Gość: Ola IP: *.alstom.pl 11.09.02, 09:31 Bardzo lubię tą zupę i gotuję ją dość częso, ale może Wy gotujecie inaczej (smaczniej). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anma Ja robię tak... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.02, 14:36 ...nagotowuję najpierw jakieś mięsko, najchętniej do ogórkowej coś z drobiu (skrzydełka, udko). A potem dodaję pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, por w talarki-ćwiartki, natkę pietruszki. Teraz dodaję starte na grubej tarce ogórki kiszone (dość dużo, bo lubimy dość kwaśne) i się tak gotuje. Jak już się ugotuje zabielam śmietana i posypuję obficie świeżym koperkiem. Pycha. Moja ulubiona. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Zupka ogórkowa 11.09.02, 15:59 robie ja tu bardzo rzadko, bo podtawa dobrej zupy ogorkowej sa dobra kiszone ogorki i zakwas, czego prawie nie ma. Najbardziej lubie na bazie wywaru wolowo- jarzynowego, lekko podprawiona maka w formnie 'pijalnej', nie zjadanej lyzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Zupka ogórkowa IP: *.chello.pl 11.09.02, 17:27 Gość portalu: Ola napisał(a): > Bardzo lubię tą zupę i gotuję ją dość częso, ale może Wy gotujecie inaczej > (smaczniej). A jak ty gotujesz? :) Podam przepis na moją ulubioną, bezmięsna ogórkową: 2 kostki rosołowe ok. 50 dag kiszonych opak. gęstej smietany kilka ziemniaków żółtko po łyżce mąki i masła koperek, sól, pieprz Kostki rozpuszczm w wodzie, dodaje smietanę wymieszna z mąką, zagotowuję. Dodaję żółtko roztarte z masłem i starte na tarce obrane ogórki. Wrzucam ugotowane osobno ziemniaki, koperek, sól, pieprz. Oczywiście można to uprościć (np. bez żółtka), ale i tak pyszne. A. Odpowiedz Link Zgłoś