Gość: igatom IP: *.akk.net.pl 27.09.02, 20:48 Czy używacie tych wszystkich AMC,Zepter itp zgodnie z instrukcją? Czy nie używacie soli, tłuszczu, robicie te "piętrowe" obiady? Jak to wygląda w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: różne modne gary - jak gotujecie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 12:17 jestem szczęśliwą posiadaczką Zeptera, szczęśliwą głównie z powodu oszczędności czasu i (co nie jest bez znaczenia przy elektrycznej kuchni) energi; nie gotuje co prawda pietrowych obiadów, ale gotuje czesto bez soli i tłuszcu, na prawdę można, a jeśli mięso przywrze do gara, z pewnością "odklei" się podczas dalszego gotowania pod przykrywą, nie wiem co konkretnego chciałabyś wiedzieć o tych garnkach, podam kilka ogółów: mięso jest soczyste i jednocześnie jędrne, warzywa mają swój aromat i są kruche, zupy gotuje się bardzo szybko - z uwagi na szybkie nagrzanie garnka i szczelne pokrywy; jeśli dodatkowo posiadasz pokrywę tzw. szybkowarową ziemniaki w łupinach gotowe są w 10 minut, a zupa fasolowa w 30 min. Moim zdaniem, był to doskonały zakup, ktory z pewnością zmienił jakość mojego gotowania. Cena trochę przeraża, ale czsem można coś kupić z drugiej ręki - znacznie taniej :))) podzdrowienia Aga Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: różne modne gary - jak gotujecie 30.09.02, 14:44 a ile kosztuje taka przyjemność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igatom Re: różne modne gary - jak gotujecie IP: *.akk.net.pl 30.09.02, 18:22 Kosztuje ta przyjemność ze cztery tysiące, ale mnie interesuje, czy zawsze gotujecie w tych garach bez soli,tłuszczu, czy może gotujecie po staremu, gdy euforia minie i w zasadzie gary są przepłacone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: różne modne gary - jak gotujecie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.02, 20:20 Ja mam Zeptera już prawie 6 lat i poza tym, ze wygląda jak nowy chociaż jest używany na co dzień, to naprawdę nie żałuję tego zakupu. Nie mam dużego zestawu. Mam garnek 5 litrowy, patelnię(ktora sprawdza się jako płaski garnek o poj. około 1,5 litra), dwie pokrywki i wkład do gotowania na parze. Mięso smażę rzeczywiście bez tłuszczu i przeważnie bez soli i innych przypraw. Piszę przeważnie, bo czasem przyprawiam, jak wiem ze będę miała na obiedzie gości, którzy lubią bardziej słono (mam niestety takich). Ale dla mnie Zepter to przede wszystkim jarzyny gotowane na parze. Są bez porównania lepsze i smaczniejsze od tych z wody. Na przykład na sałatke jarzynowa gotuję wszystkie jarzyny razem w naczyniu do gotowania na parze: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, itd.Również takie warzywa jak fasolka szparagowa, kalafior są wyśmienite. Jarzyny nie tracą koloru, są jędrne, nie rozgotowane. I przede wszystkim też gotują się bez soli. Marchewka jest po ugotowaniu słodziutka. I powtórzę za kimś kto wyżej już to napisał: wadą Zeptera jest cena. Gdyby nie to pewnie dokupiłabym jeszcze pokrywkę szybkowarową (ok. 700 zł) i mniejszy garnek (3 litry). Ale nie dokupię i będę nadal korzystać z tego co mam :-)) Pozdrawiam, smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma i jeszcze..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.02, 20:23 ....kukurydza! Wiecie jak smakuje kukurydza gotowana bez wody? Miód po prostu! To znaczy odrobinę wody wlewa się na dno garnga zeby wytworzyć parę (ok. 1 szklanki) i ewentualnie w trakcie się dolewa, ale gotuje się w parze. Pycha! Jeszcze raz smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: i jeszcze..... IP: *.prem.tmns.net.au 01.10.02, 04:47 Gość portalu: anma napisał(a): > ....kukurydza! Wiecie jak smakuje kukurydza gotowana bez wody? Miód po prostu! > To znaczy odrobinę wody wlewa się na dno garnga zeby wytworzyć parę (ok. 1 > szklanki) i ewentualnie w trakcie się dolewa, ale gotuje się w parze. Pycha! > Jeszcze raz smacznego Anma, Ty tak naprawde caly czs bez soli??? To chyba duze oszczednosci na jedzeniu robisz??? Jak to w ogole mozna jesc?? No chyba ze sos sojowy czy rybny dodajesz, czy cos??? Senin Po uszy w przyprawach i dzieki temu radosci zycia pelna.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: i jeszcze..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.02, 14:57 na soli dużych oszczędności nie zrobisz.... Ale naprawdę wiele rzeczy jest smaczniejszych, kiedy są przygotowywane bez dodatku soli, większość warzyw, mięsa. Mięso zawiera już w sobie sól i nie potrzeba jej już dodawać, no chyba ze robi się na bazie tego mięsa sosy, to wtedy już trzeba użyć soli, ale bardziej do posolenia sosu a nie mięsa. Zresztą jak kto lubi, my lubimy tak i tak jemy. A innych przypraw owszem używam i to wiele różnych :pieprz ziołowy, biały, zielony, majeranek, kminek, bazylia, tymianek, papryki (rózne odmiany)oraz wiele innych , tak ze wiem jak smakują przyprawy i polecam! Smacznego:-)) Ps. A poza tym sól jest niezdrowa, nadciśnienia można dostać :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: różne modne gary - jak gotujecie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 16:21 Ja sobie gotuje tak jak lubie, czasami bez soli, czasmi z solą - nie sądze, aby po zmianie euforii garnki traciły :)) nadal są ładne i przede wszystkim spełniają swoje funkcje. Polecam tak jak już było wyże taki płaski garnek, patelnię - jest wyśmienita do wszelkich mięs... Gotuję w tych garnkach także w sposób tradycyjny z tłuszczem, po prostu jak kto lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: różne modne gary - jak gotujecie IP: *.konskie.pl / 192.168.1.* 03.10.02, 19:43 cześć Mam w domu 1 garnek Zeptera i śmiem twierdzić że każdy dobry garnek ze stali nierdzewnej i o grubym dnie (zazwyczaj takie profesjonalne naczynia kosztują ok 250-300 zł za szt np. Fissler, Sitram ,Paderno) zachowuje sie tak samo w Zepterze nie ma niczego szczególnego poza tym że sprzedawcy pokazują sztuki i patenty, które przecietnemu zjadaczowi chleba nie przyjda do głowy, a są znane profesjonalnym kucharzom. np. smażenie bez tłuszczu steków na nierdzewnej patelni to normalna rzecz. Stek absorbuje szybko ciepło, scina sie wierzchnia warstwa, przywiera do patelni a jak się podsmaży do sam odejdzie. Nie ma potrzeby kupować zeptera za ta kase. można za wielokrotnie mniej Nie robie w Zepterze żadnej rzeczy, której nie mógłbym zrobić w innym dobrym (podkreślam dobrym)naczyniu nierdzewnym. Reszta to bajery sprzedawców i ich zarobek porządny komplet naczyń Fisslera to wydatek ok 1300zł ,również wieczysta gwarancja i naczynia super , nie do zarypania. W moim zepterze urwał sie uchwyt z termometrem, sprzedawca który mi sprzedał juz sie tym nie zajmuje i nie ma z kim gadać ,wszyscy rżną głupa że to nie ich problem. Moge sobie kupić termometr sam arek Odpowiedz Link Zgłoś
mrouh Re: różne modne gary - jak gotujecie 06.10.02, 18:20 Gość portalu: arek napisał(a): > W moim zepterze urwał sie uchwyt z termometrem, sprzedawca który mi sprzedał > juz sie tym nie zajmuje i nie ma z kim gadać ,wszyscy rżną głupa że to nie ich > problem. > Moge sobie kupić termometr sam > arek Ha, nie uwierzycie co ja zrobiłam z zepterem. Niestety nie jest mój, tylko przyszłej, a właściwie teoretycznej teściowej, więc tym gorzej dla mnie...Otóż niemal go spaliłam. Przyszłam z pracy, byłam potworniaście przeziębiona i po trzech tylko godzinach snu w nocy z powodu kataru. Ważne jest też to, że katar prócz snu odebrał mi był całkiem węch- mogłabym się utopić w kadzi z perfumami i bym nie poczuła. No, więc przyszłam z pracy, wstawiłam trochę wody na obiad w zepterowym garnku i poszłam do pokoju obejrzeć wiadomości. Zasnęłam chyba natychmiast, bo pamiętam tylko powitanie pani spikerki i jakąś zajawkę. Jak mnie obudził telefon, to garnek miał już rozpłyniętą nóżkę od uchwytu pokrywki. Jest z takiego czarnego tworzywa, które chyba musiało nieżle śmierdzieć, ale nic nie czułam. Był suuuper gorący, termometr już dawno się przegrzał. Sam garnek zrobił się jakiś taki ciemny w środku, ale poza tym nic mu nie jest. Bezskutecznie próbowałam się skontaktować z biurem zeptera w moim mieście, bo nie wiem, czy wystarczy dokupić ten termometr czy całą pokrywkę. Będę próbować dalej, a jeśli Ci Arku bardzo zależy na tym termometrze, to możesz napisać na zepter@zepter.com.pl, może się coś wyjaśni. A swoją drogą, to jest po prostu gar z grubym dnem i może ładniejszy od tego, który miała moja babcia, ale chyba nie lepszy. Trzeba zapłacić za wszystkie szczebelki zepterowej piramidki, ot i cała tajemnica ceny zeptera... Pozdrawiam -już zdrowa i z węchem mrouh Odpowiedz Link Zgłoś