Dodaj do ulubionych

dieta po 50-ce

IP: *.proxy.aol.com 03.10.02, 04:56
Naczytalam sie troche o roznych zdrowych dietach, odchudzaniu itp. Ciagle mam
jednak wrazenie, ze to wszystko jest dla ludzi o wiele mlodszych niz ja.
Czy ktos moglby mi podac jakas sensowna diete (sposob zywienia)
niskokaloryczna dla ludzi po 50-ce i dalej?
Obserwuj wątek
    • Gość: ami Re: dieta po 50-ce IP: 207.6.114.* 03.10.02, 05:50
      Gość portalu: rybak napisał(a):

> Naczytalam sie troche o roznych zdrowych dietach, odchudzaniu itp. Ciagle
      mam
      > jednak wrazenie, ze to wszystko jest dla ludzi o wiele mlodszych niz ja.
      > Czy ktos moglby mi podac jakas sensowna diete (sposob zywienia)
      > niskokaloryczna dla ludzi po 50-ce i dalej?

dobra jest dieta 1000kal.do 1200kal. jest lekko strawna sa jej rozne odmiany w
      zaleznosci co lubisz jesc ...... osobie po 50ce i dalej nie poczeba tylu
      kalori co mlodym.... mozna zgubic pare kg :-))))
      polecam jest dobro i w okresie menopauzalnym jest pomocna masz lepsze samo
      poczucie.........mniej uderzen goraca do glowy itp. objawy...

pozdrawiam ami
      • Gość: marbor1 Re: dieta po 50-ce IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 20:16
        Witam
        Jeść dużo jarzyn i owoców, mało tłuszczu. Mięsa białe [chude] nie smażone tylko
        duszone lub gotowane, dużo ryb. Pożegnaj się z tłustymi sosami. Ziemniaki
        postne są naprawdę bardzo smaczne. Tak jak napisała ami dieta z 1000-1200 kal.
        jest naprawdę wystarczająca.
        Poza tym nie przejadanie się daje poczucie lekkości, lepiej się wtedy czujemy i
        jesteśmy zdrowsze.
        Z pozdrowieniami - Maria
        • Gość: rybak Do Ami i Marbor1 IP: *.proxy.aol.com 05.10.02, 02:42
          Dziekuje za odpowiedzi. Gdybyscie tak mogly mi jeszcze powiedziec jak liczyc te
          kalorie, gdzie ich szukac w pozywieniu lub komu wierzyc w ich okreslaniu. W
          pewnym sensie do waszych zalecen to ja sie juz jakis czas stosuje sama lecz
          efekty sa mizerne lub wrecz odwrotne. Co robic?
          Pozdrowienia
          • Gość: marbor1 Re: Do Ami i Marbor1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 16:41
            Gość portalu: rybak napisał(a):

> Dziekuje za odpowiedzi. Gdybyscie tak mogly mi jeszcze powiedziec jak liczyc
            te
            >
            > kalorie, gdzie ich szukac w pozywieniu lub komu wierzyc w ich okreslaniu. W
            > pewnym sensie do waszych zalecen to ja sie juz jakis czas stosuje sama lecz
            > efekty sa mizerne lub wrecz odwrotne. Co robic?
            > Pozdrowienia

Swego czasu w aptekach widziałam tabelki z przelicznikami na kalorie poszcz.
            artykułów spożywczych i określ. zawartości cholesterolu w tych artykułach.
            Można też dostać wydawnictwa na temat racjonalnego żywienia w różnych grupach
            wiekowych. Napewno okażą się dla Ciebie bardzo pomocne.
            Mogę Ci w tej chwili podać w przybliżeniu t.zw. piramidę zdrowia. Nie popełnisz
            błędów żywieniowych korzystając z tej ściągawki.

1. Mięso, ryby, wędliny, jajka - spożywamy raz dziennie

2. Produkty mleczne - naturalne zródło wapnia, białka i soli mineralnch
            - spożywamy dwa razy dziennie

3. Owoce - zródło witamin i soli mineralnch, naturalna ochrona przed
            infekcjami - spożywamy trzy razy dziennie

4. Warzywa - zródło błonnika, witamin i soli mineralnch - spożywamy
            trzy razy dziennie

5. Artykuły zbożowe, czyli pieczywo, makaron, kasze, wbrew rozpowszwchnionym
            opiniom nie tuczą, natomiast dostarczją znacznych ilości węglowodanów,
            błonnika oraz częściowo białka - spożywamy pięć razy dziennie.

Jeść zdrowo, to znaczy jeść różnorodnie, nie przejadać się. Jeśli jemy za dużo,
            otrzymujemy zbyt wiele energiii i część jej przybiera postać tłuszczu.

Zyczę Ci powodzenia w racjonalnym odżywianiu.
            Z pozdrowieniami - Mria
            • Gość: Niech Re: Do Ami i Marbor1 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.02, 17:10
              Daleko nie szukac: masz forum eksperckie w tym portalu, a takze caly dzial
              poswiecony diecie: www2.gazeta.pl/zdrowie/0,36202.html a w nim i
              piramidy i inne figury.
    • Gość: waw Re: dieta po 50-ce IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 21:10
      Jak powiedział Churchil cygaro, whiski i pamiętaj synu zero sportu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka