Dodaj do ulubionych

Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 10:29
Dwie niezależne (od siebie) gazety: Kuchnia i Elle zamieściły w listopadzie
teksty sponsorowane o serku Filadelfia. To zbiory przepisów na rożne potrawy,
do wykonania których niezbędny jest ww. serek (muesli z serkiem, placki z
serkiem itp.). Ciekawe jest to, że Elle i Tessa Caponi-Borawska przyznają na
paginie, że tekst JEST sponsorowany, Kuchnia natomiast zapodaje rozdział o
serku jak gdyby nigdy nic.
Pytanie jak w tytule: skąd nagły wysyp przepisów z tym smarowidłem? To
lobbing bylejakiego twarożku? Czy też smaku tej Filadelfii naprawdę z niczym
się nie da porównać?
Jadł to ktoś?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 10:32
      ot reklama
      po prosu Philadelphia pojawiała sie w Polsce .. tzn być to była od
      dawna,ztyle,ze obłednie droga. Teraz jest tańsza:))
      no i trza ją jakoś wypromowac

ot serek. Mamy inne , polskie, całkiem smaczne
      • kiwigirl Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 10:37
        jest fatalny...
        wcale nie puszysty jak wiele innych - moich ulubionych i również polskich -
        serków. Jakiś taki "gipsowaty". smaruje się nim prawie jak masłem a nei jak
        twarożkiem...
        i do tego taki prawie bez smaku jest.
        kiedyś kupowałam go w UK i był fajny, wiec i tu sie skusiłam. to był ostatni raz...
    • linn_linn Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 10:34
      Od innych tego typu rozni sie chyba tylko wszechobecna reklama i cena. Nie znam
      rynku polskiego, ale podobne produkuje np. Bayerland, Stuffer. Latwo je poznac,
      gdyz maja podobne pudelka.
      • jollka2 Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 10:39
        Warto poczytać, ile gazeta lub dziennikarze dostają za promowanie róznych
        produktów.
        Dobrze, jeśli jest info o tym, że artykuł jest sponsorowany, jesli nie to
        pewnie liczą na naiwnych :)
        • jacek1f promocja lobbingowa - to raz; 07.11.05, 10:45
          serek jak kazdy inny - to dwa;
          z legenda - bo w Niemczech popularny i miał "kiedyś" ten smak - jak w paczkach
          go sie dostawało;
          w Niemczech/z Niemiec smakuje intensywniej - ten robiony w Polsce - taki sobie;
          ale powtarzam - serek jak serek - znajdzie sie lepsze;
          • kiwigirl Re: promocja lobbingowa - to raz; 07.11.05, 10:56
            ja zostaję przy ostrowii, bieluchu i takim jakimś którego nazwy nawet nie
            pamiętam, ale rozpoznaję go bezbłędnie w moim lokalnym sklepie. tani i smakowity :-)
          • Gość: goldi Re: promocja lobbingowa - to raz; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 01:55
            Jest robiony na Wegrzech na rynek polski,wegierski i rumunski na probe w takich
            malych opakowaniach i tylko w dwoch smakach ziolowy i naturalny.W Niemczech
            jest np kilkanascie rodzajow zwlaszcza wersja Balance o obnizonej ilosci
            tluszczu losiosiowy,chrzanowy i inne.Jak u nas bedzie tyle wariantow smakowych
            co na zachodzie Europy to napewno lepiej bedzie sie sprzedawal.
    • Gość: zwykly serek Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 10:37
      Mysle, ze to lobbing. Niedlugo serek Filadelfia wymusi na parlamencie
      uchwalenie ustawy zakazujacej istnienia innych serkow. O ile nienabialowe lobby
      nie bedzie mu przeszkadzac.
      • rita75 Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 11:17

buhhahahhahaaa
        • jasmina_tdi Filadelfia GRUSZKOWA .... 07.11.05, 11:36
          Drodzy Państwo, serki Filadelfia są w naszym kraju obecne od conajmniej 15 lat -
          kiedyś w sieci Billa można było kupić takie cudo, jak Filadelfia gruszkowa.
          Przy okazji jednak kolejnej premiery na rynku cuda zniknęły, a pojawiło się
          jakieś paskudztwo. Kurcze, nie przypominam sobie, aby Filadelfia miała taką
          konsystencję, jak to to, co teraz reklamują i sprzedają...
      • ola787 Almette, Piatnica i Ostrovia 07.11.05, 18:08
        almette smietankowy
        Piatnica smietankowy i czosnkowy
        OSTROVIA czosnkowy
        Exquisa zilowy bo ma bardzi intensywny smak i jest MOCNO ziolowy
        twarogowe-ostrolecki maslankowy, mlawa maslankowy i CAPRI Sierpc
        to moje typy,
        Filadelfia ?musi jakos wejsc na rynek, ale jesli ludziom nie posmakuje, to
        rowniez szybko z niego wypadnie:>naprawde-moim "smakiem",-nie wnosi wiele
        doznan smakowych. czy ktos probowal serka Capri?taki okragly?smakuje fajnie-nie
        jest zupelnie kwasny i da sie kroic-mozna go wlozyc do kanapki i sie nie
        kruszy...i to NIE jest reklama, tylko pisze porade:>
    • Gość: agnes Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 07.11.05, 11:58
      kiedys sie skusilam... Pewnie z powodu reklamy, ale i zachwalania na tym forum.
      Duze rozczarowanie. Ot, zwykly serek, w smaku podobny do ostrowii (choc ta
      zdecydowanie lepsza), tylko ze cena dwa razy wyzsza. Wiecej nabrac sie nie dam.
      Nie warto
    • Gość: zadumana Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: 213.17.230.* 07.11.05, 12:12
      Jadłam go kiedyś często poza Polską. Bardzo mi smakował. Teraz patrzę
      sceptycznie.
      Kupiłam kilka dni temu. Rozśmiesza mnie to, że na zagranicznych stronach
      kulinarnych piszą o serniku z tego sera - oznacza to jego ilość typu co
      najmniej 1/2 kg, a tu pudełeczko jak od jubilera:)))))))
    • patyska Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 12:16
      ja jadlam - nic, ale to nic specjalnego. w przeciwienstwie do wycofanych z rynku serkow exquisa czy
      jak im tam - byly robione z prawdziwego twarogu a nie jakiejs mieszaniny luszczu roslinnego i mleka w
      proszku. zaloba ;) zwlaszcza, ze w tym kraju takie serki "padaja" a paciaje typu filadelfia maja sie
      swietnie.
      • linn_linn Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 12:30
        O wlasnie, Exquisa produkuje bardzo dobre.
        • patyska Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 13:11
          juz nie produkuje :( nie mieli chetnych na swoje wyroby.
    • Gość: Gonia Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: 62.29.137.* 07.11.05, 13:15
      W Londonie kupowałam, po powrocie do Polski przerzuciłam się na Delfinę
      (podobne nazwy, prawda?), bo Filadelfii nigdzie nie widziałam. Teraz nie kupię
      Filadelfii u nas, bo jest za droga a smak polskich serków nie ustępuje jej w
      niczym.
      • sigrun Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 13:26
        Philadelphią zajadałam się we Włoszech w Roku Pańskim 1982, więc żadna mi nowość
        ;-) Od kiedy wróciłam do Polski nie kupuję, bo drogi. Jednak skoro teraz jest
        tańszy i na dodatek firma tak intensywnie inwestuje w reklamę, to mam coraz
        większe obawy co do jego aktualnej jakości i smaku. Śmiem podejrzewać, że to
        chyba nie już ten sam frykas sprzed dwudziestu lat :-(
        • Gość: kati Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: *.zab.nat.hnet.pl 07.11.05, 16:22
          Kiedys Philadelphia była pyszna, teraz skuszona reklamą kupiłam wersje light ... wg mnie to TRAGEDIA.
          Ostrowia pyszniejsza i tańsza
    • j-lee Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 17:45
      kiedyś jadłem dawno temu podczas pobytu na kontynencie ameryki północnej
      nie jadłem tego co sprowadzają do nas do kraju

no i dla mnie jest to zwykły biały serek, dobry ale niczym mnie nie powalił

jak na taką pompę reklamową, to... no ale właściwie może produkty które są
      zwyczajnie dobre, powinny być tak dobrze reklamowane
      • Gość: stefa Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: 217.153.29.* 08.11.05, 15:08
        Philadelphię jadłam kilkanaście lat temu poza granicami naszego kraju. była
        git . ale nasze rodzime serki smarowanki dzisiejsze nie ustępują - Bieluch,
        Ostrowia są porównywalne w smaku.
    • samo Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 19:42
      Ja czasami kupowalam z braku innych serkow (w malym miasteczku w USA), ale
      bardziej mi smakowala Ostrowia lub Almette w Polsce. Filadelfia jest malo
      puszysta, "gipsowa", jak juz ktos napisal. Nie najgorzej, ale tez nie warta
      swojej dotychczasowej polskiej ceny. Ile teraz kosztuje,jesli mozna spytac? A
      ile kosztuje Ostrowia?Tak z ciekawosci...
      • Gość: nighthrill Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: *.elsat.net.pl 07.11.05, 21:24
        Philadelphia ponad 3 zł, chyba nawet za 3,70 kupiłam, czylid rogo jak na taki
        mały serek. Ostrovia ponad 2 na pewno, ale mniej niż 3...no i jest lepsza. A
        dużo lepszy od Philadelphii jest serek Aro śmietankowy za 1,40 :)
    • fuzzyonggbridge Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 07.11.05, 23:11
      to ja bede bronic philadelphi! od lat sie nia zajadalam na wystepach goscinnych
      poza granicami naszego kraju. lata temu byla u nas, ale rzeczywiscie duuuzo
      drozsza. a pozniej zniknela. na lata. ktos tu pisal, ze byla dostepna przez caly
      czas. no, nie wiem. rozgladalam sie za nia wszedzie i zawsze. i nie bylo. tak
      wiec ja jestem bardzo szczesliwa, ze sie pojawila. placilabym za nia nawet 5 zl.
      inna sprawa, ze nie znosze prawdziwego twarogu i na przyklad serki turek sa dla
      mnie nie do przelkniecia. to samo rama czy ostrowia. a philadelphie uwielbiam!
      wiec nie piszczie, ze zniknie, bo wpadne w depresje!
      z innych serkow to lubie jeszcze almette. ale ciasto marchewkowe z philly
      wychodzi swietne!
      • Gość: pola jako jedyny IP: *.aster.pl 07.11.05, 23:26
        jadlam Philadelphie. jako jedyna nadaje sie do robienia rulonikow z wedzonych
        platow lososia (smaruje delikatnie tym serkiem plastry lososia, posypuje
        koperkiem, skrecam w ruloniki i podaje jako przystawke/sylwestrowa
        przekaske); "przepis" mam z USA, gdzie serek Philadelphia kroluje juz od dawna.
        wczesniej probowalam uzywac innych tego typu serkow, ale zaden nie smakowal
        tak, jak ten. autentycznie cos w nim jest. jest pyszny. ale drogi...
    • kashunda Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 08.11.05, 03:45
      Ser typu cream cheese jakim jest Filadelfia,istnieje na rynku amerykanskim od
      1872,sprzedawany pod nazwa Philadelphia jest od 1880.Jest to ser powszechnie
      uzywany w kuchni amerykanskiej,zarowno do potraw slodkich i
      slonych,Najpopularniejszy jest chyba jako smarowidlo do bagels.Nie ma co
      porownywac go do ostrowii czy almette bo to jest poprostu inny produkt.Ja
      uzywam go dosc czesto,robie pyszna rolade dyniowa z nadzieniem z
      philadelphii,krewetki w sosie smietanowym,dodaje do ziemniakow ,robie na jego
      bazie dipy do warzyw,no i oczywiscie sernik.
    • Gość: zadumana Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: 213.17.230.* 08.11.05, 08:04
      Czy ktoś ma pod ręką opakowanie polskiej filadelfii? Można przeliczyć ile
      wychodzi cena 1kg.
      W Polsce wolę normalny twarożek śmietankowy. Za granicą z braku tegoż lubię
      filadelfię.
      Ale skoro można z niej robić ciasta to ile to by kosztowało?
      • dziuunia Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 08.11.05, 08:33
        125 g ma opakowanie.Spiszę jeszcze skład bo ktoś wcześniej pisał że to
        mieszanka tłuszczy roślinnych jak rama cremefine,a tak nie jest: mleko
        pełne,śmietana,białka mleka,sól,stabilizatory(mączka chleba
        świętojańskiego,karagen)
        IMHO jest droga,na pewno.Opakowanie jest mniejsze niż kiedyś i smak jakiś
        inny,gorszy.To jest chyba tak że rzeczy trudno dostępne przeważnie wydają się
        takie dobre,a jak już można je kupić wszędzie to powszednieją po prostu.I
        zgadzam się też z wypowiedzią Kashundy że ten serek to zupełnie coś innego niż
        nasze serki typu ostrowia.Zresztą parę ładnych lat temu kiedy nie było żadnych
        ostrowii czy twoich smaków to philadelphia była naprawdę super smaczna(można ją
        było dostać w niektórych sklepach np.w Bomi)Teraz to rewelacja nie jest ale ja
        ją lubię,ziołowa jest ok.,naturalna też.A ostrowię też lubię :)
        • cipcipkurka Ciekawe, 08.11.05, 08:35
          a tu ma 150 g. Skąd ta różnica?
        • linn_linn Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 08.11.05, 09:13
          We Wloszech sa tez opakowania 250 gramowe: na ciasto wygodniejsze.
    • Gość: dethy Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 09:04
      Jadla ten serek po raz pierwszy 14 lat temu.Dostalismy go w paczce ze
      Stanow.Bardzo mi smakowal.Mieszkajac potem w Niemczech kupowalismy go
      systematycznie.Smakowal wybornie,mimo,ze na rynku bylo mnostwo innych serkow.U
      nas,w Polsce smakuje nienajlepiej.Moim zdaniem jest kilka innych serkow,ktore
      sa smaczniejsze.Smakiem i cena bija philadefie na leb.
    • Gość: zadumana Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: 213.17.230.* 08.11.05, 09:32
      Policzmy:
      125g za ok. 3,00zł.
      Czyli 8 x 125g = 1000g = 1kg.
      A teraz 8 x 3,00zł = 24,00zł.

24 zł za 1 kg sera białego?
      • linn_linn Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? 08.11.05, 09:36
        Dodatkowo wydlubywanie serka z pudelek...
        • invicta1 A DLACZEGO NAM TAK WATEK WYCHUDŁ 08.11.05, 09:39

• invicta1 Re: A DLACZEGO NAM TAK WATEK WYCHUDŁ 08.11.05, 09:39
            wczoraj wieczorem widziałam ponad 60 postów
            • dziuunia Re: A DLACZEGO NAM TAK WATEK WYCHUDŁ 08.11.05, 09:46
              Invicto,dobrze że wychudł,posprzątać trzeba było po jednej forumowiczce ;)
              • invicta1 Re: A DLACZEGO NAM TAK WATEK WYCHUDŁ 08.11.05, 09:50
                aha:) nie czytałam tego wczoraj
                • em_es Re: A DLACZEGO NAM TAK WATEK WYCHUDŁ 08.11.05, 10:31
                  > aha:) nie czytałam tego wczoraj

i nie masz czego żałować :) - wulgaryzmów wszędzie pełno, na forum kulinarny
                  nie ma dla nich miejsca
    • Gość: Dom Sprobujcie Capri z Sierpca! IP: *.bulldogdsl.com 10.11.05, 20:12
      Pycha! Filadelphia jest przereklamowana!!!! Polskie serki gora!
    • Gość: agi Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: *.os.kn.pl 10.11.05, 21:12
      Listopadowe "Zwierciadło" podawało przepisy na śniadaniowe dania na bazie serka
      Filadelfia (4 przepisy), nie podając że to reklama (oczywiście trudno się nie
      domyślić).
      • Gość: Voske Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: *.access.telenet.be 10.11.05, 21:26
        Produkty pod ta sama nazwa,roznia sie smakiem w roznych krajach.
        Sprobujcie Milka w Niemczech,a Polsce - zupelnie inny smak czekolady.
        To samo dotyczy serkow czy deserow.
        Filadelfia sprzedawana w Belgii zdecydowanie jest smaczniejsza od serkow sprzedawanych w Polsce
        (nijaka konsystencja i okropnie 'chude' ).
        Poza tym wszystko jest kwestia indywidualnego gustu :)
    • Gość: ad Re: Serek Filadelfia - ekstra smak czy lobbing? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 00:31
      ja to osobiscie bardzi lubie ten serek na kanapkach i dodatkowo ogorek kiszony
      pomidor czosnek i cebula mozna raoane stosowac dodatki jak kto lubi a serki
      ogolnie jem smietankowy i ziolowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka