Dodaj do ulubionych

Pytanie o sos

15.10.05, 15:40
Może się to wydać niektórym śmieszne, ale co tam spróbuję. Chodzi o to co zrobić aby sos od duszonego mięsa (wołowina, wieprzowina) był ciemny. Niestety zawsze wychodzi mi prawie biały a jak go jeszcze zagęścić to robi się jeszcze bielszy (wiadomo mąka jest biała :). Może ktoś coś poradzi? Z góry dzięki i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • jota.40 Re: Pytanie o sos 15.10.05, 16:00
      To dziwne, bo mnie zawsze wychodzi sam z siebie brązowy ;)).
      Ale można dodać wedle uznania - trochę czerwonego wina do duszenia albo sosu
      sojowego, ciemnego... Ja ostatnio bardzo lubię wkropić kapkę czerwonego
      balsamico, też nieco przyciemnia.
      • misia197510 Re: Pytanie o sos 15.10.05, 16:06
        A to dopiero zagadka :) Sos sojowy owszem używam ale on jest słony i za dużo go nie dodam bo nikt tego nie zje :). A w czym dusisz w samej wodzie czy z kostką rosołową, bo ja zawsze z kostką i może od tego?
        • jota.40 Re: Pytanie o sos 15.10.05, 16:15
          To zależy od mięsa, dania etc. Powiedzmy - wołowina. Z grzybkami. Nie dodaję
          kostki, raczej wywar warzywny, ewentualnie wodę i do duszenia dodaję podsmażoną
          na złoto cebulę (też daje zabarwienie), marchewkę etc. Suszone grzyby,
          podduszone - barwią jak najbardziej. No i samo mięso zabarwia sos, po prostu.
          Najpierw obsmażam na rumiano, niezależnie od gatunku i rozmiaru ;), najczęściej
          na maśle sklarowanym z dodatkiem oliwy. Jasny sos wychodzi mi przy mięsach
          białych (filety z indyka, kurczaka). Sos sojowy można dodać, jeśli nie posolisz
          zanadto potrawy na początku, tylko do smaku - na samym końcu, jednak nie zawsze
          pasuje.
          Ale dlaczego tak Ci zależy na tym ciemnym kolorze?
          • misia197510 Re: Pytanie o sos 15.10.05, 16:22
            Dzięki za wszystkie wskazówki :) Następnym razem spróbuję z cebulą no i wrzucę parę grzybków:) A co do Twojego pytania to po prostu wydaje mi się to dziwne, że z mięsa nie białego wychodzi mi sos biały a wiem, że powinien być ciemny. Muszę przyznać, że nawet dziwnie to wygląda. Pozdrawiam!
    • Gość: liss.ek Re: Pytanie o sos IP: *.icpnet.pl 15.10.05, 16:17
      Ja zawsze bardzo intensywnie smażę mięso, prawie przypalam, do tego połowę
      planowanej cebuli wrzucam na ten sam tłuszcz (resztę potem, już do duszącego się
      mięsa) - to na ogół wystarcza do zabarwienia sosu.
      • misia197510 Re: Pytanie o sos 15.10.05, 16:25
        No właśnie ja nie dodaję cebuli wcale i tu chyba tkwi błąd. Ale mam zamiar go naprawić następnym razem. Dzięki!
    • skarolina Re: Pytanie o sos 15.10.05, 16:33
      Szczypta albo dwie słodkiej papryki mogą załatwić sprawę.
      • misia197510 Re: Pytanie o sos 15.10.05, 16:36
        To również wypróbuję. Dzięki za odzew!
        • Gość: loop Re: Pytanie o sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 18:00
          a ja podczas duszenia podlewam mieso kawa ewentualnie herbata swiateczna lub
          mietowa pyyyyycha!
    • elwirra28 Re: Pytanie o sos 15.10.05, 21:25
      Ja najpierw marynuje mięsko w oliwie z oliwek z czosnkiem, sokiem z
      cytryny, "warzywkiem", pieprzem, przyprawą do mięsa duszonego. Następnie każdy
      kawałek obtaczam w mące i smaże na gorącym tłuszczu (najlepiej wykorzystać
      oliwę z marynaty), kiedy mąka (która osypie sie z mięsa) zacznie ciemnieć i
      tworzyć zasmażkę, a mięsko nabierze złotego koloru zalewam wszytko bulionem i
      wodą, tak aby przykryło całe mięso. Duszę pod przykryciem do miękkości. Mimo,
      że nie dodaje sosu sojowego sos wychodzi ciemny. Dla lepszego koloru można
      dodac paprykę w proszku. Pozdrawiam

• ba_nita Re: Pytanie o sos 15.10.05, 21:38
      Od lat dodaję kawę zbożową. Tylko spodziewaj się po dodaniu smaku...grzybów.:-D
      • Gość: pz Re: Pytanie o sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 23:04
        a ja dzisiaj smażyłam łopatkę wieprzową (takie sznycle, porządnie rozbite,
        oprószone mąką) i sos wyszedł mi ciemny sam z siebie, nie dałam cebuli, nie
        zageszczałam mąką...może chodzi o mięso? Z szynki wieprzowej tak mi nie
        wychodzi...
    • misia197510 Re: Pytanie o sos 16.10.05, 10:00
      Dzięki wszystkim za rady:) Na początek już wczoraj zastosowałam podsmażoną cebulę (wrzuciłam co prawda na sam koniec bo wołowinka już była uduszona) i ku mojej radości sos sciemniał:) acha dałam też trochę papryki. Pomysł z kawą mnie zaintrygował, muszę wypróbować. Pozdrawiam!
    • mamapyza Re: Pytanie o sos 17.10.05, 11:45
      Moja bacia ma już 91 lat i jest mistrzynią gotowania. Ostatnio goście wręcz
      domagali się, aby rolady wołowe na komunię szykowała własnie ona. Sama smażę na
      plancie, ale babcia korzystała do podsmażania kalorycznego smalcu. Obtaczane w
      mące mocno podsmażała, aż do przyrumienienia, o czym, któraś z forumowiczek
      wspominała. No i oczywiście zeszklona cebulka. Tajemnicą babci jest też
      dodawanie karmelizowanego cukru, co wydawało mi się dziwne, ale ostatnio w
      którymś z popularnych programów kulinarnych była o tym mowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka