Dodaj do ulubionych

przyjecie po polsku.CO PODAC?

24.08.05, 19:43
hej
mam ugotowac cos na kolacje dla pieciu osob w ramach "kuchnia mojego kraju" i
zastanawiam sie co. zeby nie bylo super skomplikowane, czyli pieorgi odpadaja
ani podobne do niemieckiej kuchni (tu mieszkam), czyli zadnych kotletow. acha
i jeszcze zeby nie spedzic w kuchni dwoch dni!

czekam na propozycje i przepisy cud!
Obserwuj wątek
    • Gość: szpak Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: 195.145.23.* 24.08.05, 20:50
      Z daniem zasadniczym to rzeczywiscie trudno, bo kuchnia niemiecka
      wiekszosc "naszych" specjalow zna. Schabowe, mielone, czy bigos nikogo nie
      zadziwia...
      Ale jako male danie na wieczorna posiadowe moga byc sledzie (wprawdzie Niemcy
      je dosc czesto jedza, ale zwykle w smietanie, wiec w oleju i z cebula beda dosc
      extrawaganckie).
      Do tego wodka "z trawka", jak moi niemieccy znajomi mowia na Zubrowke, ze
      zwyczajowym sokiem jablkowym.
      Sprobuje ustalic z "moimi Niemcami", co nie wystepuje (a przynajmniej nie
      czesto) w ich kuchni i dopisze Ci jutro.
    • fettinia Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? 24.08.05, 20:53
      Ja tez pomysle-ale powiem ci szczerze,ze oni wlasnie pierogami bywaja
      zachwyceni:)Chociaz takie pracochlonne to moze skus sie jednak?:)
    • Gość: Pani_Momo Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:14
      Ja bym jednak pierogi....... Najlepiej z kaszą gryczaną - rewelka.
      Farsz : niestety, dokładnych proporcji nie podam, bo ja zawsze robię to "na
      oko"... zazwyczaj jest 2/3 kaszy i 1/3 dodatków

Składniki:
      kasza gryczana
      pieczarki lub grzyby leśne - kurki, podgrzybki ( jeśli są)
      kawałek wędzonego boczku
      cebula
      sól, pieprz

Żeby było szybciej i prosciej - może być kasza gryczana w woreczkach. Na
      patelni podduszamy grzyby, boczek i cebulkę ( wszystko dosc drobno pokrojone,
      mieszamy z ugotowaną kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem - i farsz gotowy.

Nadziewamy pierogi, chlup do wrzątku, jak wypłyną, odsaczamy, na talerz - i
      polewamy cebulką zrumienioną na masełku. Świetne są świerze - ja zawsze staram
      się je robić, jak nikogo w domu nie ma, bo znikają jak snieg w lipcu. Jeszcze
      lepsze są podpieczone, dla tego mozna je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w
      lodówce albo zamrozić. Do popicia czerwone wino albo barszczyk
      • Gość: Pani_Momo Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:16
        świeŻe oczywiście miało być... Paskudny ort... :-/
    • Gość: Mareszka Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 24.08.05, 21:18
      Może to nie jest dobry przepis na wystawną kolację, ale czymś takim możesz
      raczyć niemieckich przyjaciół przy innej okazji. To stary przepis gospodyni z Mazur.
      Mazurskie Placuszki, zwane przez Gospdynię "Ołatkami"
      -zsiadłe mleko (ile tam Ci się z siadło -> chociaż z tym moze być ciężko, bo UHT
      się nie zsiada!)
      -jedno jajko na każde dwie dzklanki mleka
      -mąki tyle, żeby ciasto było było nieco ęstrze niż naleśnikowe
      -szczypta soli, łyżka cukru
      -Jabłka i cynamon, lub ewentualnie banany, brzoskwinie z puszki, czy co Ci
      wyobrażnia podpowie
      -Troszkę proszku do pieczenia
      -Trochę oleju
      Zrób ciasto jak na naleśniki, wrzuć obrane i pokrojone w dość grubą kostkę
      jabłka. Wykładaj placuszki na rozgrzana patelnię łyżką po trzy - cztery na
      patelnię (tak żeby były wielkości denka od szklanki) i posyp cynamonem (w wersji
      jabłkowej)
      To jest danie o którym grzmiał cały międzynarodowy akademik! Turcy, Bułgarzy,
      Serbowie, Macedończycy, Fracuzi itd! (a nawet jedn Chińczyk).
      PYCHA!
      Smacznego
      • jottka Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? 24.08.05, 21:35
        z doświadczeń własnych, poczynionych wśród niemieckich wege, wynika, że
        najświetniejszym daniem jest tzw. sałatka polska - w tłumaczeniu na nasze
        pospolita sałatka warzywna:) ugotowane seler, marchewka, pietruszka w kostkę +
        drobno posiekana cebula + ogórek kiszony + majonez albo winegret z czosnkiem,
        opcjonalnie można dodać czerwoną fasolkę albo jajko na twardo, o ile nie mamy do
        czynienia z ortodoksami

korzeń pietruszki bywa rzeczą trudną do zdobycia w dojczlandzie, więc w razie
        czego bez bólu rezygnujemy i dajemy ciut więcej selera albo pare ziemniaków
        • Gość: ich to się nazywa "masurischer salat"... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.08.05, 02:14
          i w każdym fegro, segro czy inaczej można kupić! Korzeń pietruszki dostaniesz w
          REWE.
          • jottka Re: to się nazywa "masurischer salat"... 25.08.05, 13:15
            po primo - podaje nazwe stosowaną wśród znajomych niemców, którzy najwyraźniej
            albo nie znali przysmaku, albo też wersja home made zdecydowanie sie różniła od
            kupnej:)

po sekundo - ja wiem, gdzie można kupić, ja piszę, że trudności bywają
    • Gość: g Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 24.08.05, 21:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16726&w=25968184&a=25968184
    • Gość: Agnieszka Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:55
      ja bym dała kaszę z np. pieczenią wieprzową
    • ba_nita Re:Bułki drożdżowe na parze 24.08.05, 22:03
      na słodko lub z pieczenią i sosem grzybowym, do tego ogórek konserwowy .
    • jarek_zielona_pietruszka Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? 24.08.05, 23:27
      baba ziemniaczana z sosem z suszonych grzybów gdy niemcy to spróbują to im
      czapki pospadają.
    • Gość: ja od lat podaję... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.08.05, 02:11
      to samo: bigos i flaki. Zawsze na moje urodziny, patrzeć nie mogę, bo co roku
      to samo, ale goście sobie życzą i basta. Na przekąskę węgorza wędzonego,
      koreczki z polską kiełbasą, kabanosy płonące. Do picia żubrówka, biała wódka,
      musujące rosyjskie lub ukraińskie (do deseru czerwone), dziwne, ale moi goście
      poznali Polskę w 70-ych latach i szampan radziecki to było to.
    • ampolion Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? 25.08.05, 03:05
      A może REGIONALNIE?...
      pl.wikipedia.org/wiki/Regionalna_kuchnia_polska
      więcej przepisów w linkach w tym wątku dla wyszukiwaczy, no wiesz.
    • gosienka1981 Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? 25.08.05, 13:03
      Zdecydowanie GOŁĄBKI!!!
      • Gość: Thea Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.arcor-ip.net 25.08.05, 20:09
        Golabki - znane danie w Niemczech wystepujace pod nazwa Kohlrouladen.
        • Gość: x Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 18:29
          flaki?
    • ks40 Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? 25.08.05, 13:26
      Smalczyk domowej roboty z cebulką + ogór kiszony + chlebek razowy (np.
      Kosakenbrot).
      • Gość: constanta Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.eni.gwdg.de / *.mpibpc.gwdg.de 25.08.05, 15:24
        hmm...
        dzieki wielkie

sprostowanie tylko, ze przyjaciele to nie niemcy, ale hiszpanka, argentynczyk,
        meksykanin i wloch.

zdecydowalam sie w koncu na zurek (jak znajde w sklepie) lub krupnik, a na
        drugie ogolna nie jakos narodowo okreslona potrawka miesno warzywna z kluskami
        kladzonymi.

na deser sernik

• Gość: Gosia Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: 62.29.137.* 25.08.05, 16:53
      jajka faszerowane, rzadko która narodowość zjada jajka w takiej postaci...
      • Gość: jacek2 Re: przyjecie po polsku.CO PODAC? IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 25.08.05, 20:28
        Polecam :
        Na przystawke sledz po japonsku
        A pozniej zrazy z kasza gryczana!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka