redudek 21.09.05, 10:19 jak zrobić szybko tani ale syty obiad?,proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: jak zrobić obiad? 21.09.05, 10:20 ugotować? :) a najpier poczytać forum Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Redudu:-) tu jest ponad 200 tysięcy wpisów z przep 21.09.05, 18:32 isami, a w Galerii ponad 19 000 z fotkami:-) Polecam hasła: makaron, polędwiczki, piersi, z kurczaka, chilli con carne; tanie, .. w rubryce "temat" i wyyyyyybieraj. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak zrobić obiad? - bardzo prosto. 21.09.05, 19:08 Zaplanować co ma być, kupić produkty, wziąć do ręki przepis jeśli nie ma się go w głowie i stanąć przy kuchni. Potem działać. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: jak zrobić obiad? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.05, 21:10 Chyba nikt Ci nie pomógł :( Jeśli nie bardzo umiesz gotować to możesz zrobić na szybko tak: kupić: ok.0,5kg mięsa mielonego, 2 cebule, 2 fixy Knorr do spaghetti po bolońsku i makaron do spaghetti. Potem pokroić cebulę w miarę drobno, podsmażyć chwilę na mocno rozgrzanym oleju. Następnie wrzucić mięsko i widelcem starać się je rozdrobnić, cały czas smażąc. Jak już będzie całe obsmażone przygotować fixy jak na opakowaniu i wlac do mięska. Jeszcze z 5-10 min. pogotować na małym ogniu. Można przyprawić solą i pieprzem do smaku. Albo jakimiś ziołami, np.prowansalskimi. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, do miękkości jaką lubisz. Potem wszystko wymieszać razem i zajdać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: jak zrobić obiad? IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 21:16 a co to jest makaron DO spaghetti? :)) fix? oj Odpowiedz Link Zgłoś
em_es zamiast tych dwóch fix'ów 21.09.05, 21:29 które, pomijając zawartość, tanie nie są, polecam nabycie kilograma albo i więcej pomidorów, które tańsze i lepsze niż jesienią to nie są nigdy (na targu nawet poniżej 1.50 za kg) zagotować czajnik wody, obficie polać pomidory, przelać je zimną wodą, obrać, posiekać bądź jak, zielone gniazda wyrzucić a dalej jak w przepisie Magdy - podsmażyć posiekane cebulę i czosnek, dorzucić mięso, smażyć aż straci czerwony kolor, wrzucić posiekane pomidory, dusić aż nadmiar wody odparuje i zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem, bazylią ugotować makaron, spaghetti albo jakikolwiek inny, ja często świderki jem z takim sosem, wrzucić go do sosu, pomieszać dokładnie, zjeść, a jak zostanie to do lodówki, na drugi dzień odgrzać na patelni - też pyszny, a kto wie czy nie lepszy :) można też na drugi dzień zapiec Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: zamiast tych dwóch fix'ów 22.09.05, 19:01 ugotowałam chińszczyznę"kurczaka w pięciu smakach w warzywach"mniam,mniam wszyscy się najedli:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak zrobić obiad? 21.09.05, 21:41 Gość portalu: Magda napisał(a): > Chyba nikt Ci nie pomógł :( Aby uzyskać pomoc trzeba zadawać KONKRETNE pytania. Stawianie pod ścianą forumowiczów pytaniami tego typu mija się z celem. Nikt nie wklepie książki kucharskiej. Trzeba przynajmniej troszeczkę konkretów podać, a wtedy chętnie pomożemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: jak zrobić obiad? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.05, 21:55 Dobra, dobra. Jak na razie to większość się w tym wątku wypowiada nie na temat. Poza tym dla mnie pytanie jest dość konkretne: "jak zrobić szybko tani ale syty obiad?,proszę o pomoc". Może nie dla wszystkich najwyraźniej. Do marghe_72: faktycznie, tak się zastanowiłam i sama nie wiem co to jest makaron DO spaghetti...:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: No to podawaj przepisy.Chętnie poczytam. 21.09.05, 22:09 Dla odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: To ja też zapytam Magdę. IP: *.itelca.com.co 21.09.05, 22:17 Co zrobić na obiad bo nie wiem na co miałabym ochotę? Musi być nie za tłusto, nie za słono, nie za słodko, takie w sam raz. Wystarczająco konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: jak zrobić obiad? 22.09.05, 09:40 Żeby była jasność,to potrafię dobrze gotować,jestem mężatką od 14lat i matką trójki dzieci,ale czasami wypalam się z pomysłów co tu ugotować na obiad a chciałabym ugotowac cos sprawdzonego,w miarę za małe pieniądze. Ja znam świetny przepis na sałatkę śledziową,szybką ,tanią i pyszną.Jak ktoś zainteresowany podam przepis,a także na sałatkę z ananasem,kurczakiem i kukurydzą.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: jak zrobić obiad? IP: *.acn.waw.pl 22.09.05, 09:42 jesli potrzebujesz pomocy to musisz zadawac konkretne pytania. Co to ma byc. Mieso? JAjka ziemniaki? upa? Jaką kuchniuę lubisz? czego nie weźmiecie do ust ito Na lakoniczne pytania będziesz dostawać odpowiedzi jak wyzej (poszukaj, poszperaj, poczytaj itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: wcale nie, IP: *.gazeta.pl / *.cmdik.pan.pl 22.09.05, 14:49 redudek napisała: > wydaje ci się chyba;)) To stwierdzenie czy przypuszczenie? Bo brak spójności logicznej w tym zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: wcale nie, 22.09.05, 14:58 Mądrość przez ciebie przemawia,czy to mi się wydaje?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja teraz opowiedz,.. IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.09.05, 15:55 co ugotowałaś! Bądź naszym natchnieniem, muzą kulinarną! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: jak zrobić obiad? 22.09.05, 19:03 ugotowałam chińszczyznę "kurczaka w pięciu smakach w warzywach" mniam,mniam,wszyscy się najedli:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jak zrobić obiad? IP: 213.192.124.* 22.09.05, 19:18 > mniam,mniam,wszyscy się najedli:)) Tak, to rzeczywiście wiele wnosi; jak się najedli to pewnie ugotowałaś, bo jakbyś nie ugotowała, to by się nie najedli. "Mniam mniam" także wiele wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś