a74-7 21.10.05, 15:26 Co to jest, jak wyglada ,jaki ma zapach i smak , do czego stosowany jest najczesciej, i do jakiej przyprawy zachodniej mozna by go porownac???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Czosnek niedzwiedzi 21.10.05, 15:29 www.atlas-roslin.pl/gatunki/Allium_ursinum.htm stosowany do sałatek, zup i sosów. Porównania raczej nie ma. Szpinak z czosnkiem? www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/rosl/czosneh.htm Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Czosnek niedzwiedzi 21.10.05, 15:31 ba_nita napisał: > www.atlas-roslin.pl/gatunki/Allium_ursinum.htm > stosowany do sałatek, zup i sosów. Porównania raczej nie ma. Szpinak z > czosnkiem? > www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/rosl/czosneh.htm Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Czosnek niedzwiedzi 21.10.05, 15:33 Dzieki , uczymy sie caly czas, znam rozne odmiany czosnku, nie pamietalam tego z polskiej nazwy,Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czosnek niedzwiedzi 21.10.05, 20:47 A ten czosnek znacie? www.n101.com/HealthNotes/HNs/Food_Guide/Elephant_Garlic.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Czosnek słoniowy!!!Ooooooo!!!!!! 21.10.05, 20:49 Przyznam się, że zaspokoiłby chyba mój apetyt na garlik!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Czosnek niedzwiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 18:41 Berlauch to na wiosnę, a nie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Czosnek niedzwiedzi UWIELBIAM 22.10.05, 17:17 Uwielbiam.Dziadzio mi przywozi ze spacerów po górach.Ale już po sezonie jest.To pierwsza zielenina wyrastająca spod śniegu.Niedźwiedzie obudzone ze snu zimowego oczyszczają sobie tym jelita.Liście w kształcie liści konwalii.Z tym,że po złamaniu mają smak,zapach,aromat czosnku.Są od niego jednak delikatniejsze i bardziejdekoracyjne.Ja kroję je wzdłuż cieniutko potem poprzecznie i posypuję zamiast szczypiorku na jajecznicę lub kolorowe kanapki.Całe liście wrzucam do zup, sosów.Zamrażam je na zimę.Cebulki próbowałam przenieść na działkę ale nie lubią przenosin.Kochają podmokłe tereny i rosną dziko. Odpowiedz Link Zgłoś