anna_wu 19.10.02, 17:15 Golabki zawsze mi wychodza naprawde smaczne, ale sos pomidorowy do nich... moim zdaniem sredni. Moze da mi ktos jakas recepture na dobra pare do moich dobrych golabeczkow? Dzieki i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mufka Re: Sos pomidorowy 19.10.02, 17:37 Posiekaj cebule, udus na malym ogniu pod przykryciem na szklisto( nie przypiecz jej!) przetryj przez sito pomidory obrane ze skory i dodaj je do cebuli, przypraw sola,pieprzem i dowolnymi przyprawami (majeranek, bazylia)i podpraw smietana. Trzymaj tak dlugo ( na niewielkim gazie) az sie zrobi gesty sos. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
wirkkala Re: Sos pomidorowy 19.10.02, 17:52 nie wiem , czy to nie jest zbyt prosty sos ale moje dzieci w gołąbkach najbardziej ten sos lubią , więc napiszę :) parę łyżek oleju słonecznikowego ( jak wolisz , może być masło) lekko rozgrzać w rondelku i dodać parę łyżek mąki tak , żeby powstała taka ciaprata masa o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć mieszając przez ok.minutę ,na dość sporym ogniu (nie powinna zbrązowieć). Nie zdejmując z ognia wlać jakieś 3/4 szklanki zimnej wody , najlepiej żeby od razu zawrzało pracowicie mieszając bo inaczej sie kluchy porobią. Konsystencja niech będzie taka jak lubisz , ale lepiej dodawać wody bo dosypywać mąki na tym etapie nie radzę. To jest sos baza , a w celu osiągnięcia sosu pomidorowego należy dodać gęstego przecieru , łyżkę np.vegety , koniecznie kilka liści świeżej bazylii , świeżo zmielonego pieprzu a na koniec śmietany. wszystkiego wg.smaku i upodobań smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gwendal Re: Sos pomidorowy IP: *.chello.pl / *.chello.pl 19.10.02, 21:08 Robert Makłowicz pokazywał w jednym ze swoich programów ciekawą koncepcję przygotowywania sosu pomidorowego do gołąbków. Otóż układał przygotowane gołąbki w garnku na koniec wlewając do niego świerzo przetarte pomidory, mniej więcej tyle samo śmietany i ok. litr bulionu (sądzę, że jest to też dobry moment na dodanie innych rzeczy - soli, pieprzu, cebuli, co kto lubi). W tak przygotowanej mieszaninie gotował następnie gołąbki. Jeszcze tego nie wypróbowałem, ale mam zamiar następnym razem. Ciekawe jak smakują gołąbki od początku gotowane w sosie. Gwendal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Re: Sos pomidorowy IP: *.vgernet.net 19.10.02, 21:14 Ja robie calkiem prosty ale tez dobrze smakuje do wywaru z kurczaka lub z warzyw wlewam sok pomidorowy i duzo pasty pomidorowej, doprawiam smietana i sos gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_wu Re: Sos pomidorowy 19.10.02, 22:08 Dzieki serdeczne:) Teraz mi sie wydaje, ze bede mogla wyprobowac wszystkie sposoby przygotowania sosu jaki mi doliscie. Serdeczne dzieki jeszcze raz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist Re: Sos pomidorowy IP: *.chello.pl 20.10.02, 21:53 Najbardziej mi smakuje sos powstały z gotowanych w zalewie rosołowej gołąbków. Po wykonaniu zalewam je woda i dodaję kostkę rosołową ( jeśli miałbym rosół to bym dodał domowy) koniecznie z pokrojoną w plasterki marchewką(najlepsza młoda) i cebulą na dół garnka wkładam niezużyte liście kapusty. Po ugotowaniu kapusty (miękkie liście!) dodaję przecier z pomidorów najlepiej świeżych i powoli duszę. Nie dodaję śmietany,ale to chyba wynika z tradycji domowej. Śmietana to do zalewajki i pomodorowej! Nie wiem dlaczego ten bufon krakowski chce gotować kapustę z pomidorami co znakomicie wydłuży czas przygotowania całej potrawy, może lubi takie rozmemłane. Wtedy są takie jak i on cały. Tłuste i bez wyrazu. Keith Floyd for president!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś