Dodaj do ulubionych

Ciasto kawalerskie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 23:14
Witajcie, mam mała prośbe. Poradźcie mi proszę jakiś przpiś na proste,
smaczne ciasto. Lubie owoce i najchętniej z nimi zjadłbym ciasto. Może ktoś z
Was ma przepis na ciasto jogurtowe? Mieszkam sam i czasem chciałbym zadziwić
swoją kobiete i znajomych ciastem domowym... ;)
Obserwuj wątek
    • jacek1f ja tam nie lubie tego robic, ale proste...:-) 28.10.05, 23:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30518231
    • Gość: bajeczka04 Re: Ciasto kawalerskie IP: *.303.krakow.pl 29.10.05, 00:58
      Wprawdzie nie jest to ciasto jogurtowe, ale pyszne i łatwe "Błyskawiczne ciasto
      na oleju z owocami", które w sezonie letnim robiło furorę na forum, bo wszyscy
      piekli je z wszelkimi letnimi owocami i zawsze wychodziło. Teraz, jesienią
      możesz je upiec z jabłkami (polecam szare renery do wypieków), z mrożonymi
      śliwkami lub wiśniami lub truskawkami (nie rozmrażaj ich przed położeniem na
      ciasto) lub z owocami z syropu (brzoskwinie, morele-przed położeniem na ciasto
      osączone z syropu). Przepis tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24759329&a=24762146
      Powodzenia i smaczego!
      bajeczka04
    • sinistra80 Tarta piaskowa 30.10.05, 21:39
      Robi się naprawdę łatwo. Trzeba tylko mieć ręczny mikser. Owoce wg uznania
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30977393&a=30977393
      • Gość: Gośka typowo kawalerskie mikser zbędny;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 15:42
        3 jajka
        3/4kostki margaryny
        1,5szkl mąki
        1szkl cukru
        1cukier waniliowy
        2łyzki oleju
        1łyżeczka proszku do pieczenia
        owoce sezonowe

margarynę rozpuścić(tak aby nie była gorąca)dodać całe jajka,cukier i cukier
        waniliowy,wymieszac łyżką aby skladniki się połączyły,dodać mąkę olej i proszek
        do pieczenia znowu wymieszać łyżką ,wyłożyć na blaszkę średniej wielkości,owoce
        dać nawierzch,piec w tem 170 około pół godziny po upieczeniu posypać cukrem
        pudrem.
    • aldonap22 Re: Ciasto kawalerskie 31.10.05, 15:53
      Może to nie ciasto, ale tez bardzo dobre i co ważne duzo wychodzi (3 talerze).
      Mowa o pączuszkach.
      Dzielę się sprawdzonym przeze mnie przepisem na małe pyszne pączuszki. Robi się
      je bardzo szybko i łatwo, więc z przygotowaniem nie będziesz mial problemu

Składniki

Serek homogenizowany waniliowy
      2 jajka
      szczypta soli
      1 łyżka cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 szklanka mąki
      1/2 cukru waniliowego

Wykonanie

Wszystko razem dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Nakładać
      łyżeczką od herbaty. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
    • tebaska Re: do Bajeczki 03.11.05, 10:05
      Bajeczko - powiedz mi, czy piekłaś już to ciasto z mrożonymi truskawkami? Czy
      nie było zakalca? Co powiedziałabyś aby przed rozłożeniem owoców posmarować
      ciasto ubitym białkiem? Odpowiedz proszę.
      • Gość: bajeczka04 Re: do Bajeczki IP: *.303.krakow.pl 04.11.05, 10:45
        Tebasko, mrożone truskawki jak najbardziej i nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
        Możesz je przed położeniem na ciasto obtoczyć lekko w mące, aby nie opadły.
        Nigdy przed położeniem owoców nie smarowałam tego ciasta (ani żadnego innego)
        ubitym białkem. Powodzenia w pieczeniu! :-)
        Pozdrawiam! bajeczka04

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka