Dodaj do ulubionych

Sos pomidorowy

19.10.02, 17:15
Golabki zawsze mi wychodza naprawde smaczne, ale sos pomidorowy do nich...
moim zdaniem sredni.
Moze da mi ktos jakas recepture na dobra pare do moich dobrych golabeczkow?
Dzieki i pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • mufka Re: Sos pomidorowy 19.10.02, 17:37
      Posiekaj cebule, udus na malym ogniu pod przykryciem na szklisto( nie przypiecz
      jej!) przetryj przez sito pomidory obrane ze skory i dodaj je do cebuli,
      przypraw sola,pieprzem i dowolnymi przyprawami (majeranek, bazylia)i podpraw
      smietana.
      Trzymaj tak dlugo ( na niewielkim gazie) az sie zrobi gesty sos.
      Smacznego!
    • wirkkala Re: Sos pomidorowy 19.10.02, 17:52
      nie wiem , czy to nie jest zbyt prosty sos ale moje dzieci w gołąbkach
      najbardziej ten sos lubią , więc napiszę :)

parę łyżek oleju słonecznikowego ( jak wolisz , może być masło) lekko rozgrzać
      w rondelku i dodać parę łyżek mąki tak , żeby powstała taka ciaprata masa o
      konsystencji gęstej śmietany. Smażyć mieszając przez ok.minutę ,na dość sporym
      ogniu (nie powinna zbrązowieć).
      Nie zdejmując z ognia wlać jakieś 3/4 szklanki zimnej wody , najlepiej żeby od
      razu zawrzało pracowicie mieszając bo inaczej sie kluchy porobią. Konsystencja
      niech będzie taka jak lubisz , ale lepiej dodawać wody bo dosypywać mąki na tym
      etapie nie radzę.
      To jest sos baza , a w celu osiągnięcia sosu pomidorowego należy dodać gęstego
      przecieru , łyżkę np.vegety , koniecznie kilka liści świeżej bazylii , świeżo
      zmielonego pieprzu a na koniec śmietany. wszystkiego wg.smaku i upodobań

smacznego:)
    • Gość: Gwendal Re: Sos pomidorowy IP: *.chello.pl / *.chello.pl 19.10.02, 21:08
      Robert Makłowicz pokazywał w jednym ze swoich programów ciekawą koncepcję
      przygotowywania sosu pomidorowego do gołąbków. Otóż układał przygotowane
      gołąbki w garnku na koniec wlewając do niego świerzo przetarte pomidory, mniej
      więcej tyle samo śmietany i ok. litr bulionu (sądzę, że jest to też dobry
      moment na dodanie innych rzeczy - soli, pieprzu, cebuli, co kto lubi). W tak
      przygotowanej mieszaninie gotował następnie gołąbki.

Jeszcze tego nie wypróbowałem, ale mam zamiar następnym razem. Ciekawe jak
      smakują gołąbki od początku gotowane w sosie.

Gwendal
      • Gość: Izabella Re: Sos pomidorowy IP: *.vgernet.net 19.10.02, 21:14
        Ja robie calkiem prosty ale tez dobrze smakuje do wywaru z kurczaka lub z
        warzyw wlewam sok pomidorowy i duzo pasty pomidorowej, doprawiam smietana i sos
        gotowy.
        • anna_wu Re: Sos pomidorowy 19.10.02, 22:08
          Dzieki serdeczne:) Teraz mi sie wydaje, ze bede mogla wyprobowac wszystkie
          sposoby przygotowania sosu jaki mi doliscie.
          Serdeczne dzieki jeszcze raz:)
          • Gość: hedonist Re: Sos pomidorowy IP: *.chello.pl 20.10.02, 21:53
            Najbardziej mi smakuje sos powstały z gotowanych w zalewie rosołowej gołąbków.
            Po wykonaniu zalewam je woda i dodaję kostkę rosołową ( jeśli miałbym rosół to
            bym dodał domowy) koniecznie z pokrojoną w plasterki marchewką(najlepsza młoda)
            i cebulą na dół garnka wkładam niezużyte liście kapusty. Po ugotowaniu kapusty
            (miękkie liście!) dodaję przecier z pomidorów najlepiej świeżych i powoli
            duszę. Nie dodaję śmietany,ale to chyba wynika z tradycji domowej. Śmietana to
            do zalewajki i pomodorowej! Nie wiem dlaczego ten bufon krakowski chce gotować
            kapustę z pomidorami co znakomicie wydłuży czas przygotowania całej potrawy,
            może lubi takie rozmemłane. Wtedy są takie jak i on cały. Tłuste i bez wyrazu.

Keith Floyd for president!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka