Dodaj do ulubionych

Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmierdzi?

17.11.05, 09:29
Kupiłam wczoraj oliwę z oliwek z truflami, bo zawsze używam łyżki stołowej
oliwy jako jednego ze składników "zaprawy" do łososia. Niestety, okazało się,
ze jej zapach jest bardzo nieprzyjemny - syn wyszedł z kuchni, mówiąc , że
czuje propan-butan i że jest jak na stacji benzynowej. Wydało mi się to
przesadą, choć zgodziłam się, że taka droga oliwa z oliwek (Monini, 15 zł.za
250 mililitrów) powinna przynajmniej ładnie pachnieć.
Nie posłuchałam ostrzeżenia, zalałam przygotowaną zalewą łososia i dziś rano
usmażyłam. Miałam złe przeczucia i... łosoś, ten pyszny łosoś z mojego
ulubionego przepisu, który wykorzystywałam już sto razy, ma posmak benzyny...
Łosoś plus oliwa to wyrzucone w błoto 40 zł., nie mówiąc już o mojej pracy.
Ok, są w życiu większe problemy.
Ale co z tą oliwą?!!!
Wyjaśnijcie mi to , proszę.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie 17.11.05, 09:36
      Kupiłaś zapewne zepsutą oliwę tzn. źle przechowywaną w transporcie, magazynie
      itp.
      A patrzyłaś na datę ważności?
      • gocha1002 Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie 17.11.05, 09:39
        Oczywiście, zawsze to robię, zwłaszcza przy droższych produktach, ta oliwa ma
        datę ważności do stycznia 2007.
        • Gość: Desi Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie IP: *.cust-adsl.tiscali.it 17.11.05, 09:46
          Nie stety zapach trufli nie wszystkim odpowiada. Ma on taki specyficzny
          zapach. A olej taki drogi bo trufle sa na wage zlota.Sa 2 rodzaje
          trufli...bialy i czarny.
    • Gość: g Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 09:44
      ona ma "śmierdzieć"-ma specyficzny zapach,który nie kazdy lubi.Jedni lubią np.
      sery zpachowe,inni nie.Niektórym "śmierdzi" zwykła oliwa.Mój syn ostatnio
      otworzył wszystkie okna ,jak rozpakowałam "ołomuniecki ser"
      Ja tej oliwy używam na zimno,nie wiem jak powina "śmierdzieć" po podgrzaniu.
      • ba_nita Re: Jej się używa surowej. 17.11.05, 09:47
        Po podgrzaniu mogą się ujawnić w oliwach smakowych nawet "aromaty" trzyletnich
        skarpetek.
        • Gość: Desi Re: Jej się używa surowej. IP: *.cust-adsl.tiscali.it 17.11.05, 09:54
          www.trufle.pl Tam troche ciekawostek
        • gocha1002 Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! 17.11.05, 09:54
          Pytam zupełnie serio, bo trufli nigdy nie jadłam, a jestem tak wściekła, że
          zaraz chcę jechać do tego hipermarketu, z oliwą, uzmażonym łososiem i z
          paragonami i nie chcę się ośmieszyć.
          Nie śmiejcie się, proszę, bo naprawdę jestem wściekła i potraktujcie to
          pytanie serio!!!
          ... sądzę jednak, że trufle nie śmierdzą benzyną...
          • Gość: Desi Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 17.11.05, 09:56
            benzyna to nie....nafta tak.
          • Gość: szpak Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! IP: 213.31.229.* 17.11.05, 10:01
            Trudno poisac ten zapach ale po mojemy trufle pachna troche gazem ziemnym i
            jeszcze takim "czyms" trudnym do opisania.
            Ja uwielbiam, ale moj maz blednie od samego zapachu. Moze Ty tez tak masz?
            • anmanika Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! 17.11.05, 10:08
              Po odkorkowaniu i spróbowaniu oliwy truflowej natychmiast wyaliłam ją do kosza.
              Na pewno nie była zepsuta a najmniejsza jej ilość zabijała jakikolwiek smak
              potrawy. Nigdy więcej oliwy truflowej!
            • gocha1002 Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! 17.11.05, 10:10
              Jezu, załamujecie mnie, to chyba ten zapach...
              Ale parę razy, gdy reklamowałam ser pleśniowy, tłumaczyłam też obsłudze, że
              pleśniowy to nie to samo, co spleśniały - a nie wszyscy to rozumieli.
              A może ta oliwa, która powinna dyskretnie pachnieć naftą, jest jednak zepsuta i
              stąd ta intensywność...? Trudno mi sobie wyobrazić, że produkt naturalny
              cuchnie jak po otwarciu kanistra z benzyną.
              • Gość: szpak Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! IP: 213.31.229.* 17.11.05, 10:18
                Oliv zapachowych uzywa sie pare kropel, tylko do dodawania zapachu, a nie same
                zamiast zywyklej oliwy.
          • marghot Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! 17.11.05, 10:09
            Jasne, że benzyna nie. Ale skoro trufli nie jadłaś, to nei masz porównania.
            Same grzyby pachną jakby wilgotną ziemią, torfem (?), wilgocią. Oboje z mężem
            uwielbiamy, ale może Tobie nei pasuje ten smak oraz zapach.
            Istnieje oczywiście możliwość, iż oliwa była zła (zepsuta)
            • linn_linn Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! 17.11.05, 10:14
              Ja radze zawsze kupic sobie risotto truflowe, z torebki. Sprobowac i ocenic:
              koszt niewielki, a mozna sie zorientowac, czy ten aromat w ogole nam odpowiada.
            • giezik Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! 17.11.05, 10:25
              "jest kilka powodów że ludzie nadal są gotowi płacić te z pozoru nierealne ceny, które w dodatku z roku na rok rosną. Pierwszym i najbardziej istotnym
              jest ten, że nic na świecie nie pachnie i nie smakuje tak jak świeże trufle - poza świeżymi truflami. Aromat został opisany jako
              'boski i nieco podejrzany, jak wszystko co ma dobry zapach' [..] Dość raz pociagnąć nosem; wdychanie bardziej skondensowanej
              dawki to zbyt dużo: możesz stracić zupełnie apetyt, tak bogaty i zgniło-soczysty jest ten zapach"

Peter Mayle "Kosztowne nawyki"
          • Gość: szadoka Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! IP: 212.160.172.* 17.11.05, 10:30
            nikt sie z Ciebie nie smieje. Ja kupilam za namowa tego forum i jakis czas
            musialam sie "uczyc" tego zapachu i smaku. Teraz uwielbiam do jajecznicy i
            makaronu i salaty, znakomicie tez uszlachetnia zwykle pieczarki. Ale jesc trzeba
            szybko bo albo nos sie przyzwyczaja albo zapach szybko sie ulatnia, za szybko
            jak dla mnie...
          • Gość: Gregory Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! IP: *.lohjanpuhelin.fi 20.11.05, 11:14
            Truffle nie smierdza benzyna, nie wszyscy je lubia, w kazdym razie nie maja nic
            wspolnego z benzyna. Problem jest w zlej jakosci oliwy. Na przyszlosc proponuje
            nie kupowac oliwy aromatyzowanej truflami, a raczej olej z pestek winogron lub
            inny bezsmakowy olej aromatyzowany truflami.
            • linn_linn Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! 20.11.05, 11:17
              Jesli cos jest aromatyzowane, to na 99% nie truflami. To sa marketingowe
              bajery, na ktore wiele osob sie nabiera.
              • Gość: Gregory Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! IP: *.lohjanpuhelin.fi 20.11.05, 12:59
                No niezupelnie, akurat pracuje w tej branzy...Aromatyzowany tzn do oleju dodaje
                sie sok z trufla. Prawdziwy olej truflowy, wytwarza sie trzymajac trufle w
                oleju, jest to jednak o wiele drozsza procedura i 250ml takiego oleju latwo
                kosztuje 100 euro. Mowie jednak o dobrej jakosci olejach. Probowalem olejow
                wielu producentow i z tych "aromatyzowanych" znam tylko dwa o dobrym smaku, nie
                wiem nawet czy sa w sprzedazy w Polsce. Co do tych "gorszych" jakosciowo to
                musze przyznac, ze sa niejadalne. W tym przypadku jakosc nie idzie w parze z
                cena, oleje ktorych uzywam w swojej kuchnie nie sa drogie, a za to naprawde
                wysmienite w smaku.
                • linn_linn Re: Czy trufle śmierdzą benzyną?! 20.11.05, 13:15
                  No czyli roznice jednak sa. Osobie sposa branzy nie jest latwo, a ja w razie
                  watpliwosci nie kupuje. Wole trufle lub cos w rodzaju pesto truflowego.
    • Gość: marghe_72 Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie IP: *.acn.waw.pl 17.11.05, 10:13
      (nie czytałam wszystkich postów)
      syn ma bardzo dobry nos
      niedawno usłyszałam , ze do oliwy z dodatkiem trufli ... zamiast trufli dodaje
      sie własnie coś ..kurcze nie pamietam co .. jakis gaz.. co nie ma NIC wspolnego
      z truflami

