stella45 08.12.05, 13:37 Czekam mnie zadanie - poporcjowanie indyka. Nigdy wcześniej tego nie robiłam. Prośba o instrukcje - lub linki do ciekawej strony dot. tematu. Z góry dziękuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: Porjowanie indyka 08.12.05, 14:14 albo zrób w całości: ftp://ftpbi.gazeta.pl/im/0/364/m364540.mpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Porjowanie indyka IP: 213.17.230.* 08.12.05, 14:38 To ma być porcjowanie surowego ptaka, czy upieczonego? Surowego możesz potraktować jak kurczaka i coś z nim dalej robić. Ale wg polskich tradycyjnych zasad upieczony jest jakby tylko okrojony po wierzchu, bo należy uzyskać z niego plastry. Tu w grę wchodzą piersi i trochę reszty. A co z pozostałym mięsem? - do dalszego przerobu lub ogryzania w domowych pieleszach, bez gości. Na zachodzie porcjowanie upieczonego, chyba przebiega nieco inaczej. Widziałam jak zrobił to np. Anglik. Kawałki zawierały fragmenty kości. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Porjowanie indyka 09.12.05, 01:55 Krok po kroku na zdjęciach: www.butlersguild.com/guests/table_settings/carving_turkey.html Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Porjowanie indyka 09.12.05, 02:40 inna metoda to tak ja pokazane na poczatek - odciac skrzydla o nogi nogi podzielic na "palke" i udo, udo mozna jeszcze potem na pol a potem cienkie plastry plasko skrajac z piersi w/g tradycji amerykanskiej z pozostalego szkieletu gotuje sie potem zupe :) - ja robie soczewicowa Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Porjowanie indyka 09.12.05, 02:03 Ale nie tak: www.pianoladynancy.com/funnypics_toons/carvetheturkey.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Porjowanie indyka IP: 213.17.230.* 09.12.05, 09:52 Wszystko świetnie widać na Ampolionowych obrazkach. Ja mam uwagę podobną do Roseanne tzn. ta pierś powinna być pocięta po skosie na dość duże płaty. Na obrazkach jest pociosana na proste klocki. Odpowiedz Link Zgłoś