kasiulek_mysiulek 05.08.05, 17:48 Zrobilam dzisiaj i wyszly przepyszne. Chce ktos przepis?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiulek_mysiulek Re: Knedle ze sliwkami 05.08.05, 18:17 :) Kg ziemniakow 2 szklanki maki pszennej 1 jajko pol lyzeczki soli pol kg sliwek (takie zeby dobrze pestka odchodzila) cukier cynamon smietana (ja wzielam 12%) Ziemniaki ugotowac w mundurkach, odcedzic, wlac zimna wode zeby wystygly, obrac, zgniesc (wazne zeby nie bylo grudek) Polaczyc je z maka, jajkiem, posolic do smaku. Zagniesc ciasto. Z ciasta formowac kulki, z nich male placuszki (rece maczac w mace). na kazda pol albo jedna czwarta sliwki, odrobinke cukru i formowac knedle (takie wydluzone jak na ksztalt sliwki). Klasc na wrzaca wode i gotowac az wyplyna. Na talerzu polac smietana i posypac mielonym cynamonem. Mozna tez posypac cukrem pudrem...MNIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Knedle ze sliwkami 05.08.05, 18:30 Mniam-dla poczatkujacych radze dodac lyzke lub dwie kaszy manny do ciasta-nie bedzie sie lepic:) Odpowiedz Link Zgłoś
anutk_a Re: Knedle ze sliwkami 06.08.05, 08:35 Mam duzo śliwek (i urlop:)), a przepis mi się poooodoba :) czy po ulepieniu można je zamrozić? jak myslicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: Knedle ze sliwkami IP: *.pomorzany.v.pl 06.08.05, 11:15 No wiesz, to chyba nie sjest dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Knedle ze sliwkami 06.08.05, 14:13 Mrozi się już chyba ugotowane... Odpowiedz Link Zgłoś