• Gość: g Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:16
        tzw.aromat identyczny z naturalnym:)
    • Gość: marghe_72 Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie IP: *.acn.waw.pl 17.11.05, 10:15
      przepisz dokłądnie skład tego cuda

40 zł 10 euro... mało jak na oliwę z prawdziwymi truflami
      imho
      • Gość: Desi Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie IP: *.cust-adsl.tiscali.it 17.11.05, 10:17
        Aw buteleczce bylo widac na dnie kawalki trufli?
        • gocha1002 Re: Aromat identyczny z naturalnym 17.11.05, 10:24
          Rzeczywiście nie ma śladu po truflach, ktoś tu chyba trafił w sedno: to chyba
          aromat identyczny z naturalnym...
          • Gość: marghe_72 Re: Aromat identyczny z naturalnym IP: *.acn.waw.pl 17.11.05, 10:25
            tadaaaaaam
            wyszło na moje
            oliwa z chemią

przykro mi :(
            • Gość: g Re: Aromat identyczny z naturalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:29
              to niezupełnie tak,używałam i tej monini i prawdziwej (z kawałkami trufli)-
              "smrodek" b.podobny.
    • bob75rob1 Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie 17.11.05, 10:29
      Dostałam ją kiedyś i strasznie mi ten zapach nieodpowiadał. Po dodaniu do
      sałatki w zasadzie ją wyrzuciłam, bo nie mogła zdzierżyć. Teraz już wiem, ze
      trufle to nie dla mnie.
      • Gość: marghe_72 Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie IP: *.acn.waw.pl 17.11.05, 10:30
        ponoć nie ma piękniejszego zapachu niż trufle
        nie wiem, bo nie wąchałam :)))

zatem ja jednak obstawiam aromaty

• gocha1002 Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie 17.11.05, 12:36
          Strasznie wam dziękuję za wszystkie uwagi,widać śmierdzieć musi, a człowiek
          uczy się na błędach, poza tym już się pogodziłam z obecnością tej oliwy w moim
          domu.
          Pozdrawiam wszystkich
          • Gość: Desi Re: Oliwa z oliwek z truflami - dlaczego tak śmie IP: *.cust-adsl.tiscali.it 17.11.05, 12:39
            Nie Twoja wina.... na bledach sie uczy. Jak bedziesz miala okazje
            zjesc ,,orginalne,, trufle z risotto... bardzo polecam.
            • karmin-cynober To trufle smierdza! 21.11.05, 00:24
              Zwykle jednak w oliwie znajduje sie niewielka ilosc trufli. Namiastka tylko.
              Mysle, ze kupilas stary olej.
    • nina.t spam 15.11.14, 10:52
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka