Dodaj do ulubionych

co zrobić z pigwy

IP: *.acn.pl / 10.134.130.* 03.10.02, 21:25
Obserwuj wątek
    • krzysio_m Re: co zrobić z pigwy 03.10.02, 21:33
      Nalewkę !
      albo dżem
      :-)
      Krzysztof
    • roseanne Re: co zrobić z pigwy 03.10.02, 22:34
      powidelka
      kwaskowe i bardzo aromatyczne
    • isis! Re: co zrobić z pigwy 04.10.02, 00:02
      Dżem jest OK, ale nie wszystkim smakuje. No i strasznie pracochłonny.
      Dopóki pigwy są świeże, można je dodawać do herbaty zamiast cytryny.
      Pycha, poza tym mają więcej wit.C.
    • Gość: waw NALEWKĘ! NALEWKĘ! NALEWKĘ! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 08:53
      Jeśli Cię interesuje podam przepis, jest super zwłąszcza zima do herbatki, a i
      sama wybornie smakuje. Co roku robię 7 litrów i dno w baniaczku pokazuje sie w
      marcu.
      • isis! Re: NALEWKĘ! NALEWKĘ! NALEWKĘ! 04.10.02, 09:01
        Gość portalu: waw napisał(a):

> Jeśli Cię interesuje podam przepis, jest super

To podziel się, a nie rób smaka!!! :)
        • Gość: waw Re: przepis IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 14:41
          żółte i dojrzałe pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w płatki, zalać to 1/2l
          spirytusu i 0.7l wódki 50% (proporcja ilościowa) odstawić na 2 tyg., zlać nalew
          i pigwę zasypać cukrem jak na sok kilo na kilo, odstawić na 2 tyg. po tym
          czasie zlać sok i zmieszać z nalewem, dosmaczyć cukrem - syrop normalny - wg
          upodobań, rozcieńczyć również wg upodobań, dodać 50 do 100gr. brandy i odstawić
          na 4 tyg. po tym czasie przefiltrowac przez filtr do kawy, odstawić na 3 tyg. i
          znowóż przefiltrować, odstawić na 2 tyg. przefitrowac i zlać do butelek
          odstawić na 2 m-ce. Potem tylko degustować.
          • isis! Re: przepis 04.10.02, 16:16

> Potem tylko degustować.

Dzięki, wypróbuję na pewno :)
            I będę degustować.....
          • isis! Re: przepis 04.10.02, 16:17

> upodobań, rozcieńczyć również wg upodobań, dodać 50 do 100gr. brandy

Acha, a nie może być cos zamiast brandy, bo właśnie się zorientowałam, że nie
            bardzo lubię... ?
            • Gość: waw Re: przepis IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 21:07
              Ta ilość powoduje jedynie wyostrzenie smaku samej nalewki i jako taka jest
              niewyczuwalna, tworzy mix z resztą smaków i zapachów, jeśli Cię drażni jej smak
              proponuję zrobić nalew waniliowy: trzy laski posiekać i zmiażdżyć, zalać 50ml
              spirytusu 70% na dwa tygodnie, często mieszać. Taki nalew dodaje do nalewki
              jeżynowej, al kiedyć dodałem do pigwówki w ramach eksperymentu, efekt był
              ciekawy, ale mnie bardziej smakuje z brandy. pzdr
    • Gość: saba Re: co zrobić z pigwy IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.02, 19:53
      nie wiem czy dzem dzem smakuje, ja robie galaretke, tzn gotuje sok z pigwy,
      dodaje cukru zelujacego i do sloikow. Pychotka!
    • Gość: maruda Re: co zrobić z pigwy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 07.10.02, 22:40
      Pokrojone w cienkie plastry owoce zalać gorącym syrpem. Zakręcić pokrywki. Po 2-
      3 miesiącach masz znakomity dodatek do słodzenia herbaty (zamiast cytryny).
    • roseanne wyciagam specjalnie 28.10.02, 16:11
    • Gość: Aga Re: co zrobić z pigwy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 09:00
      Bardzo dziękuje Roseanne - niby szukałam, a jednak przeoczyłam :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka