Dodaj do ulubionych

Jak zrobić czekoladę na gorąco?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:32
Witajcie!
Poproszę o przepis na czekoladę na gorąco – pamiętam, że znajomi z Włoch,
prowadzący restaurację, przygotowywali przepyszną, a nie z gotowej tabliczki,
a z:
- kakao
- cukru
- mąki
Całość mieszali, rozpuszczali w niewielkiej ilości mleka, po czym zalewali
gorącym.
Nie pamiętam proporcji, ale może ktoś pomoże?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maj Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:45
      Aniu korzystaj z wyszukiwarki. Naprawdę polecam.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31648033&a=31654478
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30046058&a=30046058
      • Gość: Bayeczka Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 14:00
        Wyszukiwarka nie zawsze pomaga :) Ta czekolada opisana przez Anię brzmi
        ciekawie a pod wskazanymi linkami są tylko przepisy na to jak zrobić gorącą
        czekoladę z rozpuszczaniem gotowej tabliczki.
        • kasiulek_mysiulek Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? 23.11.05, 14:27
          Mam przepis z Vity (magazyn o zdrowiu):

szklankę mleka podgrzewa się , nie gotować!2 minuty z łyżką cukru, szczyptą
          soli i łyżeczką ciemnego holenderskiego kakao (z wiatrakiem na opakowaniu),
          następnie zdejmuje się z ognia i dodaje się łyżeczkę olejku waniliowego i do
          białego kubka!
        • Gość: atka Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 14:50
          z kakao, cukru i mąki, to szybciej budyń wyjdzie, a nie czekolada:)
          • Gość: Ania Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 16:04
            Mówię Wam, na pewno była mąka, chyba ze 2-3 łyżki na około pół litra napoju.
            Czekolada była nieziemska, cudownie gęsta, aksamitna.
            Co do wyszukiwarki to faktycznie znalazłam tylko przepisy z "tabliczkową"
            czekoladą. No nic, może spróbuję dziś sama i dam Wam znać, co mi wyszło:)
            • linn_linn Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? 23.11.05, 17:17
              Gesta i aksamitna, a dobra w smaku to 2 rozne rzeczy. Moze chodzi Ci o kakao,
              mleko, cukier i make ziemniaczana. W kazdym razie czekolady nie powinno sie pic
              od razu po zrobieniu...

• Gość: Anka Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.11.05, 18:41
              Aniu, mam na kolanach meksykanska ksiazke kucharska i jest tu przepis
              na "Chocolate corn drink" - moze to cos w podobie, o co pytasz... Na 2 porcje:
              15g maki kukurydzianej, 250ml wody, 250ml mleka, 25g startej gorzkiej czekolady
              lub 4 lyzki kakao, cynamon i brazowy cukier do smaku.
              W garnku wymieszaj wode z maka-dodaj cynamon i gotuj na nieduzym ogniu, az
              zacznie gestniec. Stopniowo dodawaj mleko, a na koniec czekolade. Gotuj do
              momentu az czekolada calkowicie sie rozpusci. Poslodz do smaku i podawaj w
              ogrzanych kubkach.
              Nie wiem, czy bedzie Ci to odpowiadac - ja probowalam i mi smakowalo... Jak
              zrobisz, napisz jakie efekty:-) Pozdrawiam!
              • matmam Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? 23.11.05, 20:28
                Ja napewno wypróbuje bo z tej gotowej czekolady to jakoś nie mam ochoty a twój
                przepis brzmi super.Dziękuje.
                • rojew84 Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? 23.11.05, 20:44
                  A da sie zrobic deserowa czekolade?
                  Co myslicie o opcji: kakao,wrzatek,cukier?
                • apteros Re: Jak zrobić czekoladę na gorąco? 23.11.05, 20:45
                  chciałam zauważyć że jakiś czas temu udało mi się gdzieś zakupić czekoladę na
                  gorąco w proszku marki lindt i było to po przyrządzeniu coś bardzo bliskiego
                  takiej dobrej włoskiej czekoladzie na gorąco, niestety nigdy więcej nie
                  znalazłam jej w sklepie, choć inna sprawa nie szukałam zbyt usilnie
                  • diegosia Re: Jak zrobic´ czekolade˛ na gora˛co? 23.11.05, 21:58
                    Ja przywozilam taka czekolade z Barcelony, bo w Hiszpanii wlasnie taka gesta
                    pijaja. I faktycznie, jak ktos tu zauwazyl, jest taka gesta, ze prawie jak
                    budyn. Ale jaka pyszna!
                    Znalazlam w necie przepis, w ktorym na 1 litr mleka biora 1 lyzeczke skrobi (+
                    1 tabliczka gorzkiej czekolady + 1 lyzka cukru). Ja nie probowalam, ale brzmi
                    to dosc logicznie.
                    • jollka2 ja robie tak 24.11.05, 10:04
                      2 szkl. mleka gotuję, dodaję 3 łyżeczki cukru, szczyptę cynamonu. Pół
                      pokruszonej czekolady wrzucam do gotującego mleka i energicznie mieszam. Jak
                      się rozpuści całkowicie wlewam od razu do kubków.
                      Kwestia proporcji jest umowna. Dla mnie jest ok, dla innych może nie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka