beata118 08.09.05, 13:11 Przywiozłam sobie w tym roku z wakacji sól gruboziarnistą morską bo wydawało mi się że widziałam tu przepis na mięso pieczone w takiej soli. Szukam i szukam ale nic nie zmalazłam możecie mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: mięso pieczone w soli? 08.09.05, 13:15 skopiowałam kiedyś z forum, nie pamiętam autora "PIECZENIE W SOLI Ja wiem jak zrobic tak kurczaka i schab. Czy macie jeszcze jakies inne doswiadczenia? Do kurczaka najlepiej miec taka gruba, szara sol, kiedys latwo bylo dostac, teraz nie moge znalezc w W-wie. A moze wiecie gdzie?? Kurczak - wymyty, suchy. Przyprawami, jakie lubimy natrzec. Do naczynia sypiemy ok. 1 kg soli, w to pakujemy brzuszkiem kurczka i calego obsypujemy dokladnie solą - 2-3 kg. (to nie żart). Tak żeby caly byl przykryty rowno. Przykryc (mozna takze folią jak nie ma przykrywki).I do piekarnika ok. 180 stopni na poltorej godziny. Wiem, ze brzmi strasznie, ale potem trzeba mlotkiem rozbic skorupe i juz... Schab troszke inaczej: mozna go zamarynowac w przyprawach wczesniej i trzeba zrobic z soli - 2-3 kg masę wbijajac do soli bialka jajek (4 powinny byc ok). Wyrabiamy taka mase dziwna i oblepiamy szczelnie schab. I do piekarnika (zalezy od wielkosci schabu...) 180 stopni - 45-60 minut. Uwaga - miesa NIE SOLIMY. Wychodzi super soczyste i niezbyt slone.Najlepiej wyjmowac pieczen przy gosciach - bo to rozbijamie robi wrazenie :-) " Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Invi - to moje starutkie zagajenie :-))) 08.09.05, 14:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17255415&a=17259247 a tu wątek cału z mnóstwem różności... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Invi - to moje starutkie zagajenie :-))) 08.09.05, 17:15 no patrz, a ja Cię w dokumentach trzymam i autor nie wpisany-już naprawiam ten błąd widać, ze przepis uznałam za arcyciekawy, skoro mam go w dokumentach pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f dzięki Invicto :-) A Ty Babo wiedz, ze normalnie 08.09.05, 18:24 wygląda. Rumiana skórka itp.. no normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggi Re: mięso pieczone w soli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 13:25 Ja pieke w soli rybe. Pstraga na przyklad. Do srodka pakuje sie taka papke zrobiona z pietruszki, koperku, czosnku i masla. Rybe zasypuje sie ta sola i do piekarnika. Faktycznie robi sie skorupa do rozwalenia mlotkiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: mięso pieczone w soli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:28 A jak wygląda taki kurczak upieczony w soli?Jaki ma kolor,czy skórka się przykleja do tej solnej skorupy?Proszę o informację bom ciekawa-tyle zachwytów,że też bym zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
slunko Re: mięso pieczone w soli? 08.09.05, 15:20 dla niemiecko-jezycznych podaje przepis Tima Mälzera: www.vox.de/27474_rezept.php?rez_id=1019 Odpowiedz Link Zgłoś