Dodaj do ulubionych

Jak ukisić kapuste?

IP: *.phil.east.verizon.net 01.11.05, 23:36
Kto ma przepis, sprawdzał go wielokrotnie i jest fajna kapustka kwaśna- bardzo
prosze o pouczenie mnie- jak to samemu zrobić... Bede bardzo wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: mania Re: Jak ukisić kapuste? IP: *.tvp.pl 02.11.05, 11:33
      To jest bardzo proste. Wziąć duże dziecko, postawić przed nim kapustę, niech trze. Potem włożyć wszystko do gara - ja do tego mam stalowy, dodać sól - na oko, marchewkę, czasem ząbki czosnku. Wymieszać dużą reką dużego dziecka. Ubić słoikiem lub pięścią dużego dziecka, połozyć talerz i worek kamieni (przytarganych znad morza przez małe dziecko). Po trzech dniach bedzie już sok, wyjąc kamienie, przemieszać i jeszcze raz ubić. Przycisnąc. Potem to juz tylko patrzec jak znika w paszczach małego i dużego. Czasem cos tam i dla mnie zostanie.
      • Gość: Gośka Re: Jak ukisić kapuste? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 14:40
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29556514
    • Gość: GP Re: Jak ukisić kapuste? IP: *.crowley.pl 02.11.05, 17:11
      KIsiłam w sobotę.Na 15 kg poszatkowanej kapusty dałam 20 dag soli.Paczkę kminku
      i kilka dużych listków laurowych i 4 duże marchewki.Dawniej dawałam dużo więcej
      marchwi,ale stwierdziłam że do surówki można dodać świeżą w trakcie przyrządzania.
      Kapustę(ja brałam na jeden raz ok 2,5 kg)wymieszać z częścią(oczywiście ok.1/6
      całości)soli,marchwi listka i kminku.Od razu w beczce czy dużym garze.Następnie
      ubić dłonią złożoną w pięść aż pokryje się sokiem.I tak każdą następną porcję.Na
      końcu przykryć dużym talerzem i na to aby dobże obciążyć ja stawiam słoik lub
      inne głębsze naczynie wypełnione wodą.Może być też wyparzony kamień .Chodzi o
      to,aby kapusta cały czas była przykryta sokiem.Juz wczoraj pierwszy raz
      przekłuwałam w kilku miejscach,aby wypuścić gaz.Po 10 dniach przełoże do słoików
      i wyniosę do piwnicy.
    • patka.f Re: Jak ukisić kapuste? 02.11.05, 18:50
      Bardzo dziekuje za rady. .Na pewno skorzystam:)
      Przez pomyłke dwa razy mi sie wysłało, ale widze ze napisały całkiem inne osoby-
      zabawne . Jeszcze raz wiekie dzieki. Zabieram sie do dzieła:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka