Dodaj do ulubionych

pasta AJVAR

IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:47
jak długo można przechowywać w lodówce już otwarty słoiczek? co zrobić,aby się
nie zepsuła?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re:Zjeść.n/t 24.08.05, 11:53
    • Gość: jan Re: pasta AJVAR IP: 80.50.49.* 24.08.05, 15:14
      U mnie otwarta jest już ze 3 m-ce, próbowałem -nawet zjadliwe to to:-). Posiada
      bardzo dużo konserwantów, że nawet producent lakonicznie napisał; należy
      spożywać przed końcem daty na pokrywce a po otwarciu przechowywać w lodowce /bez
      dodatkowych uwag:-0). U mnie figuruje data aż IX 2007 r.
      • bob75rob1 pasta AJVAR 24.08.05, 16:34
        Nie wiem jaki masz Ajvar, ale te oryginalne słoweńskie maja dość wyraźnie
        zaznaczone, że nie mają żadnych konserwantów. Jeśli chodzi o ich zywotność to
        przedłużam ją (podobnie jak pesto) zalewając niewielką warstwą oliwy.
        • tripper Re: pasta AJVAR 29.08.05, 23:10
          a mozna sobie samemu zrobic taki ajwar? surowcow terazjakby w brod...
          • ba_nita Re:Ajwar 29.08.05, 23:32
            50 dag słodkiej papryki, 50 dag bakłażanów, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2
            łyżki oliwy, sól, pieprz, pół łyżki octu.
            Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, przetrzeć przez
            sito lub znijsować. Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem,
            oliwą i octem, posolić. Wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb
            pieczonych na grillu.
          • pani_momo Re: pasta AJVAR 29.08.05, 23:49
            tripper napisał:

> a mozna sobie samemu zrobic taki ajwar? surowcow terazjakby w brod...

Taki własny jest chyba najlepszy i w wykonaniu prosty...
            Na podstawowy ajvar potrzebne są:

papryka
            bakłażany
            czosnek
            oliwa
            ocet - najlepiej winny
            sól, pieprz

proporcje - papryki mniej więcej dwa razy tyle wagowo co bakłażanów :D

Paprykę ( bez pestek oczywiście) opiec w piekarniku, ściagnść skórkę, bakłazany
            obrać i pokroić w plastry, dodać paprykę, poddusić na oliwie ( można dodać
            trochę wody, ale niekoniecznie, zmiksować, ponownie wrzucić do garnka, dodać
            oliwy i octu, gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól,
            pieprz, chwilę poddusić i gotowe.
            Można dodać trochę ostrej papryki, albo fetę, albo oliwki - za każdym razem
            pycha :)

• Gość: lady P Re: pasta AJVAR IP: *.adsl.net.t-com.hr 30.08.05, 08:07
              Jezeli chodzi o proporcje papryki i baklazanow, to zgadzam sie z pania_momo,
              gdyz jak pisze ba_nita papryka i baklazany w stosunku 50:50, to juz niestety
              nie Ajvar.
    • vanella Re: pasta AJVAR 24.08.05, 15:54
      najlepiej szybko zjeść - nie wiem czy rzeczywiście ma tak dużo konserwantów, bo
      w tej chwili nie mam jak sprawdzić, ale mnie często zachodził pleśnią. trzymany
      w lodówce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka