wierzba_b 15.10.02, 17:09 Kocham. Uwielbiam. Zażeram się wprost. Proszę o wszelkie przepisy, mogą być wariackie, byle sprawdzone. Obiecuję, że jak się dorwę do sieci na dłużej, to też parę swoich wrzucę. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: ŚLEDZIE 15.10.02, 17:16 wierzba_b napisała: > Kocham. Uwielbiam. Zażeram się wprost. Proszę o wszelkie przepisy, mogą być > wariackie, byle sprawdzone. Obiecuję, że jak się dorwę do sieci na dłużej, to > też parę swoich wrzucę. > Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich :-) Zazwyczaj kupuję filety śledziowe, bo nie mam zacięcia do czyszczenia i oprawiania śledzi jak moja mama, i moczę je 1 dzień w wodzie, którą od czasu do czasu zmieniam. Później kroję na większe lub mniejsze kawałki, mieszam z siekaną cebulką, pieprzem (białym i czarnym) i z listkiem laurowym wrzucam do słoika, po czym zalewam olejem. Jak się to wszystko razem 1 dzień przestoi można robić takie cuda jak: Śledź z jajkiem (b. dobre do blinów) - śledzie przesiekać z jajkami na twardo (b. drobno - można też przemielić w maszynce do mięsa). Jeśli masa będzie za sucha - dodać odrobinę oleju albo śmietany, tak, żeby zrobiła się bardziej kremowa. Sałatka z ziemniakami - ugotować ziemniaki, ostudzić i pokroić w kostkę. Wymieszać ze śledziami wyjętymi ze słoika + majonez albo majonez pomieszany ze śmietaną. Można dodać trochę papryki konserwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina1 Re: ŚLEDZIE IP: 213.76.128.* 15.10.02, 17:29 Tez jestem maniakalnym miłośnikiem śledzików poniżej moje ulubione przepisy: Śledzie proste zwykłe ale pyszne sledzie namoczyć, przekroic na połówki stornę bez skóry posmarować musztardą i posypać pieprzem. W sloiku układać warstwy śledzi pokrojonej w prążki cebuli i przesypywać białą gorczycą. Zalać olejem (nie oliwą z oliwek!), odczekać kilka dni. Podawać z kwaśną śmietaną z chlebkiem albo z ziemniakami w mundurkach. Śledzie w sosie pomidorowo pikantnym śledzie namoczyć pokroić na ok. 4 części. Na patelni zeszklić cebulę. Rodzynki namoczyć wczesniej w gorącej wodzie, odcedzić. Do cebuli wlać takie c0ś jak przecier pomidorowy ale w kartoniku (np Pomi, takie przetarte pomidory, najlepszy jest domowy przecier, ale podaję wariant prostszy) odrobinę kilka kropel Tabasco. Wrzucić rodzynki chwilę podusić, zalać tym śledzie. Do jedzenia po kilku dniach, ja polewam kwaśną śmietaną i jem z pieczywem. Korzenne Śledzie namoczyć, w każdy zawijać ze dwa rodzaje owoców w occie (np śliwki i gruszki, pokrojone w paski oczywiście), spiąć wykałaczką jak rolmopsa, zalać octem z tych owoców. Przed podaniem osączyć, jak ocet jest zbyt intensywny, dodać wody. sałatka śledziowa śledzie takie w folii (takie jakby na tacce) pokroić na małe kawałki, ogórek kiszone (ew konserwowy jak ktoś woli) i jabłko (nie mączyste) pokroić w kosteczkę. Wszystko wymieszą polać sosem ze śmietany majonezu soli i pieprzu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma23 Re: ŚLEDZIE 15.10.02, 18:33 śledź ze śliwką matiasy- umyć - pomoczyć z godzinę w wodzie, pokroić w dzwonka, zalać octem z marynowanej śliwki, dołożyć sporo cebuli pokrojonej w piórka i tak ma to sobie postać 1-2 dni. Śledzika wyjmujemy na półmisek ( bo danie galowe) posypujemy cebulą co to razem ze śledziem się moczyła, na każde dzwonko układamy łyżeczkę majonezu i na to połówka śliwki z octu- całość tzn. śledź, cebulka majonezik i śliweczka- przyszpilamy wykałaczką. Pyszotka- u mnie zwłaszcza dzieci to lubią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: ŚLEDZIE IP: 212.87.234.* 17.10.02, 16:19 Śledzie można "moczyć" w oleju, ale nie tylko z cebulą - dodajcie do tego pokrojonego ogórka - najlepiej kiszonego - w ostateczności korniszon. Śledzie w majonezie Matiasy wymoczyć, pokroić w kawałki,sprawić sokiem z cytryny, posypać czerwoną papryką, pieprzem; pokroić w kostkę:2 - 3 ogórki kiszone,2 jajka, 1 - 2 cebule; wymioeszać z matiasami lub układać warstwami; zalać majonezem wymieszanym ze śmietaną(lub jogurtem) zamiast cebuli może być szczypiorek lub pół szczyp.i pół cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maestro Re: ŚLEDZIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 23:44 Z mięs i wędlin to ja najbardziej lubię ....śledzie.Ostatnio u znajomych na "jakiejś tam okazji" jadłem "śledzie pod pierzynką" pycha.Postaram się jutro wziąć przepis i go TU "wrzucić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: ŚLEDZIE IP: *.we.client2.attbi.com 18.10.02, 07:26 Nie wiem, czy to nowe czy stare ale lubie sledzie w smietanie. Tutaj, W USA to jest prosye bo po prosyu kupuje sie sloiczek sledzi juz obranych , podprawionych. Jak sobie radzicie w miedzyczasie, to nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazic, Wiec biore sloik sledzi i na noc pokrywam je kwasna smietana , cebula w plasterki , jablkiem twrdym i kwacnym w cienkie plastry, Kilka rodzzy nek i juz!! Nie chce sie chwalic ale Gregory Peck zajadal sie tymi sledziami i ccchodnikiem + placki kartoflane jak mialam swoja firme. Nie robilam nic niezwyklego aaale np. placki z prawdziwych ziemniakow z cebula byly przyjete jako cos niesamowitego. Sledzie w smietanie z jablkiem zostaly " pozarte" a tempie nie licujacym z towarzystwem.( przynajmniej tak mi sie wydawalo). Wszyscy byly zadowoleni . Pewnie sa dodatki do tych sledzi ktorych w teh chwili nie pamietam ale kazdy am swoje !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
silie Re: ŚLEDZIE 18.10.02, 14:12 Ja natomiast śledzi nie robię i zajadam się tylko i wyłącznie śledziami Lisnera z tych "łódeczek" plastikowych.Uwielbiam je bo są takie cienkie ,drobne pyyyycha.Takie robione zdecydowanie mi nie wchodzą? pzdr, s. Odpowiedz Link Zgłoś
hooda Różowa sałatka śledziowa - PYCHA 18.10.02, 16:56 A sałatka śledziowa może być? 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach (posolone) jeden mały miękki burak 4 średnie filety śledziowe w oleju 4 ugotowane jajka 1 jabłko 200 ml śmietany 1 łyżka łagodnej musztardy 1 łyżka oleju Ziemniaki, buraka,jabłko, filety i białka z jajek kroimy i rzucamy do miski. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, rzucamy 4 ugotowane żółtka, dodajemy jedną łyżkę oleju i musztardę. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy (ja używam blendera), można dodać soli i pieprzu. Wylewamy do miski z pokrojonymi składnikami i sałatka gotowa. Najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga-goe Re: ŚLEDZIE po slasku IP: *.rbw.stud.uni-goettingen.de 19.10.02, 17:54 Jedna z niewielu rzeczy, ktore potrafie zrobic (choc moj katalog stale sie poszerza) i w dodatku, jak tylko sie zmobilizuje, zeby je zrobic, to zostaja pozarte w ciagu... no takim, ze dla mnie malo starcza i trzeba zrobic nowe ;). Normalne platy sledziowe (z tacki) kroje w kilkucentymetrowe kawalki (jeden sledz na 3-4 kawalki), wrzucam do miski. Cebule (duzo!!!) kroje w dzwonka (albo szukam naiwnego, ktory mnie w tym wyreczy), wrzucam na patelnie na oliwe, zeby sie zeszklila, dodaje listek laurowy, groszek z puszki, mieszam, az cebulka sie zeszkli, dodaje pomidory z kartonika, troche wszystko odparowuje, do smaku pieprz i sol, bach na sledzia, wymieszac, odstawic, zeby sie "przegryzlo". Te listki sa nieodzowne, bo nadaja taki niesamowity smak. Mniam, naszla mnie ochota, zeby powedrowac do kuchni... aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redd Re: ŚLEDZIE IP: *.pl 19.10.02, 23:10 Uwielbiam śledzie w każdej postaci, ale najbardzej pasują mi "różowe". Można je kupić pod różnymi nazwami (śledź a'la łosoś, rarytas warszawski itd...). Są to gotowe płaty śledziowe w oleju, mają różowy kolor i są delikatniejsze w smaku od "zwykłych". Na ostatnie święta wielkanocne zrobiłam sałatkę trochę własnego pomysłu (nie sposób stwierdzić, co się zaczerpnęło od innych, a co wpadło w rękę w czasie przeszukiwania lodówki). Nie mniej jednak podaję przepis, bo smaczne było: - różowe śledziki pokrojone w kawałki 2-3 cm, - kilka jajek na twardo, - rzodkiewka, - kiszony ogórek, - majonez (albo majonez i jogurt naturalny pół na pół), - pieprz, - ewentualnie koperek. Jajka przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka. Białko posiekać drobno i wymieszać z pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką i majonezem (doprawić pieprzem - najlepiej białym). Na półmisku ułożyć śledziki, przykryć sosikiem, a na wierzchu posypać pokruszonym żółtkiem. Ładnie wygląda i super smakuje. Pozdrowienia dla wszystkich, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: ŚLEDZIE IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 15:26 U mnie w domu najlepiej "idą" śledzie w sosie musztardowym. Kupuję śledzie w lekkiej zalewie octowej , a jak nie ma to zwykłe zalewam odrobiną octu na kilka godzin. Sos robię tak: majonez pół na pół z jogurtem naturalnym lub śmietaną,do tego łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki kurkumy, łyżka musztardy z ziarenkami ( lub łyżka gorczycy i łyżeczka zwykłej musztardy, te proporcje podaję orientacyjnie bo robię na oko, sos musi być słodko0 kwaśny i oczywiście słonawy. Do tego cebula pokr. w piórka i do słoika na kilka conajmniej godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: ŚLEDZIE W SOSIE CHRZANOWYM 20.10.02, 17:45 Tez uwielbiam sledzie pod kazda postacia, w sosie musztardowym z miodem,smietanowym z kawiorem i szczypiorkiem, sosie curry itd. ale w sosie chrzanowym sa absolutnie najlepsze! Solone mocze w mleku godzinke i zostawiam na noc w zalewie: szkl. wody + pol szkl. octu, listek, ziele, cukier, sol-zagotowac, ostudzic, zalac sledzie. Na drugi dzien odcedzam, wysuszam recznikiem papierowym i zalewam sosem chrzanowym: - kwasna smietana, - lyzka majonezu, - drobno posiekana pietruszka - posiekane drobno jajko na twardo - chrzan wymieszac wszystkie skladniki i przyprawic sola, pieprzem do smaku. Zalac sledzie sosem udekorowac pietruszka. Odpowiedz Link Zgłoś