Dodaj do ulubionych

sernik - prosze o rade

21.10.05, 23:58
Czy dodajecie do masy serowej proszku do pieczenia?

A moze macie jakies sposoby na to zeby sie zawsze udal? Jaki musi byc ser?
Czy dodaje sie soli ? Bede wdzieczna za wszystkie rady bo juz nie mam sily
do siebie. A tak bym chciala zeby mi wyszedl wlasnie serenik.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • malgorzata9 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 07:52
      najpyszniejszy sernik na swiecie to "złota rosa" . No taki puch, szał! Nie ma
      szans żeby nie wyszedł, i żadnego proszku do masy!!!!
      • malgorzata9 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 07:53
        Ciasto:
        3 szklanki mąki
        3 żółtka
        1 szklanka cukru
        1 cukier waniliowy
        3 łyżeczki proszku do pieczenia
        1 margaryna np. Kasia, rozpuszczona

Masa serowa

70 dag lub więcej sera białego najlepiej zmielony
        1/2 szklanki cukru, chyba że ktos woli słodsze to więcej
        2 szklanki mleka
        1 cytryna
        1 cukier waniliowy
        1/2 szklanki oleju
        1 budyń śmietankowy
        3 jajka

Pianka

Białka po tzrech żółtkach
        1/2 szklanki cukru

1. Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę
        2. Ser zmiksować z cukrem dodać resztę składników
        3. Masę wylać na ciasto piec 45 min. wtemp. 165-170 st.
        4. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno
        5. Po 45 min wyjąć sernik nałożyć na całośc pianę.
        6. Piec jeszcze 15 - 20 min.
        7. Wyjąć z piekarnika, rosa pojawi się w trakcie stygnięcia
        • malgorzata9 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 07:55
          Ser kupuję gotowy w wiaderku, taki zmielony. Masa, którą robimy do tego senika
          jest płynna, nie należy sie przerażać! potem jest ok:)
        • Gość: Joanna Re: sernik - prosze o rade IP: *.fbx.proxad.net 22.10.05, 08:32
          Czy do masy serowej bialka nalezy ubic na piane ?
          • jota.40 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 09:20
            Oto przepis na klasyczny sernik wiedeński, z bardzo starej "Kuchni". To był
            pierwszy sernik, jaki zrobiłam w życiu i wyszedł przepysznie - ani razu nie
            zdarzyło się też od tej pory, żeby się nie udał.
            1 kg sera białego, zmielonego (ja używam sprawdzonego twarożku z kubełka albo
            trzykrotnie mielonego sera w folii),
            10 jajek
            30 dkg masła
            40 dkg cukru (najlepszy cukier-puder, ale niekoniecznie)
            cukier wanilinowy
            5 dkg kaszki manny (może być Sernix)
            skórka pomarańczowa, obrane ze skórki migdały, orzechy, rodzynki - według uznania,
            tłuszcz i bułka tarta do formy
            ewentualnie aromaty, jeśli ktoś lubi i używa, ja dodaję naturalną wanilię

Ja ten sernik piekę zazwyczaj na kruchym spodzie - wtedy trzeba wcześniej
            przygotować ciasto (wystarczy 20 dkg mąki, pół kostki Kasi lub masła, dwa
            żółtka, 7 - 8 dkg cukru - zagniatasz, chowasz na trochę do lodówki, wylepiasz
            formę i pieczesz na złoto).

Podstawą udanego sernika jest w tym wypadku staranne ucieranie. Dobrze
            zaangażować do tego silnego mężczyznę ;)). U mnie w domu sernik uciera mąż ;).
            Od biedy może być mikser ;)...
            Na początku dobrze jest przygotować wszystkie możliwe składniki, oddzielić
            żółtka od białek (białka do lodówki). Trzeba utrzeć masło na pianę (najlepiej a
            makutrze). Stale ucierając dodawać stopniowo: cukier, żółtka, cukier wanilinowy,
            potem ser. Masa powinna być gładka. Z białek ubijasz sztywną pianę (dodajesz
            szczyptę soli), połowę piany wykładasz na utartą masę i delikatnie mieszasz.
            Dodajesz drugą połowę piany, kaszkę mannę i bakalie (jeśli dodajesz naturalną
            wanilię, trzeba ją dodać na etapie ucierania masła z żółtkami etc.). Masa jest
            raczej płynna. Ostrożnie przelewasz do natłuszczonej i posypanej bułką tartą
            tortownicy (duża!! 30 cm! jeśli pieczesz na kruchym spodzie - natłuszczasz i
            wysypujesz bułką brzegi)i wstawiasz do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecze się
            ok. godziny, 180 stopni. Jeśli za bardzo się zrumieni - można przykryć wierzch
            folią aluminiową lub pergaminem.
            Ja go zawsze prawie piekę późnym wieczorem i zostawiam na noc w piekarniku, pod
            folią. Po ostudzeniu można lukrować, posypać cukrem pudrem - ale nie za
            intensywnie, bo ten sernik sam w sobie jest bardzo słodki.
            Można - oczywiście - na pierwszą próbę - zrobić go z połowy składników, mniejsze
            ryzyko ;)...
            No i zawsze możesz sprawdzić hasło w wyszukiwarce ;).
          • malgorzata9 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 10:20
            Nie, dodajemy całe jaja.
            • Gość: Kasia Re: sernik - prosze o rade IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.05, 14:39
              A na jaką blaszkę jest przepis na złotą rosę?proszę o wymiary-tak w
              przybliżeniu chociaż.ciasta raczej nie można pominąć?u mnie w domu wolą
              sernik bez ciasta,ale wydaje mi się że chyba tu być ono musi.
              • malgorzata9 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 15:01
                Musi być ciasto:) blaszka duuuża
                • Gość: Kasia Re: sernik - prosze o rade IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.05, 20:37
                  Duża,tzn. duża tortownica czy prostokątna 25x35.Dziękuję za pomoc:)
        • jagoda85 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 21:51
          Chwileczkę, chyba nie rozumiem, po co ta cytryna, i w jakiej formie ją dodać,
          czy chodzi o startą skórkę z cytryny, czy sok? Może głupie pytanie, ale jeśli
          chodzi o serniki, to jestem w tym bardzo słaba, robię tylko z serniksem, bo
          inny mi nie wychodzi.
          • brynia2 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 22:09
            Masz na myśli dodatek do sernika Sernix DR. Oetkera? Ja też go używam. Kiedyś
            upiekłam sernik z rosą, ale coś mi nie wyszedł jak powinien, pewnie coś sknociłam.
            • jagoda85 Re: sernik - prosze o rade 22.10.05, 22:31
              Tak dodaję Sernix DR Oetkera. Zawsze mi wychodzi z tym dodatkiem, i ma dla mnie
              dużą zaletę, nie dodaje się tam tłuszczu. Mam zamiar piec w najbliższym czasie
              sernik z rosą. Może spróbuję najpierw małą blaszkę, bo jak nie wyjdzie to
              mniejsza strata.
              • malgorzata9 Re: sernik - prosze o rade 23.10.05, 09:35
                Bez sernixów:) Cytrynę wycisnąć, blacha duża prostokątna.
                • jagoda85 Re: sernik - prosze o rade 23.10.05, 11:16
                  Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
    • szpagietka jaki sernik NIE jest puszysty? 22.10.05, 22:04
      O, i ja też, ja też proszę o rady :)
      Hmm, może jestem odmieńcem :), ale nie lubię serników lekkich i puszystych.
      Uwielbiam za to ciężkie, zbite, intensywnie kwaskowo-twarogowe, bez budyni,
      proszków do pieczenia i innych takich.
      Jak szukać przepisu na sernik o takich cechach? Nazywają się może jakoś?
      Aha, no i twaróg będę sama musiała zrobić, bo tu u mnie nie uświadczysz, więc
      może też jakieś specjalne zabiegi okołoprodukcyjne by były na miejscu?
      • brynia2 do szpagietki 22.10.05, 22:19
        Czy przypadkiem nie mieszkasz w tej beztwarogowej Danii? Oj, bieda bez białego
        sera :(((
      • Gość: wini3 Re: jaki sernik NIE jest puszysty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 10:16
        I ja jestem odmieńcem. A sernik robię zwyczajnie- dobry ser twardy a nie z
        wiaderka, jajka całe, cukier, masło. Dzielę to wszystko na połowę i do
        malaksera. Cukier do smaku, jajka tak około 6 na kg sera , około pół kostki
        masła , pod koniec około 2 łyżki mąki krupczatki albo kaszy manny/ ej?/ no
        grysiku/. Sól to standart do każdego ciasta. Ma być dobre w momencie
        kosztowania . Potem do piekarnika na około 45 min - 160-170 stopni. Masę
        nakładam z czubem na środku, jak się zapadnie to jest i tak równy. Rodzynki
        moczę trochę w alkoholu, zapachy b. umiarkowanie bo nie lubimy perfumowanego.
        Najszybsze, najłatwiejsze ciasto pod słońcem.
    • Gość: jancia Re: sernik - prosze o rade IP: *.orange.pl 30.10.05, 08:34
      mniam
      • Gość: ola787 Re: sernik - prosze o rade IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 30.10.05, 08:56
        ja tez z mielonego sera, ale z takiej "kiszki", ktora wazy ok.0,5 kg.
        tylko ja na takie dwie kiszki daje:
        -2 kiszki sera, czyli ok.1 kg sera 3-krotnie mielonego
        -4 cale jajka
        -ok.1,5 szklanki cukru.ale radze sprobowac po dodaniu 1 szklanki,czy nam
        odpowiada "slodycz":>
        2 cukry waniliowe
        -aromat arakowy
        -rodzynki
        -2/3 kostki margaryny kasia
        --budyn waniliowy

CIASTO-

-reszta kostki margaryny kasia, czyli 1/3 kostki
        --1 cale jajko
        --szklanka maki pszennej
        ---3/4 szklanki cukru-
        ---plaska luzka proszku do pieczenia

ROBIMY:
        z podanych skladnikow na ciasto robimy ciasto, najpierw jajka z cukrem i
        margaryna na gladka mas robotem, potem po trochu make z proszkiem do pieczenie.
        jak jest zbyt geste to dajemy troszke mleka. w tym czasie nagrzewamy piekarnik,
        ciasto wylewamy na blaszke i zapiekamy,az sie zrumieni lekko.w temp.ok.200 'C.
        pozniej w tym czasie pieczenia, do miski wbijamy jajka i rozrabiamy je z cukrem
        i margaryna, dajemy cukry waniliowe, pol opakowania budyniu(ale w
        proszku),rozrabiamy, i po lyzce dodajemy ten twarog zmielony, kazda dodana
        porcje twarogu rozrabiamy robotem z ta masa jajeczna- trzeba pamietac o dosyc
        wysokich obrotach robota...
        wtedy jest bardziej puszysta. pod koniec dajemy zapach arakowy, probujemy czy
        cukru nie jest za malo, "doprawiamy " cukrem:>
        dajemy rodzynki, mieszamy calosc. ja daje jeszcze plaska lyzeczke sody.
        wylewamy mase na cieple ciasto podpieczone i pieczemy calosc w tej
        tremperaturze az do momentu, kiedy ser sie zarumieni.
        to jest pyszny sernik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka