Dodaj do ulubionych

Do ba_nity

IP: *.303.krakow.pl 28.09.05, 10:15
Ba_nito, pamiętam, że podawałeś kiedyś szybki sposób na kiszenie kapusty i
robienie twarogu, domowym sposobem. Niestety, mimo, że długo szukałam, to nie
natknęłam się na linki z tymi przepisami. Czy mógłbyś podać jeszcze raz te
przepisy lub linki, gdzie te przepisy się znajdują? Byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam! bajeczka04
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Błyskawiczna kapusta i białe sery. 28.09.05, 10:33
      Nie ma sprawy:
      kapusta - szatkujesz, upychasz w naczyniu, wodę z ugotowanych ziemniaków
      (soloną) zamiast do zlewu wlewasz do kapusty. Przyciskach talerzykiem i czymś
      go obciążasz (chociażby plastikową butelką z wodą) i czekasz 2-3 dni.
      Na ser jest kilka sposobów, oto dwa:
      Z jogurtu kupnego czy też wykonanego domowym sposobem - kupujesz w aptece gazę
      opatrunkową (2 szt.) rozkładasz na sicie i przelewasz na nią jogurt. Związujesz
      końce gazy i wieszasz nad jakimś naczyniem (serwatka przyda się jako dodatek do
      domowego chleba, lub składnik napojów regenerujących). Następnego dnia masz
      delikatny serek. Jeśli odpowiada Ci bardziej suchy, mozesz go jeszcze docisnąć.

z krowiego mleka:
      1 l mleka, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny

Mleko musisz zagotować na średnim ogniu i gdy zacznie się podnosić zdejmujesz
      je z ognia. Dodajesz kwasek lub sok z cytryny mieszając mleko do momentu aż
      potworzą się skrzepy i wypłyną na powierzchnię serwatki. Przelewasz całość
      przez sito i dociskasz ser naczyniem z wodą na przykład aby pozbyć się nadmiaru
      serwatki.
      Przepis na serek z jogurtu podawał Jacek1f. pozdrawiam.
      • glasscraft Re: Błyskawiczna kapusta i białe sery. 28.09.05, 10:38
        Czy da sie zrobic ser jak w tym przepisie z jogurtu wykonanego z saszetki
        EasiYo (brakuje mi bialego sera w UK okrutnie)?
        • ba_nita Re:Zielonego pojęcia nie mam. 28.09.05, 11:04
          Nie znam tego jogurtu, ale na 100% zrobisz taki ser z jogurtu wykonanego w domu:
          mleko
          jogurt naturalny: ilość 1/40 objętości mleka (jak dasz połowę opakowania na
          litr to będzie dobrze)
          Mleko po zagotowaniu studzisz do temp około 40'C (paluchem można sprawdzić
          wsadzając go do mleka na 10 sekund - jeżeli nie parzy temperatura jest dobra)
          Wlewasz jogurt, mieszasz dokładnie, przelewasz do naczynia z pokrywką i
          odstawiasz na kilka godzin w ciepłe miejsce owinięte na przykład kocem aby
          utrzymać temperaturę. Po około 6 godzinach masz domowy jogurt a z niego serek
          j.w.
          • glasscraft Re:Zielonego pojęcia nie mam. 28.09.05, 11:08
            Dzieki bardzo - dzisiaj sprobuje.
      • Gość: bajeczka04 Re: Błyskawiczna kapusta i białe sery. IP: *.303.krakow.pl 28.09.05, 11:08
        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! :-)) Mam jeszcze pytanie, co do twarogu
        robionego z mleka: to nie może być mleko UHT?
        Pozdrawiam! bajeczka04
        • ba_nita Re: Błyskawiczna kapusta i białe sery. 28.09.05, 11:15
          Nie powinno, ale to tylko moje zdanie bo nigdy z UHT nie próbowałem, a były na
          tym formum głosy, że można. Biorąc pod uwagę, że koszt takiej operacji jest
          niewielki możesz spróbować i dać znać o wynikach.
          • Gość: bajeczka04 Re: Błyskawiczna kapusta i białe sery. IP: *.303.krakow.pl 28.09.05, 11:28
            Dzięki! :-))
            Pozdrawiam! bajeczka04
            • invicta1 skoro watek do Ba_nity 28.09.05, 11:31
              to dodam, ze miałeś rację Banito z małśem Leader Price-chyba faktycznie szef
              produkcji przysnął, bo jest dobre!:)
              ja kupiłam tego Leadera tylko, że okragłego i jest ok-dzieki
              • ba_nita Re: Się cieszę! 28.09.05, 11:48
                U mnie odezwała się natura chomika i na wszelki wypadek jakby im się odmieniło
                zamroziłem kilka kostek. A odmieni się na pewno. Leader Price właśnie
                przekroczył granicę z Litwą i to jest produkcja prawdopodobnie na ich rynek.
                Tworzą sobie bazę klientów, więc następnym razem proponuję ponownie przeczytać
                etykietkę bo można się naciąć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka