vaniliaa1 14.11.05, 08:27 szukam przep[isu na biszkopt do ktorego dodaje sie rozpiszczona margaryne.... moze ktos mi pomoze........ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mwookash Tzn. do zwykłego biszkoptu nie daje się tłuszczu 14.11.05, 12:16 więc trudno będzie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Chyba że się mylę Biszkopt to krem z zółtek i cukru, piana z białek i mąka Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Tzn. do zwykłego biszkoptu nie daje się tłusz 14.11.05, 12:20 Coś mi się zdaje, że Mwookash ma rację. Czy to na pewno biszkopt? Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: Tzn. do zwykłego biszkoptu nie daje się tłusz 14.11.05, 12:36 no to moze nie biszkopt...jedna z osob n atym forum podala yen przepis i nazwala go biszkoptem..... qrcze..a ja nie moge znalezc noighdzie tego przepisu :( Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Jeśli w przepisie jest masło a nie może być 14.11.05, 12:41 to może zastąp margaryną do pieczenia np. Kasia. Powinno być w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: Jeśli w przepisie jest masło a nie może być 15.11.05, 07:56 ale problem w tym, ze ja nie mam przepisu :( Odpowiedz Link Zgłoś
benita5 Re: Tzn. do zwykłego biszkoptu nie daje się tłusz 15.11.05, 16:43 Przenigdy zadnego tluszczu!Tylko jajka z cukrem i krupczatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: biszkopt z margaryna IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.05, 10:42 www.ceti.pl/~aniaw/piosenki/p16.html - sprobuj, moze wyjdzie;) a tak serio, to pamietam, ze dawno temu robilam takie pseudobiszkoptowe ciasto z owocami jego zaleta bylo to, ze robilo sie je bardzo szybko: 5 jajek z niepelna szklanka cukru utrzec na pulchna mase powoli dodawac mąkę (1,5 szklanki pszennej + 0,5 ziemniaczanej) z proszkiem do pieczenia (plaska lyzka) w miedzyczasie rozpuscic kostke margaryny (raczej dawalam maslo) goracy tluszcz dodac do ciasta, polaczyc wylac do blachy (wysmarowanej tluszczem oczywiscie) na wierzch owoce (najbardziej mi smakowalo z wisniami lub agrestem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: biszkopt z margaryna IP: *.wa-wa.inpoland.pl 15.11.05, 10:47 To jest ciasto ucierane a nie biszkopt. Do biszkoptu nie dodaje się żadnego tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika biszkopt nigdy z margaryna IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.05, 10:51 zgadzam sie calkowicie, ze do biszkoptu nie dodaje sie zadnego tluszczu nawet blachy, na ktorej sie piecze biszkopt, nie smaruje sie tluszczem, ani nie posypuje maka, zeby brzeg nie zrobil sie sztywny niemniej jednak potocznie ciasta czesto sa nazywane biszkoptowymi, choc z prawdziwym biszkoptem niewiele maja wspolnego Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Ukhmm, wtrącę tylko 15.11.05, 16:49 oksymoroniczny temat został zadany: biszkopt i margaryna. Coś jak "puszysty gnieciuch". ;) (ale nie musicie mnie słuchać, wcaletoawcale) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doma Re: biszkopt z margaryna IP: 217.17.33.* 22.11.05, 18:46 Ja ostatnio dostałam od "starszych" koleżanek w pracy przepis na ciasto. Nazywa się "Bartłomiej" :-). I tak na prawdę jest to właśnie biszkopt z tłuszczem - do którego dodajesz jabłka. Jeżeli Cię to interesuję to mogę przepisać składniki. Tyle że nie daje się tam margaryny, a pół szklanki oleju. Nie robiłam go jeszcze, ale podobno ZAWSZE wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: biszkopt z margaryna 23.11.05, 11:28 wiem ze to wszystko gluio brzmi... ale byl tutaj jakis taki przepis :( i dodawalo si eroztopiona margaryne :( i potem fajnei bytlo to ciastpo (nie nazywam biszkoptem bo mni ezlinczujecie) przekladalo si ekremem i taki a`la torcik powstawal :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina988 Re: biszkopt z margaryna 23.11.05, 14:51 Witam! W naszym przedszkolu dzieciaczki robiły z pania,"ciasto z owocami na biszkopcie"też się zdziwiłam ale jest ze szklanką roztopionej margaryny. przepis chyba j/w ktoś napisal: 5 jajek; 1 szkl.cukru; 1 szkl.mąki pszennej; 1 szkl.mąki ziemniaczanej;1 szkl roztopionego letniego masła;1 łyżka proszku do piecZenia,cukier waniliowy. ...żołtka ubijasz z cukrem i cukrem waniliowym, dolewasz roztopione maslo(ja zapomnialam i dałam na koniec jak już było rozmieszane z białkiem, ale wyszło) mąki mieszasz i proszek też,dodajesz powoli mieszając.Na koniec ubijasz pianę z białek i też powoli mieszasz.Ciasto pycha , stoi kilka dni, i dalej jest miekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: biszkopt z margaryna IP: *.it-net.pl 26.11.05, 21:44 No to może ja jeszcze spróbuję pomóc. Dwa tygodnie temu znalazłam w galerii przepis miufka na ciasto co się zowie manniak. I w tym przepisie był następujący skład ciasta: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 1 szklanka mleka 1/ 2 margaryny 2 jajka szczypta soli wszystkie suche składniki miesza się, margarynę rozpuszcza się, dodaje się mleko i łączy z suchymi składnikami. Jajka ubija się oddzielnie a potem delikatnie miesza się z reszą.Piecze się ok 45 minut w temp. ok.180 stopniu. Dzisaij piekłam to ciasto. Może nie jest "prawdziwym" biszkoptem ale wyglądem od niego bardzo nie odbiega. Co do smaku, to niestety nie wypowiem się bo jeszcze nie próbowałam ale wygląda bardzo apetycznie:)) Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mela Re: biszkopt z margaryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 22:01 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-2998668,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: biszkopt z margaryna IP: *.pools.arcor-ip.net 26.11.05, 22:29 chyba ci chodzi o ciasto z olejem, ktory niektorzy zastepuja albo rozpuszczona margaryna albo maslem. Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1980 Czy chodzi Ci może o ten przepis? 26.11.05, 23:27 Re: Taki placuszek milusi polecam sagita_74 02.02.05, 10:46 zarchiwizowany No qurczę, enter wcisnęłam... 10 białek szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki 1 szkl suchego maku (ja daję mniej, tak 3/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Postępujesz jak z biszkoptem, ubijasz białka, cukier usztywnia, dodajesz mąkę z makiem (ostrożnie, po trochę. Mak lubi zdusić pianę, dlatego ja daję niepełną szklankę) i proszkiem, roztopiony i przestudzony tłuszcz. Na blachę i do pieca na jakieś 40 min. Po wyjęciu i wystudzeniu kroję na dwa plastry (no, jak do tortu) i ciupię masę dowolną. kokosową (z budyniu gotowanego z wiórkami, samodzielnie przyrządzonego, mogę podać) cappuccino karpatkową taką jak do tiramisu Dowolność pełna. Fajnie ten mak strzela w zębach. Znalazłam go tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20121318&a=20149703 Odpowiedz Link Zgłoś