Gość: Ania IP: *.aster.pl 13.11.05, 01:50 Witajcie, kto ma jakis sprawdzony przepis na krewetki? Czy gdzies w warszawie mozna kupic swieze? pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hanna Re: Krewetki IP: 206.248.72.* 13.11.05, 04:56 Bardzo fajny przepis na krawetki w sosie cebulowo-pomidorowym. Na duzej patelni: Cebule srednia i peczek zielonej oraz 3 zabki trzosnku poszatkowac i podsmazyc lekko na oleju z oliwek. Dodac swiezy ginger(lyzeczka) i peczek natki pietruszki posiekanej.Calosc lekko gotowac.Mozna tez dodac swieze cilantro, jak masz. W miedzy czasie sparzyc wrzatkiem trzy duze pomidory, obrac ze skorki i pokroic w kostke. Wrzucic na patelnie i gotowac do uzyskania gestego sosu, oczywiscie sol i pieprz do smaku. Teraz dodajemy krawetki, lepsze sa te duze. Uzywam co mam-swieze lub ugotowane, mrozone(rozmrazam przed dodaniem)-podgrzac ,az calosc bedzie goraca. Podaje z bialym ryzem i zielona salata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Krewetki IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 13.11.05, 06:00 obrane i naciete wzdluz grzbietu krewetki dooobrze wyplukac pod biezaca woda zamarynowac w sosie sojowym, rozgniecionym czosnku, startym imbirze, odrobinie swiezego posiekanego chilli, posiekana kolendre i lekko zmrozic ("usztywnic") wrzucac partiami na bardzo goracy olej (kilka lyzek) smazyc przez 30-40 sekund mieszajac. Odlac nadmiar oleju, dodac marynate wlozyc na powrot usmazone krewetki (kilka sekund doslownie) wylozyc na polmisek (ryz do tego i jakies zielone warzywo gotowane na parze skropione olejem sezamowym i sosem sojowym) mozna dodatkowo posypac swieza kolendra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin plukanie krewetek po obraniu IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 13.11.05, 06:36 jest jak najbardziej wskazane, zwlaszcza przy niektorych potrawach (np. cristall prawns) sposob ten znam z dobrego programu telewizyjnego prowadzonego przez pania Chang (jaknajbardziej chinska Chinke mieszkajaca w Au ;) todaje to w zwiazku z postem ponizej - bo niewtajemniczonym moze sie wydac, ze zasada nieplukania krewetek po obraniu stosowana powinna byc uniwersalnie, a tak nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Krewetki 13.11.05, 19:24 Można też, po przygotowaniu krewetek, jak pisze Senin, zamarynować je tylko w dużej ilości posiekanego czosnku (włożyć do lodówki na pół godziny), a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie około 1 minuty. Zjadać natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Krewetki IP: *.olsztyn.mm.pl 13.11.05, 06:08 Najlepsze są krewetki duże,opłukać (po rozmrożeniu),obrać z pancerzyków,wybrać nitke pokarmową .Drugi raz nie myć.Masło rozgrzać na patelni,wrzucic sporo czosnku (przez praskę),dodać vegetty.Smażyć mieszając 3-4 minuty.Wrzucic krewetki,smażyc mieszając a zrobia się biało-różowe(3-4 minuty)podlać wina 1/2 szklanki-biale,półsłodkie,smazyc mieszając do zagotowania.Gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: Krewetki 13.11.05, 11:29 Mrozone mozna kupic w Galerii Mokotow w supermarkecie (nie pamietam jak sie nazywa, bo to sie ciagle zmienia). Swiezych to chyba nigdzie nie dostaniesz. Ja najbardziej lubie krewetki w czystej postaci. Mozna je polozyc na kanapkach, ja robie takie kanapki z krewetkami, salata, pomidorem, ogorkiem, majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Krewetki IP: *.olsztyn.mm.pl 13.11.05, 16:44 Oczyszczone krewetki maczam w ciescie piwnym i smaże w głębokim tłuszczu (olej).Ciasto piwne (jak na nalesniki-bardziej gęste)zamiast wody piwo i odrobina cukru. Do tego pikantny sos na bazie chili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: Krewetki IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 19:28 A ja kupiłam takie małe koktaliowe w zalewiwe , ale jakoś nie mam odwagi cos z nimi zrobic , mysle ze sałatka głownie chodzi w gre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: Krewetki IP: *.Red-83-42-227.dynamicIP.rima-tde.net 13.11.05, 19:28 Ja kupuje mrozone, nieobrane. Wazne jest czy sa gotowane czy calkiem surowe, bo wg mnie te ktore sa gotowane a pozniej mrozone wogole smaku nie maja. Po rozmrozeniu obieram je z pancerzykow, nagrzewam oliwe z oliwek, wrzucam kilka zabkow czosnku posiekanego w plasterki i natke cilantro wraz z krewetkami oraz papryczke chili lub 2 jesli lubicie ostre smaki (mozna ja tez rozgniesc) - wyciagam kiedy robia sie bialorozowe i delektuje sie nimi bo je uwielbiam.... Pozdrawiam z Teneryfy STYRO www.PolishPub.net po prostu fajny czat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Krewetki IP: *.acn.waw.pl 13.11.05, 20:51 zajrzyj do Galerii Potraw tam sporo pomysłow na zastosowanie krewetek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Krewetki IP: *.acn.waw.pl 13.11.05, 23:12 Swieze krewetki sa szare. Widzialam ostatnio w Auchain (koniecznie w czwartek wtedy jest dostawa). Sa bardzo drogie, bo nietrwale. Rozowe krewetki zostaly juz ugotowane i jako takie nadaja sie spokojnie do jedzenia po przyniesieniu ze sklepu, bez kolejnego gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: Krewetki 14.11.05, 14:01 Gość: STYRO 13.11.05, 19:28 + odpowiedz Ja kupuje mrozone, nieobrane. Wazne jest czy sa gotowane czy calkiem surowe, bo wg mnie te ktore sa gotowane a pozniej mrozone wogole smaku nie maja. Po rozmrozeniu obieram je z pancerzykow, nagrzewam oliwe z oliwek, wrzucam kilka zabkow czosnku posiekanego w plasterki i natke cilantro wraz z krewetkami oraz papryczke chili lub 2 jesli lubicie ostre smaki (mozna ja tez rozgniesc) - wyciagam kiedy robia sie bialorozowe i delektuje sie nimi bo je uwielbiam.... pytanie takze do innych: czy krewetki tak lub w podobny sposob podawane maja jeszcze wogole smak krewetek ? Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: Krewetki 16.11.05, 00:25 gourmet48 napisał: > > > pytanie takze do innych: > > czy krewetki tak lub w podobny sposob podawane maja jeszcze wogole smak > krewetek ? > > > Oczywoscie, ze nie traca... Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Krewetki 14.11.05, 14:13 mozna kupic swieze w supermarketach - chociaz jak sie kilka razy naobieralam... to od tamtej pory kupuje obrane:) co do przepisu to mozna je podsmazyc na oliwie z oliwek z czosnkiem lub jakas inna, ulubiona przyprawa. ja lubie tez pieczone krewetki (wersja bez tluszczowa, bez smazenia) z curry. kiedys tez pieklam krwetki z bazylia i oregano i robilam do nich sos z jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego z jakas przyprawa do zmaku - bazylia wlasnie chociazby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Krewetki IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 14.11.05, 14:49 problem z obranymi jest taki, ze czesto tuz po obraniu traktowane sa soda oczyszczona (praktyka czasami polecana dla ujedrniania krewetek) jesli jednak pozostaja w tym przez jakichs czas to traca smak i zapach - wiadomo soda ja pare razy sie sparzylam wiec wole je omijac szerokim lukiem - sa, owszem, jedrne i chrupkie ale smak - okropny! tak jest w kazdym razie z tymi importowanymi z Tajlandi (w Australii tak jest) Podobnie z reszta z "seafood Marinara" wszystko soda smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 o sodzie nie wiedzialem 16.11.05, 06:20 :) surowe jadasz? z ostrym sambalem ale musza byc swieze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: o sodzie nie wiedzialem IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 16.11.05, 10:26 wiesz, surowych nigdy nie jadlam i slysze o nich po raz ... drugi dopiero :) cos blizej moze? Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 i ja dwukrotnie... 17.11.05, 08:12 w knajpach tajskich musialem sie zmuszac potem juz bez zmuszania z sambalem takim z lemonka i czosnkiem umykam do wtorku do BKK na zielone kurry szkoda straszna ze te kurcze zagrypialo tam przecie samonajlepsze ptaszki na swiecie sa... moze znajde bude z surowymi krewetkami - zamiast :) Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: Krewetki 16.11.05, 09:27 Co czwartek we wszystkich supermarketach są świeże owoce morza, można również bezpośrednio z hurtowni w Łomiankach (również we czwartki). P.S. Ja kupuję często mrożone Black Tiger (ostatnio w TESCO), one są już obrane i bez jelitka. Cena za 400g od 45-60zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Krewetki IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 16.11.05, 10:28 one są już obrane > > i bez jelitka. Cena za 400g od 45-60zł. A soda smakuja, czy nie? (znaczy sie czy z Tajlandi sa?, czy moze wietnamskie?) porownales z tymi niobieranymi? zastanawiam sie czy tylko w Au takie roznice smakowe :) Odpowiedz Link Zgłoś