Gość: ania IP: 212.244.54.* 07.09.05, 06:09 jaki sos do ruskich by pasował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb maggi z masłem 07.09.05, 07:36 Nie jest to typowy sos, ale jadłam u znajomych rskie pierogi polane miksturą składającą się z roztopionego asła, wymieszanego z przyprawą typu maggi w płynie. Akurat jadłam z Winiarami, ale sądzę, że każda inna przyprawa będzie na miejscu. Dla mnie pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: ruskie pierogi + sos IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 07.09.05, 09:21 U mnie w domu ruskie pierogi je sie tradycyjnie: z bulka tarta zrumieniona na masle. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: ruskie pierogi + sos 07.09.05, 10:07 kiedyś jadłam ruskie pierogi podane z pieczarkami, takimi podsmażonymi z cebulą, zdziwiło mnie niemożebnie to zestawienie, ale były bardzo smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: ruskie pierogi + sos IP: *.btk.net.pl 07.09.05, 11:10 Jadłam pierogi ruskie polane sosem z przysmażonej na rumiano cebuli podduszonej potem z dodatkiem śmietany kremówki soli i sporej ilości świeżo mielonego pieprzu (chwilę trzeba odparować żeby sos zgęstniał).Nie zalecam liczenia kalorii. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch ruskie pierogi + sos 07.09.05, 11:17 ciekawe po co sos do pierogów? Żeby ciasto rozmiękło? Odpowiedz Link Zgłoś
slunko Re: ruskie pierogi + sos 07.09.05, 11:35 u mnie w domu jemy ruskie pierogi polane kwasna smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stacja_pierogowo Re: ruskie pierogi + sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 12:09 A ja kiedyś eksperymentalnie jadłam z sosem tatarskim domowej roboty - takim, że czuć kawałeczki pieczarek, ogórka i cebuli, a nie takim maksymalnie zmielonym ze sklepu, a także z sosem jogurtowo - czosnkowym przyprawionym solą i pieprzem świeżo zmielonym. Oba pasują i są pyszne! Ale jako fanka pierogów ruskich uważam, że do dobrych pierogów wystaczy stopione masełko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: ruskie pierogi + sos 07.09.05, 12:25 ruskie sa najlepsze ze smietana i cukrem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kewah Re: ruskie pierogi + sos IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.09.05, 14:15 Do ruskich tylko stopione maslo, ewentualnie z podsmazona cebulka. Znam takich co jedza z kwasna smietana. Ale po co? Ruskie dobre same w sobie (z maselkiem!). Odpowiedz Link Zgłoś
rryjek Re: ruskie pierogi + sos 07.09.05, 15:16 U nas - albo polane śmietaną ( najlepiej taką prawdziwą , wiejską - gęstą ) , albo cebulką podsmażoną na oliwie . Mogą być jeszcze podane ze skwarkami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga.julia Re: ruskie pierogi + sos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.05, 23:33 Kolega zawsze w barze zamawiał ruskie i gulasz. No więc polane tym sosikiem z mięskiem były pyszne, ale może to za duzo dobrego na raz? w Każdym razie jest taka opcja... Odpowiedz Link Zgłoś
lena.a Re: ruskie pierogi + sos 09.09.05, 23:40 Dla mnie ruskie tylko z przysmażoną cebulką, hmm...inaczej nie jadłam. Z pieczarkami mogą być też samczne, kiedyś spróbuję. Zresztą one muszą smakować ze wszystkim, bo same w sobie są pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: ruskie pierogi + sos 10.09.05, 00:44 Spróbuj ruskie z sosem do spaghetti (bezmięsnym), posypane zieloną pietruszką. Wyczytałam ten pomysł na opakowaniu amerykańskich pierogów (zaskakująco smaczne) i już kilka razy tak jadłam- dla mnie bomba, ale ja jestem fanką pierogów i pomidorów :o) Tutaj strona producenta, a na niej 87 sposobów podania pierogów- są też przepisy na różne sosy. www.pierogies.com/recipes.asp?text=&category=&orderby=&whichpage=1 Odpowiedz Link Zgłoś
lisia_kita Re: ruskie pierogi + sos 10.09.05, 04:43 cebulka smazona , maggi i dodatkowo feta lub bialy ser kwasnoslonoostry oraz dymka lub szczypiorek , sa rozne mozliwosci jeszcze ale to juz nie beda ruskie pierogi ale pierogi inne Odpowiedz Link Zgłoś