Dodaj do ulubionych

Prośba do Dziuuni.

IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.05, 08:45
Witam,zaglądam tu już od bardzo dawna i bardzo mne to forum
wciąga,szczegolnie galeria.kiedyś trafiłam na zdjęcie makowca,rolady w
cieście krucho-drożdżowym.wyglądał fenomenalnie dzięki przewadze maku nad
ciastem:) Chciałabym kiedys zrobić coś takiego,bo uwielbiam piec,ale był
podany tylko link do przepisu na ciasto,a na nadzienie nie znalazłam.proszę o
dokładny przepis,jak zrobić taki cudny makowiec.dzięki.
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Prośba do Dziuuni. 20.09.05, 15:03
      Cieszę się że podoba Ci się mój makowiec :)

Na ciasto z tego linku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18438828&v=2&s=0 potrzeba:
      -1/2 kg maku
      -1 l mleka
      -10 dkg masła
      -15 dkg cukru
      -3 jajka
      -3/4 szklanki miodu
      -zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy
      -10 dkg migdałów rozdrobnionych
      -10 dkg orzechów włoskich
      -10 dkg rodzynek
      -skórka pomarańczowa
      -skórka cytrynowa
      -kieliszek rumu
      -ewentualnie słodka śmietana kremówka

Mak zalewam mlekiem i doprowadzam do wrzenia,gotuję na wolnym ogniu ok.1/2
      godziny-trzeba pilnować i mieszać często bo lubi się przypalać.Po ugotowaniu
      odstawiam do dnia następnego.Potem odsączam mak na sicie,musi byc dokładnie
      bardzo odsączony,można zostawić go w szerokiej misce do przeschnięcia.Następnie
      mielę go 3 razy w maszynce do mielenia z sitkiem do maku.
      W dużym garnku roztapiam masło i wsypuję do niego migdały i orzechy,smażę
      chwilę do lekkiego zrumienienia.Dodaję miód i przesmażam chwilę,dodaję
      następnie wanilię,a na końcu rum.Wlewam tę masę do maku i mieszam dokładnie
      dodając resztę bakalii.Odstawiam do przestudzenia.
      Żółtka ubijam z połową cukru do białości i mieszam z masą makową.2 białka
      ubijam wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru-też mieszam to z masą
      makową.Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewam trochę śmietany
      kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna.
      Ciasto dzielę na dwie części.Rozwałkowuję każdą na duży prostokąt tak żeby
      ciasto było dość cienkie-ok.1/2 cm.Smaruję ciasto wcześniej odłozonym i lekko
      ubitym białkiem i wykładam po połowie masy makowej na każdą część zostawiając
      wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.4 cm.Zwijam makowiec luźno,zaczynając
      od boku z masą,a boki nieposmarowane podkładam po zawinięciu pod spód.Trzeba
      pamiętać o bardzo luźnym zwijaniu ciasta ponieważ ciasno zwiniętę pęka w
      trakcie pieczenia.Teraz makowce zawijam bardzo luźno w papier do pieczenia i
      wkładam do zimnego piekarnika właczając go na 175 stopni.Piekę ok.40-50
      minut,aż makowce wyrosną i przypieką się wyraźnie z wierzchu.
      Jeszcze ciepłe lukruję lukrem z przesianego cukru pudru wymieszanego z wrzącą
      wodą na gęstą masę.
      • Gość: Kasiula Re: Prośba do Dziuuni. IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.05, 17:20
        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.będę próbowała go zrobić i mam nadzieję że
        sie uda.
        • Gość: Kasiula Re: Prośba do Dziuuni. IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.05, 14:13
          Dziuuniu,jakiś czas temu upiekłam i wyszło naprawdę dobrze-tzn.dużo maku,mało
          ciasta.zrobiłam tylko w troszkę innym cieście,którego używam zawsze do
          rogalików.jest ono bardzo podobne do Twojego,tylko proporcje troszkę inne.no i
          ono wyrasta w lodówce.Na swieta chciałabym zrobić z twoim ciastm i ono też
          rośnie w lodówce,czy raczej potrzebuje ciepła?
          Tak więc wyszło pycha,ale byłam bliska załamania,jak ciasto pękło w piekarniku
          (zamaskowałam to potem polewą:))Masz jakiś sposób żeby tego uniknąć?Bardzo
          dziękuję za radę:)
          • dziuunia Re: Prośba do Dziuuni. 11.12.05, 17:15
            To moje ciasto to jest ciasto krucho-drożdżowe i w zasadzie ono wyrasta
            krótko.Przepis pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' M.Lemnis i H.Vitry i
            tam napisane było że można je od razu wałkowac i zwijać w struclę.Ja uformowane
            makowce odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia i wstawiam do zimnego
            piekarnika i wtedy rosną dopóki piekarnik się nie nagrzeje.
            A zeby nie pękały przy pieczeniu to trzeba je dość luźno zwijać-wtedy ciasto
            ma więcej mięjsca na wyrastanie.Poza tym możesz zawinąć gotowe makowce w papier
            do pieczenia zostawiając trochę zapasu na rośnięcie-wtedy papier trzyma
            wszystko w całości.Mnie on często pęka przy brzegu na dole,ale się nie
            przejmuję bo całość się trzyma,a na smak to nie wpływa :)
            • kasiula81 Re: Prośba do Dziuuni. 11.12.05, 17:23
              Ja też robiłam krucho-drożdżowe,ale byla w nim kostka margaryny,50 dag mąki,2
              jajka i 5 dag drożdży rozpuszczinych z łyżką cukru w 2 łyżkach smietany.i
              właśnie ono wyrasta w lodówce przez ok.2 godziny. teraz spróbuję z Twoim
              ciastem,tylko będę musiała zagwarantować mu trochę ciepła.
              ostatnio własnie wstawiłam do zimnego piekarnika i zawinęłam w papier,ale chyba
              za słabo bo papier się "rozszedł"i cała rolada wyszła z tego rulonu.
              • kasiula81 Re: Prośba do Dziuuni. 12.12.05, 07:51
                Z góry przepraszam że tak Cię zamęczam i dziekuję za cierpliwość.to już
                ostatnie pytanie:)
                Drożdże rozpuszczam w smietanie i od razu daję do mąki,zagniatam ciasto i
                czekam aż urośnie czy też najpierw odstawiam same rozpuszczone drożdże do
                wyrośnięcia,a potem jeszcze raz całe ciasto?
                • dziuunia Re: Prośba do Dziuuni. 12.12.05, 09:33
                  Wcale mnie nie zamęczasz :)
                  Ja drożdże rozpuszczam w śmietanie i od razu daję do reszty
                  składników,zagniatam i odstawiam na krótko i potem wałkuję.Do wyrośnięcia
                  odstawiam zwinięte już makowce,ale na krótko,1/2 godziny wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka