Dodaj do ulubionych

Szybki przepis na wędlinkę

04.11.05, 15:18
Ja w sprawie tego przepisu, który jest w Galerii potraw. Tak się napatrzyłam i
naczytałam, że w końcu też będę eksperyment przeprowadzać. Zrobiłam zalewę,
ale ona ma taki dziwny smak. Czy taki właśnie ma być? A, czy przez te 5 minut
to woda w garze ma tylko pykać, czy trochę bulgotać? Wieczorem mam zamiar
dołożyć do gara kawałek schabu i szynki, wiec wolę dopytać o szczegóły. Bardzo
proszę o podpowiedź. Śliczne dzięki :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: pel.a Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.11.05, 16:16
      Co znaczy dziwny? Jeśli składniki miały właściwy sobie aromat to wszystko jest
      ok. Ja dorzucam, z umiarem,również inne przyprawy np. gyros, wszelkie
      grillowe,ziarna jałowca.Moich palników nie ustawię na pykanie,więc pokrywka
      podskakuje. Szynkę i łopatkę gotowałam jednak ok. 7 min., fileta indyczego 5
      min. Dużo zależy od jakości mięsa, ale na to nie mamy wpływu.
      Powodzenia pel.a
      • jacek1f jak sie zagotujer, to liczysz i mozesz zmniejszyc, 04.11.05, 17:20
        nie zeby jakos specjalnie pilnowac malutkiego koniecznie ogienka.
    • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 04.11.05, 18:17
      Dzięki za podpowiedzi, wieczorem akcji ciąg dalszy. Jutro napiszę, co z tego
      wynikło.
    • brynia2 Efekty 05.11.05, 19:54
      Kolor ładny, smak bardzo dobry. Jak na mój gust, to schab mógłby być bardziej
      soczysty, bo jest suchawy. Szynka natomiast może być. Wszystko robiłam w/g
      przepisu. Czy coś nie tak zrobiłam, a może to od mięska zależy?
    • Gość: Ala Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 05.11.05, 21:10
      I ja robiłam to mięsko. Szynkę. Kawałek ładny, świeży. W smaku zapowiadało się
      pysznie, niestety wyszło twarde jak podeszwa. Miałam nadzieję, że będzie dla
      dziecka, ale nie da rady :( Mąż musi skonsumować.
    • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 05.11.05, 22:22
      Przykro mi, że nie tylko mi nie udało się tak jak powinno. Może to wina mięa, a
      może wody w kranie?
      • Gość: Ala ..? IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 05.11.05, 23:00
        ...Mięso na pewno było w porządku. A o wodzie nie pomyślałam... naprawdę
        myślisz, ze to mógłby być powód? Trochę mi żal, bo od dawna szukam fajnego
        przepisu, moje dziecko bardzo lubi kanapki z jakąś wędliną, a kupnej jednak mu
        dawać nie chcę :/ Myślałam, że tym razem trafiłam. Poszukiwania trwają.
        • brynia2 Re: ..? 05.11.05, 23:34
          Alu, tak tylko przypuszczam z tą wodą. Pierwszy raz zrobiłam to cudo i nie wiem
          czy jeszcze kiedyś spróbuję. Dlaczego innym wychodzi soczyste i miękuchne,
          pojęcia nie mam. Pewnie zostanę przy tradycyjnym duszeniu w rondlu. Ze schabem
          to chyba dam sobie wogóle spokój, bo jak bym nie robiła to jest suchy.
    • Gość: gargamel Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.olsztyn.mm.pl 06.11.05, 07:27
      Przepisnie taki szybki ale jest rewelacyjny i korzystam z niego już kilkanaście
      lat.
      Kawałek schabu bez kości nacieram warzywkiem i majerankiem.Wkładam do worka
      foliowego (może być rekaw do pieczenia) zawijam raz,zakładam boki do wewnatrz i
      ścisle zawijam w worku (aby nie bylo powietrza).Następnie owijam sznurkiem
      (lepszy grubszy nie cienki-może przeciąć worek)bardzo mocno i dosyć gęsto.
      Wkładam do garnka z woda zimna i na gaz.Od momentu zagotowania cieńszy (7-8cm)
      gotuję (z zegarkiem w ręku) 6-7 minut,grubszy do 10 minut.Wyłączm gaz i w tym
      ma wystygnąć.Po wystygnięciu wyjąć z worka ,kroić na cienkie plasterki.
      W przypadku jeżeli doworka dostanie sie woda schab stwardnieje.
      • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 06.11.05, 09:39
        Gargamelu, dzięki za odzew. W Twoim przepisie mięso nie może mieć kontaktu z
        wodą, a w tamtym pływa w niej. To 2 zupełnie inne podejścia do schabu i teraz w
        tygodniu wypróbuję Twój. Nie omieszkam Cię powiadomić o rezultatach kolejnego
        przedsięwzięcia kulinarnego. Diękuję raz jeszcze.
        • Gość: gargamel Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.olsztyn.mm.pl 06.11.05, 20:13
          Izolowanie miesa od wody ma dwa powody:
          1.smak nie "ucieka do wody"-zawinięte szczelnie i osznurowane mięso wypuscu sok
          i go wchlonie,przez co schab jest bardzo soczysty (wada,że tylko do spozycia na
          zimno)
          2.gotowany bezposrednio w wodzie w tak krotkim czasie spowoduje,ze mięso bedzie
          twarde.
          Inny spposob na domowa wędlinę:
          Mieso mielone (lepsze lekko tłustawe np.mielony boczek surowy) 1kg do tego 300ml
          mleka zageszczonego nieslodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy
          warzywko,pieprz,zioła)dobrze wymieszać,wlozyć do foremki keksówki i piec 1,5
          godziny w 180st.Po tym czasie wyjać i od razu zlac płyn,ktory sie wydzieli(aby
          pieczeń klops nie wchłonął).Podawac można jako wedlinę na zimno i grubsze
          plastry w sosie na cieplo do drugiego.\Zaleta -bez jajek,bułki -nie skwasnieje
          tak szybko.
          • Gość: Matylda Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:16
            a czy do tego pieczonego klopsa mozna dodać jakieś dodatki typu pieczarki czy to
            zaburzy proporcję podstawowych składników?
            • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 10.11.05, 13:26
              Matyldo, nie bardzo umiem Ci odpowiedzieć, bo ja to piekłam pierwszy raz w
              życiu. Dobrze by było, gdyby Gargamel się pokazał. Ale tak szczerze, to ja bym
              spróbowała na Twoim miejscu, wszystko powinno być dobrze
        • Gość: Ala Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 06.11.05, 22:28
          Bryniu, koniecznie napisz, jakie wyszło mięsko wg przepisu gargamela:) Będę tu
          zaglądać i sprawdzać. Ja na razie nie robię, bo musimy pochłonąć efekt mojego
          poprzedniego zrywu kulinarnego :) Proszę, napisz koniecznie, czy jest MIĘKKIE,
          czy Twoim zdaniem byłoby OK dla dziecka.
          Pozdrawiam ciepło.
      • monia1996 Re: Szybki przepis na wędlinkę 12.11.05, 11:15
        Niestety u mnie nie wyszło. Schab gotowałam 10 minut i po przekrojeniu był
        surowy w środku. Dodam, że mam garnki Zeptera, więc stygło kilka godzin.
        Musiałam niestety dopiekać, ze stratą objętości i smaku. Zobaczę jak się uda wg
        drugiego przepisu.
    • Gość: Marylka Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.olsztyn.mm.pl 07.11.05, 06:39
      Gargamelu podawałeś już te przepisy wcześniej.Oba wykorzystałam.
      I schab i klops są rewelacyjne.Schab miękki i b.soczysty a klopsik
      wykorzystałam (tak jak podałeś) jako wedlinkę i miesko do drugiego dania -w
      sosiku koperkowym.Dziekuję za te przepisy.Wiekszość mojej rodziny też je
      wykorzystuje.
      Pozdrawiam
      • Gość: Ala Hmmm... IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 07.11.05, 09:04
        Mam więc pierwszą opinię:)
    • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 07.11.05, 09:57
      Alu, na pewno dam znać. Fajnie, że Marylka wypróbowała, to jakoś raźniej będzie
      mi się zabrać do przepisu Gargamela. Oj, mam też ochotę na tego klopsa, myślę
      ,że przepis znajdę w wyszukiwarce. Jeśli nie, to Marylka pewnie pomoże i
      podrzuci tutaj.
      Pozdrawiam, Benia
      • Gość: Marylka Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.olsztyn.mm.pl 07.11.05, 11:23
        Przepisu na klops nie znajdziesz w wyszukiwarce.Gargamel podał ten
        przepis w poście dnia 6.11. o godz.20,13.Więc masz już podany.Naprawdę
        przepyszne dania z tych przepisów.Miał tez wspaniały przepis na deser z avocado
        (mrozony jak lody).Robiłam to avocado przepis b.łatwy ale kalorie wielkie a
        zawsze bym to jadła.
        Pa,smacznego
        • Gość: ach Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.icpnet.pl 07.11.05, 14:02
          Marylka - jak widzę - jesteś sąsiadką gargamela. Mam nadzieję, że nie jesteście
          jedną osobą ;D
    • brynia2 Dzięki, Marylko 07.11.05, 14:23
    • Gość: mgosia4 Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 17:20
      Robiłam wg przepisu z GP łopatkę i też wyszła za twarda, trzeciego dnia
      włożyłam ją jeszcze raz do zalewy i znowu gotowałam kilka minut. Po
      trzeciej "sesji" wyszła OK, tylko dałam trochę za duzo ziela angielskiego i
      trochę mi ten aromat przeszkadza, ale to już nie wina przepisu.
      Na pewno ten przepis jeszcze nie raz wykorzystam.
    • Gość: zadumana Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: 213.17.230.* 08.11.05, 08:24
      Zrobiłam w ten weekend po raz drugi. Wzięłam ponownie 1kg schabu. Dodałam
      trochę więcej ziaren jałowca. Wyszło znowu świetnie. Nie jest twarde. Kroję na
      cienkie plasterki ostrym nożem. Zapach bardzo smaczny:)
      Nie rozumiem co ma woda do twardnienia mięsa? Drugi raz mam całkiem miękkie,
      chociaż nie rozpada się - jak to ugotowane tradycyjnie mięso potrafi. Kawałek
      jest zwarty, ale dobry. Widelec nie wchodzi jak w masło, ale te cienkie
      plasterki są o doskonałej konsystencji.
      Dlaczego od wody mięso ma twardnieć?

Przepis gotowania w folii ma pewnie swoje zalety, bo przyprawy nie rozpraszają
      się po garnku. Ale w przepisie z Galerii woda jest bardzo aromatyczna, więc też
      nie widzę strat, tylko zyski.
    • Gość: szadoka Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: 212.160.172.* 08.11.05, 08:29
      ot tak przyszlo mi do glowy ...czy slowo wedlina nie pochodzi od wędzic?
      • Gość: zadumana Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: 213.17.230.* 08.11.05, 09:07
        :))))
        W tym coś jest. Faktycznie. Pewnie prof. Miodek by to potwierdził:)
        Ale sęk też w tym, że skoro ktoś nam "podwędził" prawdziwe wędzone dobre
        wędliny, to my teraz "podwędziliśmy" wędlinom wedzenie i robimy wędliny bez
        wędzenia, bez konserwantów, ale za to smaczne i chyba jednak zdrowe.
    • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 08.11.05, 09:24
      Zadumana, z tą wodą to ja tak gdybałam, z całych sił chciałam znaleźć przyczynę
      braku soczystości w wędlince, miałam na myśli dokładny jej skład mineralny, no
      wiesz. Przyznam, że opis Twojej wędliny odpowiada mojej. Wszystkim w domu
      smakuje, tylko syn pytał, gdzie jest ta galaretka, która zawsze powstaje przy
      tradycyjnym duszeniu. Dzisiaj kupię schab, żeby wypróbować przepis Gargamela.
      Ja wciąż marzę o takiej soczystej, mniam.
      • Gość: zadumana Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: 213.17.230.* 08.11.05, 09:35
        Bryniu, ta soczysta wędlina najlepiej wychodzi producentom po podpompowaniu do
        mięsa "soczku". I to konsumenci lubią najbardziej:)))
        • brynia2 Nie wszystko złoto, co się świeci 08.11.05, 09:43
          Zadumana, zgadzam się z Tobą w 100%
      • Gość: Isia Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 19:12
        TAK sie zastanawiam czy z tych gotowanych plastikowych workow nie przechodza do
        miesa jakies zwiazki fuuu...trujace????? ktos napisal ze gotuje schab w
        reklamowce a ktos inny ze w workach po koszulach meskich...troche to
        przerazajace.... nie bedzie w miesie konserwantow ale za to inne ciekawsze
        chyba zwiazki chemiczne beda.Smacznego!
        • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 09.11.05, 20:39
          Tylko mnie nie straszcie, że te woreczki jednorazowego użytku, w które
          ekspedientki pakują ser żółty, wędlinę, mięso i inne produkty, są TRUJĄCE, bo na
          zawał zejdę. Właśnie w takim czymś wczoraj zrobiłam pyszny schab w/g
          Gargamelowego przepisu. Mam kupić folię spożywczą? Czy ona ma jakiś inny skład i
          nie jest trująca? Teraz to już zgłupiałam :-(
    • brynia2 do Ali 09.11.05, 11:35
      Alu, zrobiłam wczoraj schab w/g przepisu Gargamela. Wyszedł bardzo dobry,
      mięciutki i wilgotny. Gargamel ma rację, że mięso trzeba bardzo ściśle owinąć
      folią, tak, żeby nie było tam odrobiny powietrza i owinąć mocno, gęsto
      sznurkiem. Wtedy sok nie wypłynie z mięsa. Ja włożyłam do 2 jednorazowych
      reklamówek. Zbyt słabo ścisnęłam i soczku trochę wypłynęło do woreczka ( ale nie
      z woreczka do wody). Po ostygnięciu przełożyłam schab i soczek do talerza,
      zrobiła się z niego superancka galaretka. Przepis świetny, wszystkie składniki
      pozostają na swoim miejscu, nic nie ucieka do wody. Możesz śmiało spróbować,
      Twojej pocieszce powinno smakować. Pamiętaj o dokładnym i ścisłym opatuleniu
      mięska. Zdjęcia wstawiłam w Galerii potraw, więc możesz zerknąć. Powodzenia przy
      kolejnej próbie wędliniarskiej.
      Pozdrawiam, Benia
      • Gość: Ala Re: do Ali IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 09.11.05, 21:12
        Dziękuję :) Czekałam z niecierpliwością na Twoją opinię. Jeśli tak mówisz,
        to spróbuję na pewno. No i musowo zajrzę do galerii.

Ciepłe pozdrowienia
        • brynia2 Re: do Ali 09.11.05, 21:18
          Równiez pozdrawiam i życzę powodzenia w czasie pichcenia
    • Gość: zadumana Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: 213.17.230.* 10.11.05, 09:03
      Nie mam konkretnej wiedzy na temat gotowania woreczków, ale jakoś to
      podejrzanie się prezentuje. W różnych telewizjach pokazują, że do byle jakiego
      woreczka wkłada się mięso z przyprawami na parę godzin, zeby je zamarynować.
      Ale czy to przekłada się na gotowanie? Ja bym chyba zrobiła to gotowanie w
      rękawie do pieczenia. Gotowanie daje niższą temperaturę od piekarnika.
      Gdzieś czytałam, że trzymanie wędliny w tych cienkich woreczkach jest niedobre
      z uwagi na rozkładające się jednak jakoś tam sztuczne tworzywo.
      Powodu do paniki chyba nie ma, ale może jakiś chemik by się do nas odezwał z
      radą?
      • Gość: AnkaK Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.11.05, 09:02
        Robiłam wędlinę z karczku.Gotowałam w zalewie po 7 minut.Bez owijania w
        woreczki.Słuchajcie;to jest pyszne! Wyszło mięciutkie,bardzo soczyste i
        kruche,po prostu - poezja.Dlaczego piszecie,że mięsko było twarde?Smak
        wspaniały może następnym razem dodam więcej czosnku.
    • brynia2 Gargamel miał rację 10.11.05, 12:48
      Gargamelku, piekłam schab po Twojemu i był pyszny, schabowe z jabłkiem i
      czoskiem też i owszem, ale klopsik pobił rekord, jest przepysznyyyyy. Muszę Ci
      powiedzieć, że z pewną rozterką wlewałam to mleko do mięsa, ale jak przepis to
      przepis. Od dzisiaj pieczeń jest w naszym rodzinnym stałym jadłospisie. Dzięki
      serdeczne za przepisy i podpowiedzi, polecam się jako pilna uczennica.
      Buziaczki wielkie dla Ciebie :-)
      • Gość: gargamel Re: do Bryni 2 -Gargamel miał rację IP: *.olsztyn.mm.pl 10.11.05, 14:24
        Dziękuję za uznanie
        podam mały i prosty przepis na deser z avocado:
        1 avocado na 2-3 osoby.
        Większe avocado lekko miękkie (ma poddawać naciskowi palców) przekroić wzdłuż,
        wybrać pestkę i delikatnie(aby nie uszkodzić skórki) wybrac miąższ,przełożyć go
        do miseczki.Do tej miseczki dodać 4 łyżki cukru i sok z 1 większej
        cytryny.Zmiksować na ładką masę.Masę przełożyć do "łódeczek" skorupek (jeżeli
        na dwie osoby -na więcej osób do maleńkich miseczek),zawinąć w folię aluminiową
        i włożyć do zamrażalnika.Można podawać tylko schłodzone lub zamrożone.
        Proste a przepyszne.
        • brynia2 Awokado? 10.11.05, 14:36
          Gargamelu, pęknę, a zrobię. Nigdy nie robiłam nic z tym egzotycznym owocem, ale
          taki zimny deser zapowiada się obiecująco. Dzięki
    • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 11.11.05, 13:49
      AnkaK, bardzo mnie cieszy, że karczek wyszedł Ci superancki, tylko
      pozazdrościć. Dobrze, że nie wszyscy polegli na tym polu. A czy robiłaś w ten
      sposób schab, boczek, szynkę lub inne mięsko? Bosze, od czego to w końcu zależy?
      A możesz napisać, w jakim garze czarowałaś, czy z grubym dnem?
      • Gość: AnkaK Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.11.05, 19:27
        Droga Bryniu! Robiłam w zwykłym garze,takim z bzdetnego kompletu z
        Leclerca.Taki nierdzewny(wygląda fajnie - z zewnątrz)ale blacha w nim to...?
        W każdym bądż razie - jak wiecie - to nie od garnka (chyba) zależy.
        Chociaż ,właściwie,teraz jak się zastanowię ,to: garnek ,jak się nagrzał,to
        dość długo trzymał ciepło,więc może to także miało znaczenie.W każdym razie
        karczek wyszedł palce lizać!Poeksperymentuję z innymi mięskami.(Czekam w
        marketach na promocję cenową).
    • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 14.11.05, 13:35
      Informuję zainteresowanych, że zrobiłam karkówkę po gargamelowemu i wyszła
      pyszna. Wypróbowałam schab i karkówkę, obydwa mięska okazały się kruchutkie i
      smakowite.
      Z minimalnej ilości soku, który zebrał się w woreczku zrobiła się galaretka. Polecam
      • kitty Re: Szybki przepis na wędlinkę 14.11.05, 15:48
        Tak, przepis gargamelowaty jest super, my tylko na przyszłość dłużej potrzymamy
        mięsko w przyprawach i może do środka woreczka dołożymy łyżkę masła -
        odsmażyłam kawałeczek schabiku na masle i uzyskał niespodziewany aromat i
        smaczek.
        A co do woreczków - ja owinęłam w rękaw, a potem zawinęłam folią spożywczą i
        związałam wstążką od kwietów - taką miałam...
        Tak czy owak - super, wchodzi do naszego repertuaru jako alternetywna wędlina!
        Dzięki!
        • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 14.11.05, 21:35
          Też gotowałam w rękawie do pieczenia, a dokładnie w 2 warstwach. Specjalnie do
          tego celu go kupiłam, zdał egzamin na bdb.
          • Gość: Ania klops IP: *.aster.pl 15.11.05, 23:47
            Upieklam dzisiaj klopsa wg przepisu Gargamela. Jest suuuuper. Bardzo smaczny,
            szybko sie robi.
            Dzieki za przepis,
            pozdrawiam,
            Ania
          • Gość: AnkaK Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.11.05, 13:54
            Bryniu,wczoraj zrobiłam szynkę.W ten sam sposób co karczek tylko jak jjuż
            pisałam dodałam więcej czosnku,gożdziki,ziarna jałowca i majeranek.No i
            oczywiście pieprz czarny i biały.Wszystkie przyprawy utarłam w możdzieżu.
            Szynka wyszła pyszna!Kruchutka i soczysta.Niech się schowają wędliny sklepowe!
            Następnym razem zrobię eksperyment z boczkiem.Napiszę jak wyszło.Na razie
            pozdrawiam.
            • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 21.11.05, 14:13
              Aneczka, bardzo się cieszę, że szyneczka super. Wobec tego ja też spróbuję
              zrobić również szynkę, ciekawe co mi wyjdzie, dam znać.
              Pozdrówka, Brynia
              • jollka2 Gargamelowa wędlina w worku 22.11.05, 09:44
                Wyszła bardzo smaczna, soczysta.
              • Gość: AnkaK Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.enterpol.pl 24.11.05, 13:04
                Bryniu i Gargamelu: klopsik suuuuuper!
                Robiłam wczoraj i wyszedł - palce lizać. Gargamelu,proszę podrzuć jeszcze jakieś
                ciekawe i nieskomplikowane przepisy.Plisssss...
                Bryniu,a może i Ty masz jakieś ciekawe pomysły? Może się powymieniamy?
                Pozdrawiam cieplutko.
                • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 24.11.05, 14:11
                  Aniu, przyznaję się bez bicia, że przepisów takowych nie mam, sama korzystam z
                  forumowych. Jeśli wzbogacę się o jakiś godny polecenia, to nie omieszkam
                  powiadomić :-)
                  Pozdrawiam, Brynia
    • Gość: up Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.ztpnet.pl 24.11.05, 12:12
      up
    • Gość: gargamel Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.olsztyn.mm.pl 24.11.05, 16:48
      W przepisach na potrawy z jajkami podałem b.dobry przepis na klops jajeczny.
      Przepraszam,że nie będę już powtarzal-brak czasu.
      • brynia2 Re: Szybki przepis na wędlinkę 24.11.05, 18:07
        Witaj, Gargamelu
        Z przepisu na jajeczny klops skorzystam na pewno, myślę, że AniaK również.
        Dzięki śliczne
        Pozdrawiam, Brynia
      • agnes7391 Re: Szybki przepis na wędlinkę 26.11.05, 21:56
        Dzisiaj zrobilam lopatke wg przepisu Gargamela musze powiedziec ze brakuje slow
        zeby opisac jaka jest pyszna to trzeba sprobowac :-))) Naprawde goraco
        polecam!!! A ciebie Gargamelu prosimy o jeszcze wiele tak wspanialych
        przepisow :-)))
    • Gość: kermidt Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.sympatico.ca 24.11.05, 21:58
      DAJCIE LINKA!!!!
      LUDZIE DAJCIE LINKA

kurcze szukam i szukam i nic nie moge zobaczyc :-(
      probowalam przepisu Kota Klakiera i jekem smerf tego tez chetnie sprobuje.
    • jagoda85 Re: Szybki przepis na wędlinkę 25.11.05, 17:51
      Podbijam wątek bo ciekawy.
    • Gość: GP Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.crowley.pl 25.11.05, 19:50
      Proszę bardzo.Nie wiem czy będzie dobrze bo pierwszy raz wklejam adres.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30847363&a=30853169
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=32352941
      • Gość: Aga Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:40
        Dzisiaj nareszcie zrobiłam klops gargamela.Jest pyyyyyyszny!!!W smaku jakby
        mielone kotlety.Mój syn bardzo lubi mielone,więc w końcu będzie zjadał kanapki
        w szkole:)
        • Gość: gargamel Re: Szybki przepis na wędlinkę IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.05, 06:58
          Cieszę się,że moje przepisy na coś sie przydały.Dodam,że urozmaicam klops
          różnymi dodatkami.Czasem dodaję marynowanego,odsaczonego zielonego pieprzu +
          więcej pieprzu czarnego mielonego.Dodaje tez bakalie (rodzynki,pokruszone
          orzechy,pokrijoną śliwkę kalifornijską,platki migdałów +pieprz aby nie był za
          słodki(zresztą kto jak lubi).Bakalii nie za dużo aby się nie kruszył-wtey
          troszkę więcej mleka (z 50ml).Dobre danie na stól dla gości .
          Mięsa czy gotowane czy smazone podaję też w sosie słodko-kwaśnym.
          6 łyżek cukru
          6 łyżek octu 10%
          3 łyżki sosu sojowego (ciemny grzybowy)
          szczypta imbiru
          łyżeczka powideł śliwkowych
          kilka kropli oleju sezamowego (niekoniecznie)
          50ml wody z płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej;
          dobrze wymieszać (najlepiej w słoiku po dżemie).
          Połowę tego dodaję do 200-250 ml bulionu zagotuję i wkładam mięso pokrojone na
          kawałki.B.dobre do ryżu,makaronu,pieczywa a nawet ziemniaków.Do tego surówka z
          pekińskiej z sosikiem czosnkowym.
          Sos w słoiczku może postać sporo czasu.
          • muszka19 Prośba do Gargamela! 27.11.05, 12:19
            Bardzo proszę o podpowiedż. Otóż na targu od kobiety od której zawsze kupuję
            jajka i smietanę, kupiłam szynkę peklowaną i wędzoną (pachnie przecudnie).
            Należy ją tylko ugotować. Szynka waży 1,45 kg. Chciałabym ją ugotować Twoim
            sposobem poprzez owinięcie w folię. Proszę podpowiedz jak długo ją gotować,
            żeby się nie rozpadała, była mięciutka, jednym słowem jak, coby
            wyszło "koncertowo" :)
            Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam
            • Gość: gargamel Re: Prośba do Gargamela! IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.05, 13:27
              Podejrzewam,że taka szynka będzie najsmaczniejsza surowa.Był taki przepis
              kuchni litewskiej.Ja sam robie surowy schab,który suszę.Proces uzyskania
              przepysznej wędliny(jak sznka parmenka) ze schabu trwa około 20 dni. Ale z
              uwagi na smak warto się poswięcić i czekać.
              Taka szynkę w/g mojego sposobu (dobrze zawinietą i ciśniętą sznurkiem) gotowac
              nie dłużej niż 10 minut.Jak się przedobrzy może być "łykowata".Ja tego typu
              wędliny owijam w kilka warstw damskiej rajstopy (ucinam nogawkę wkładam w nią
              mięso,naciagam,zawijam i przekładam spowrotem i znów naciągam,zakręcam mocno i
              przekładam spowrotem)owiniete mocno sznurkiem suszę około 10-12 dni.
              • muszka19 Re: Prośba do Gargamela! 27.11.05, 13:42
                Dzięki Gargamelu za błyskawiczną odpowiedz. Lecz na suszenie brak czasu
                ponieważ szyna przeznaczona jest na Barbary hihihi. Pozostaje więc tylko jej
                ugotowanie. Myślisz, że jeśli opakuję ją w folię i włożę do gara z zimną wodą
                wystarczy gotować 10 minut? Zaskakuje mnie to okropnie, bo zwykle szynę gotuje
                się tyle ile waży. Potwierdz proszę moje obawy.
                Co do duszenia to kupię od kobiety w następny piątek jeszcze jedną z
                przeznaczeniem na święta i pobawię się w suszenie. Ale tu bedę miała do Ciebie
                kilka pytań jeśli można.
                Dzięki i pozdrawiam
                • Gość: gargamel Re: Prośba do Gargamela! IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.05, 15:40
                  Nie chodzi o ugotowanie ale sparzenie surowej szynki.Z gotowaniem w wielu
                  przypakach mozna nie trafić czasowow i będzie to zależało od mięsa.
                  Myslę,że gotowanie przez10 minut od momentu zagotowania i w tym ma wystygnąć
                  powinno wystarczyć a na pewno nie zepsuje jakości szynki.Przegotowanie może to
                  uczynić.
                  • jagoda85 Re: Prośba do Gargamela! 28.11.05, 22:28
                    Może głupie pytane, ale gdzie suszysz taką szynkę, w jakich warunkach? Będę
                    wdzieczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
                    • Gość: gargamel Re: Prośba do Gargamela! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.11.05, 06:30

Wieszam w kuchni na 7 dni a nastepnie jak sznurki będą luźniejsze (oznaka
                      suszenia) przekladam na kilka dni do lodówki .Może na "rajstopie" pokazać sie
                      biały nalot ale nie przeszkadza(saletra).Całkiem surową 7 dni w lodówce,7 dni
                      wisi,5-7 dni w lodowce (zalezy od grubości).
                      • jagoda85 Re: Prośba do Gargamela! 01.12.05, 13:42
                        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
    • ba_nita Re: Zrobiłem z karkówki. 27.11.05, 12:48
      Dokładnie według przepisu. Wyszła soczysta, miękka i smaczna. Gotowała się na
      dużym ogniu.
      • edlabu Re: Zrobiłem z karkówki. 27.11.05, 12:54
        Ja zrobiłam schab, wyszedł soczysty i pyszny.
        • edlabu Re: Zrobiłem z karkówki. 27.11.05, 12:55
          ale bez owinięcia w folię
          • aknaj46 Re: Zrobiłem z karkówki. 27.11.05, 18:43
            ja zrobiłam schab środkowy przepyszny soczysty itrzymałam w lodówce tydzień,bo
            tyle czasu jedliśmy,nic się nie zepsuło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka