Dodaj do ulubionych

Skład majonezu ze sklepu.

25.11.05, 14:16
Z ciekawości przeczytałem i z 4 wynotowałem co następuje:
olej roślinny, żółtka w proszku, sól kuchenna (O.K.),E-1422 (
www.hortimex.com.pl/encyklopedia/dodatki/e1422.html ), E-412 (guma
guar), E-415 (guma ksantanowa), sorbinian potasu, naturalne przyprawy
ziołowe. Brrrr!!!! )))
Obserwuj wątek
    • alcoola Re: Skład majonezu ze sklepu. 25.11.05, 14:22
      A ja z rana zszokowałam się składem tzw. pasty z makreli, produkcja Lisner.
      Koleżanka w pracy sobie kanapeczki na śniadanie robiła. Skład jest taki:
      sos sałatkowy (olej, żółtka, ocet, cukier, musztarda, przyprawy, regulator
      kwasowości),kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca:guma guar, sól, sorbinian
      potasu, benzoesan sodu, substancja słodząca: sacharyna, naturalna (!)
      substancja barwiąco-aromatyczna - tu już się prawie załamałam - co ja właściwie
      czytam, może to nie od tego produktu skład, ale nie! Jest! Na ostatniej
      pozycji - makrela wędzona (20%)!. Wow!
      • Gość: marghe_72 Re: Skład majonezu ze sklepu. IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 14:24
        poczytajcie skład np paluszków krabowych, zupek z torebki czy dabonków :)
        • brynia2 Re: Skład majonezu ze sklepu. 25.11.05, 14:27
          Gość portalu: marghe_72 napisał(a):

> poczytajcie skład np paluszków krabowych, zupek z torebki czy dabonków :)

Marghe, tylko nie mów, że chodziło Ci o Danonki, które matki fundują swoim
          skarbom :-(

• Gość: marghe_72 Re: Skład majonezu ze sklepu. IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 14:28
            ano o te

znowu literówkę popełniłam
            • brynia2 Re: Skład majonezu ze sklepu. 25.11.05, 14:53
              No to ja się dziwię, dlaczego mamy świadomie faszerują czymś takim dzieci.
              • ba_nita Re: raczej nieświadomie... 25.11.05, 14:56
                Przyjrzyj się w jakimś sklepie (oczywiście w takim gdzie jest bezpośredni
                dostęp do półek z produktem) ile osób sprawdza chociażby datę ważności. Taka
                obserwacja wystarczy za każdą odpowiedź.
                • brynia2 Re: raczej nieświadomie... 25.11.05, 15:02
                  Dla mnie to zjawisko jest raczej trudne do wytłumaczenia. Smutne, ale niestety
                  prawdziwe :-(
              • Gość: daba2000 Re: Skład majonezu ze sklepu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:35
                a co zdrowego mamy w naszych sklepach! Nawet "zdrowa żywność" nie jest zdrowa!!!
            • Gość: Atunia Re: Skład majonezu ze sklepu. IP: *.pl 25.11.05, 20:48
              No nie, namiętnie wszystko czytam i o ile koncern Danone, którego wszędzie jest
              pełno, irytuje mnie bardzo, tak w Danonkach znowuż nie ma aż takiej strasznej
              chemii. Albo się nie przyznają. Syrop glukozowo-fruktozowy, cytrynian wapna do
              wzbogacenia w wapń i witamina D - o wiele bardziej zagadkowy skład ma pierwsze
              lepsze opakowanie śledzików w słoiku o kiełbasce nie wspomnę.

Atunia
    • Gość: marghe_72 Re: Skład majonezu ze sklepu. IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 14:25
      aha..albo tych nowych kostek ziołowych Knorra :)
    • linn_linn Re: Skład majonezu ze sklepu. 25.11.05, 14:34
      Zawsze dziwi mnie ten megawatek: ktory majonez jest najlepszy? O czym tam
      dyskutuja? Musze kiedys zajrzec...
      • ba_nita Re: Ja tak właśnie zaoferowany tym mega wątkiem... 25.11.05, 14:51
        Przeczytałem parę postów, nie powiem co mną szarpnęło, ale z ciekawości właśnie
        poczytałem sobie bo zawsze mnie intrygowało kogo jest ta Babunia i dlaczego tak
        długi okres przydatności do spożycia. Moja Babunia jednak mnie kochała miłością
        babciną nie futrując tego typu "wynalazkami".)))
    • malaszaramysz Re: Skład majonezu ze sklepu. 25.11.05, 15:03
      Pyszne:-)

W Ramie (w czymś, co ma być serkiem) jest guma arabska .
    • paprotka-gd Re: Skład zupy błyskawicznej 25.11.05, 15:31
      pomidorowej :
      wstążka makaronowa :mąka pszenna , olej roślinny , zagęstnik , skrobia
      modyfikowana E1420 , sól
      środki spulchniające :węglan sodu , węglan potasu ,barwnik naturalny , beta
      karoten , przeciwutleniacz , mieszanina toloferoli
      dodatek smakowy :pomidory suszone, sól, cukier, skrobia ziemniaczana ,
      substancje wzmacnające smak : glutaminian sodu , przyprawy ekstrat drożdżowy
      suszony , olej roślinny , aromaty , regulator kwasowości , kwas cytrynowy ,
      substancja przeciwzbrylająca E551 , sok z buraków suszony , barwnik
      naturalny ,ekstrakt z papryki .
      To wszystko zawiera jedna torebka zupki .
      • ba_nita Re: Skład zupy błyskawicznej 25.11.05, 15:39
        A jak oni potrafią to upchać w jednej torebce! Houdini to był cienias!)))
    • Gość: JP mojonezu nie kupujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:54
      wszak robi się go chhwilę
      [jak babcia]
      ręce mamy mocne
    • yamat Re: Skład majonezu ze sklepu. 25.11.05, 19:57
      Kielecki jest bez "bajerów"...
      • invicta1 Re: Skład majonezu ze sklepu. 25.11.05, 20:48
        szlag mnie trafi z tym kieleckim!
        • ba_nita Re:Eeeee tam! 25.11.05, 21:07
          Jest nafaszerowany latającymi scyzorykami.;-D
    • Gość: viillemo no to co z tymi danonkami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:27
      dawać czy nie dawać oto jest pytanie, a jeśli nie dawać to może ktoś mi powie co mam dawać z kupnych jogurtów oczywiście (bo że mam sama je produkować w jogurtownicy to to już dawno wiem:))
      • atunia Re: no to co z tymi danonkami??? 25.11.05, 21:30
        Trochę wyżej napisałam, że aż takie nafaszerowane chyba nie są. Ja daję, jak się
        tylko da, to dla odmiany daję Bakusie, moje dziecię uwielbia biały serek, w
        przedszkolu dzieciom też dają przecież różne rzeczy, a co w szkole będzie jadła
        - to nawet wolę nie myśleć. Więc się cieszę na razie, że nie lubi chipsów ani
        cocacoli i niech sobie ten cytrynian wapnia z danonka je na zdrowie ;)

Atunia
        • Gość: viillemo Re: no to co z tymi danonkami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:38
          no własnie:) tym bardziej, że mąż zbudował taką kość z klocków jak w reklamie więć jedziemy na danonkach i bakusiach:)
      • marghe_72 Re: no to co z tymi danonkami??? 27.11.05, 21:33
        dawać mozna
        po 3 roku życia
    • ba_nita Re:Zapomniałem jeszcze dodać, że 25.11.05, 22:11
      skoro ten kielecki taki bez bajerów to dlaczego ma tak długi termin
      przydatności do spożycia? Za przeproszeniem jakiś święty od majonezów nad nim
      czuwa???????
      • Gość: słonce Re:Zapomniałem jeszcze dodać, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 16:29
        bo prawo dotyczące oznakowań mozna sobie interpretować dowolnie, i większośc
        producentów go nie przestrzega, tzn pisze tylko to co chce a nie to co powinni.
        Najlepszy przykład jogurty - z definicji nie wolno do nich (w Polsce) dodawac
        konserwantów) a co za tym idzie bezprawny jest napis "bez konserwantów", bo
        skoro nie wolno ich dodawac to nie pisze sie rzeczy oczywistych (patrz - olej
        bez cholesterolu). A wystarczy spojrzec chocby na Jogobelle - bez konserwantow
        stoi jak wół...
    • mazia Re: Skład majonezu ze sklepu. 27.11.05, 21:44
      Zawsze najpierw sprawdzam date przydatnosci, druga rzecz: sklad. A nie jest to
      proste, majac w koszyku przed soba rozwrzeszczanego poltoraroczniaka. Malemu
      kupuje serki, dla wygody matki pracujacej, ale sa to serki Lowicz, majace chyba
      najmniej obcych substancji (albo przynajmniej stwarzaja takie wrazenie).
      • Gość: daba2000 Re: soja-często uczula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:42
        Mój syn jest uczulony na soję.Podobno mnóstwo ludzi jest, a o tym nie wiedzą.
        Nasza P. alergolog powiedziała,że mam sprawdzać skład większości produktów, bo
        zawierają soję (lecytyna sojowa, emulgator roślinny). Przejęta powagą sytuacji
        po wejściu do sklepu zaczęłam czytać składy produktów. Ludzie patrzyli na mnie
        dziwnie-co tak dumam nad batonikiem czekoladowym itp.Okazuje się że ta SOJA
        jest wszędzie-zwłaszcza w słodyczach i ..wędlinach.Wychodziło na to, że mam
        zagłodzić dziecko lub na trzeźwo przemyśleć problem i nie dać się
        zwariować.Zrobiłam to drugie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka