kar5 08.11.05, 11:03 Proszę o przepis na dobre pierniczki. Chcę je upiec wcześniej, aby były miękkie na Gwiazdkę. EWA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: pierniczki-caluski 08.11.05, 11:13 Te mozesz upiec nawet kilka dni wczesniej. Przechowuj w metalowej puszcze. Wieczorem wyjmij te, ktore maj byc jedzone nastepnego dnia i zostaw je na talerzu. Rano beda mieciutkie. Pieczone duzo wczesniej beda mialy silniejszy aromat, ale ja pieke je do samych swiat. Pierniczki - caluski 180°C 10 minut 600 g maki 250 ml miodu 200 g cukru pudru 100 g masla 2 jajka 1 lyzeczka sody 2 lyzeczki przyprawy do piernikow 100 g obranych migdalow 2 jajka do smarowania - przesiac make i do zrobionego wglebienia wlac podgrzany miod - mieszac przez chwile nozem, wsypac cukier puder, korzenna przyprawe, sode rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody oraz jajka - zagniesc ciasto energicznie i dlugo, rozwalkowac jak na kluski i wycinac kolka, serduszka, mikolaje itp. - smarowac roztrzepanym jajkiem, w srodek wlozyc pol migdala - piec przez 10 minut w temperaturze 180° - przechowywac w pudelku metalowym / piec 3 tygodnie przed swietami / Odpowiedz Link Zgłoś
kar5 Re: pierniczki-caluski 08.11.05, 11:28 Przepis wygląda bardzo smakowicie i na pewno go wypróbuję. Mam jeszcze jedno pytanie: kiedy lukrować pierniczki (lub pokryć polewą czekoladową) zaraz po upieczeniu, czy przed samymi świętami EWA Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pierniczki-caluski 08.11.05, 11:38 Ja lukruje je od razu, zostawiam do dokladnego wyschniecia lukru i wkladam do puszek. Czasem zostaja zjedzone bez lukru. Dobrze jest piec ich duzo, gdyz niewiele z nich wytrwa do swiat. Na szczescie mozna je upiec po raz kolejny nawet przed samymi swietami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniqva Bardzo mi pomoglas linn_linn! DZIEKI!!! IP: *.adsl.net.t-com.hr 08.11.05, 14:26 Wlasnie tego szukalam! Pozdrawiam i dzekuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: painulka Re: pierniczki-caluski IP: *.elopole.com.pl 02.12.05, 11:38 a co z masłem????stopic ??i dodać do ciasta?? Odpowiedz Link Zgłoś
lena156 Re: pierniczki-caluski 07.12.05, 14:20 no właśnie co z masłem, robiłam te pierniczki rok temu ale nie pamiętam jak wybrnęłam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moko Re: pierniczki-caluski IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.12.05, 15:22 a ile mniej wiecej tych 0pierników wychodzi z tego przepisu??? Odpowiedz Link Zgłoś