Gość: polka IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:47 jak długo można przechowywać w lodówce już otwarty słoiczek? co zrobić,aby się nie zepsuła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jan Re: pasta AJVAR IP: 80.50.49.* 24.08.05, 15:14 U mnie otwarta jest już ze 3 m-ce, próbowałem -nawet zjadliwe to to:-). Posiada bardzo dużo konserwantów, że nawet producent lakonicznie napisał; należy spożywać przed końcem daty na pokrywce a po otwarciu przechowywać w lodowce /bez dodatkowych uwag:-0). U mnie figuruje data aż IX 2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 pasta AJVAR 24.08.05, 16:34 Nie wiem jaki masz Ajvar, ale te oryginalne słoweńskie maja dość wyraźnie zaznaczone, że nie mają żadnych konserwantów. Jeśli chodzi o ich zywotność to przedłużam ją (podobnie jak pesto) zalewając niewielką warstwą oliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
tripper Re: pasta AJVAR 29.08.05, 23:10 a mozna sobie samemu zrobic taki ajwar? surowcow terazjakby w brod... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Ajwar 29.08.05, 23:32 50 dag słodkiej papryki, 50 dag bakłażanów, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, pół łyżki octu. Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, przetrzeć przez sito lub znijsować. Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem, posolić. Wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Re: pasta AJVAR 29.08.05, 23:49 tripper napisał: > a mozna sobie samemu zrobic taki ajwar? surowcow terazjakby w brod... Taki własny jest chyba najlepszy i w wykonaniu prosty... Na podstawowy ajvar potrzebne są: papryka bakłażany czosnek oliwa ocet - najlepiej winny sól, pieprz proporcje - papryki mniej więcej dwa razy tyle wagowo co bakłażanów :D Paprykę ( bez pestek oczywiście) opiec w piekarniku, ściagnść skórkę, bakłazany obrać i pokroić w plastry, dodać paprykę, poddusić na oliwie ( można dodać trochę wody, ale niekoniecznie, zmiksować, ponownie wrzucić do garnka, dodać oliwy i octu, gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, chwilę poddusić i gotowe. Można dodać trochę ostrej papryki, albo fetę, albo oliwki - za każdym razem pycha :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady P Re: pasta AJVAR IP: *.adsl.net.t-com.hr 30.08.05, 08:07 Jezeli chodzi o proporcje papryki i baklazanow, to zgadzam sie z pania_momo, gdyz jak pisze ba_nita papryka i baklazany w stosunku 50:50, to juz niestety nie Ajvar. Odpowiedz Link Zgłoś
vanella Re: pasta AJVAR 24.08.05, 15:54 najlepiej szybko zjeść - nie wiem czy rzeczywiście ma tak dużo konserwantów, bo w tej chwili nie mam jak sprawdzić, ale mnie często zachodził pleśnią. trzymany w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś