      przepisu, wypytam się o wszystko i popołudniu wrzucę przepis.

      POZDRAWIAM SMACZNIE!!!
    • quba Re: Kartacz?? 19.08.02, 07:57
      to jest przepis podany przez Melanię w wątku "pyzy z mięsem"
      Cepeliny
      Sa przepyszne, ale strasznie pracochlonne. Ale raz na jakis czas warto
      zrobic.
      Ciasto ziemniaczane robi sie w proporcji (i tu uwaga: w zaleznosci,
      czy maja
      byc mniej lub bardziej szare, mozna dac proporcje pol na pol surowych
      i
      gotowanych (w mundurkach) albo 1/3 gotowanych, albo tez 1/3 surowych.
      Wszystkie
      sa przepyszne. Surowe ziemniaki obrac,zetrzec na tarce, mocno
      odcisnac, sok ma
      sie odstac, maka ziemniaczana, ktora sie osiadie bedzie pozniej dodana
      do
      ciasta. Gotowane ziemniaki obrac, przepuscic przez maszynke, polaczyc
      z
      surowymi, dodac make, z miseczki po soku, oraz 1 lyzke maki
      ziemniaczanej
      (przepis na 3 kg ziemniakow). mase dobrze wyrobic, jezeli zarzadka,
      dodac maki
      ziemniaczanej (nie przennej). Co do nadzienia, to moze byc kazde
      miesko za
      wyjatkiem drobiu, dobrze by bylo mieszane: surowy boczek,
      lopatka,kawalek
      wolowiny. Mozna najpierw rozdrobnic ( w oryginale drobno posiekac, ale
      kto by
      siekal,ja miele na maszynce), usmazyc z cebulka, doprawic wg smaku,
      oraz duzo
      majeranku. Z ciasta formowac placki wielkosci spodeczka,na srodek
      klasc farsz,
      zawijac aby powstaly podluzne duze kluski (vel cepeliny). Gotowac we
      wrzcej
      osolonej wodzie, ale nie za bardzo wrzacej, zeby sie nie rozgotowaly.
      Podawac
      okraszone skwarkami (ja uwielbiam ze smietana).
      Smacznego
      • vilnianka Re: Kartacz?? 22.08.02, 10:41
        No coz... ile gospodyn tyle przepisow :-)

        Litewskie Cepeliny

        Potrzeba nie wiele składników i trochę cierpliwości :o)

        1kg ziemniaków
        Kilka łyżek kaszy mannej lub 3-4 ugotowane ziemniaki
        sól
        Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na jakiś czas.

        Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć. Sok z ziemniaków nie wylewać, a odstawić i
        poczekać aż osiądzie krochmal, wtedy wódę zlewamy, a krochmal wkładamy do masy
        ziemniaczanej. Również dodajemy sól i kaszę manną lub zmielone gotowane
        ziemniaki. To tyle na temat ciasta.

        Nadzienie rożne. Najbardziej popularne to mięsne, ale mogą być np. grzyby, ser,
        wędlina, usmażony boczek.

        Teraz formujemy podłużne (wielkości pięści).... hmm... i tu nie wiem jak to
        nazwać... coś w rodzaju pyz, nadziewane naszym farszem. Na bieżąco nasze
        cepeliny wrzucamy do gotującej się już posolonej wody (UWAGA!!! woda powinna
        cały czas się gotować, inaczej cepeliny się rozpadną). Gotujemy ok 30 min.
        ostrożnie mieszając co jakiś czas. Sparawdzić, czy już gotowe, najlepiej na
        żywca, tzn. wyjmując jeden i próbując.

        Sos do tego:

        Pokroić słoninkę lub boczek i cebulkę usmażyć, ma być duuużo tłuszczyku (wiem
        niezdrowe, ale dobre) do tego dodać duuużo śmietany. Takim sosikiem polewa się
        cepeliny mniammm, mniammmm.....

        Nadzienia:

        1. Mięsne - to zwykle przyprawione mielone, może być z dodatkiem łyżki śmietany
        i gotowanego ziemniaka.

        2.Serowe:
        300 gr. sera białego
        1 jajko
        1 łyżka śmietany
        20 gr. drobno pokrojonej i usmażonej słoninki
        20 gr. masła
        1/2 łyżeczki mięty
        sól

        Źródło: Przepis rodzinny


        Vilnianka ;o)

        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        ICQ 81838200 kucharek.prv.pl
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    • Gość: MAY Re: Kartacz?? IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.08.02, 14:34
      Witam!!!
      Przepis podany wyżej jest chyba dokładnie taki jaki wykorzystuje też moja
      babcia, tylko ona zawsze dodaje znacznie więcej tartych, surowych ziemniaków,
      poniważ u mnie w rodzinie wszyscy preferujemy właśnie takie szare pyzy, ale
      oczywiście każdy robi jak lubi.

      POZDRAWIAM, MAY!!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka