Gość: ewa IP: *.acn.pl / 10.134.130.* 03.10.02, 21:25 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysio_m Re: co zrobić z pigwy 03.10.02, 21:33 Nalewkę ! albo dżem :-) Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: co zrobić z pigwy 03.10.02, 22:34 powidelka kwaskowe i bardzo aromatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: co zrobić z pigwy 04.10.02, 00:02 Dżem jest OK, ale nie wszystkim smakuje. No i strasznie pracochłonny. Dopóki pigwy są świeże, można je dodawać do herbaty zamiast cytryny. Pycha, poza tym mają więcej wit.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw NALEWKĘ! NALEWKĘ! NALEWKĘ! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 08:53 Jeśli Cię interesuje podam przepis, jest super zwłąszcza zima do herbatki, a i sama wybornie smakuje. Co roku robię 7 litrów i dno w baniaczku pokazuje sie w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: NALEWKĘ! NALEWKĘ! NALEWKĘ! 04.10.02, 09:01 Gość portalu: waw napisał(a): > Jeśli Cię interesuje podam przepis, jest super To podziel się, a nie rób smaka!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: przepis IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 14:41 żółte i dojrzałe pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w płatki, zalać to 1/2l spirytusu i 0.7l wódki 50% (proporcja ilościowa) odstawić na 2 tyg., zlać nalew i pigwę zasypać cukrem jak na sok kilo na kilo, odstawić na 2 tyg. po tym czasie zlać sok i zmieszać z nalewem, dosmaczyć cukrem - syrop normalny - wg upodobań, rozcieńczyć również wg upodobań, dodać 50 do 100gr. brandy i odstawić na 4 tyg. po tym czasie przefiltrowac przez filtr do kawy, odstawić na 3 tyg. i znowóż przefiltrować, odstawić na 2 tyg. przefitrowac i zlać do butelek odstawić na 2 m-ce. Potem tylko degustować. Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: przepis 04.10.02, 16:16 Gość portalu: waw napisał(a): > Potem tylko degustować. Dzięki, wypróbuję na pewno :) I będę degustować..... Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: przepis 04.10.02, 16:17 Gość portalu: waw napisał(a): > upodobań, rozcieńczyć również wg upodobań, dodać 50 do 100gr. brandy Acha, a nie może być cos zamiast brandy, bo właśnie się zorientowałam, że nie bardzo lubię... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: przepis IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 21:07 Ta ilość powoduje jedynie wyostrzenie smaku samej nalewki i jako taka jest niewyczuwalna, tworzy mix z resztą smaków i zapachów, jeśli Cię drażni jej smak proponuję zrobić nalew waniliowy: trzy laski posiekać i zmiażdżyć, zalać 50ml spirytusu 70% na dwa tygodnie, często mieszać. Taki nalew dodaje do nalewki jeżynowej, al kiedyć dodałem do pigwówki w ramach eksperymentu, efekt był ciekawy, ale mnie bardziej smakuje z brandy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saba Re: co zrobić z pigwy IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.02, 19:53 nie wiem czy dzem dzem smakuje, ja robie galaretke, tzn gotuje sok z pigwy, dodaje cukru zelujacego i do sloikow. Pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: co zrobić z pigwy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 07.10.02, 22:40 Pokrojone w cienkie plastry owoce zalać gorącym syrpem. Zakręcić pokrywki. Po 2- 3 miesiącach masz znakomity dodatek do słodzenia herbaty (zamiast cytryny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: co zrobić z pigwy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 09:00 Bardzo dziękuje Roseanne - niby szukałam, a jednak przeoczyłam :)) Odpowiedz Link Zgłoś