kika61 09.12.05, 20:20 Po raz pierwszy robię wigilię, może pomożecie? Proszę o wasze popisowe dania na wigilię. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kika61 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 09.12.05, 20:22 Sałatka z krabów: Paluszki krabowe, ogórek świeży, jaja gotowane na twardo i pęczek szczypiorku. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Kiko, chyba nie dasz krabów na Wilie? 09.12.05, 20:56 Może na święta raczej na śniadanie...? Chociaz moze i tak:-) Weźże dowiedz sie coś o wieloletnij tradycji uczestników, itp itd... Własny barszcz. Cysta grzybowa. przeciez nic nie wiesz.....:-( Odpowiedz Link Zgłoś
kika61 Re: Kiko, chyba nie dasz krabów na Wilie? 09.12.05, 23:38 Chodzi mi o "popisowe" dania na wigilię bo te tradycyjne to znam i na pewno zagoszczą na moim stole. A co do sałatki krabowej podałam dla tych co nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.access.telenet.be 09.12.05, 21:15 A dlaczego nie mozna krabow na wigilie ? Moze ktos nie lubi sledzi , woli salatke . Taka salatke jadlam dzisiaj na sniadanie z dodatkiem czosnku i koperku . Bardzo dobra Robilam tez slimaki i zabie udka wlasnie na wigilie bo potrawy maja byc bezmiesne no i jakies wyjatkowe Zupa z krewetek tez moze byc , lub krewetki w innej postaci , moze byc zupa rybna lub malze a nie tylko barszczyk i grzybowa chociaz przyznam , ze barszczyk z uszkami to dla mnie danie typowo wigilijne i tylko raz w roku . Mysle , ze mozna troszke odbiegac od tradycji wiele osob nie lubi karpia a jada go z przymusu bo trzeba . Wiele potraw wigilijnych opisanych w Polsce tez mi nie wchodzi nie widze potrzeby zajadania sie kluskami z makiem lub kapusta z grochem ani kutia , wole zjesc cos ciekawszego tym bardziej , ze wigilia to nie kara ale swieto Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 09.12.05, 21:24 > A dlaczego nie mozna krabow na wigilie ? Dlatego ze to jest Wigilia. W Polsce kraby nie wystepuja. Mozna odejsc od tradycji z braku np. odpowiednich sladnikow (sami nie robimy karpia bo ten tutaj nie jest za dobry). Slimaki i inne rzeczy goraco odradzam. D. ludzi moze miec odruchy (wiadomo jakie). Mozna zrobic b. tradycyjna wigile, ktora by wygladala niezwykle elegancko! Pzdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.access.telenet.be 09.12.05, 21:37 A wiesz Jacek , ze wlasnie dzieki tobie zrobilam w zeszlym roku po raz pierwszy uszka do barszczu i w ogole barszcz wigilijny :-) Byl pyszny . Ale z drugiej strony jest nas dwoje i zawsze chce cos innego wymyslic . Rozumiem , ze przy wielopokoleniowej rodzinie zebranej przy stole rzeczywiscie pewne potrawy nie bylyby przyjete ale we wlasnym domku we dwojke czy trojke mozna isc na pewne odstepstwa . I juz mam bole glowy co nowego w tym roku podac zeby bylo fajnie , tradycyjnie i swiatecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 09.12.05, 21:41 Chociaz jestem wielkim milosnikiem barszczu wigilijnego to chyba nie o mnie tu chodzi. Fakt ze to co napisalas zmienia troche postac rzeczy... Pzdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 09.12.05, 21:38 Mialem na mysli 'super' prezentacje. Mozna np. podac pierogi, ale nie np. pelny talerz czy w innym naczyniu (kazdy nabiera) ale kazda osoba dostaje okreslona porcje (oczywiscie znacznie mniejsza z odpowiednim przybranie, 'artystycznie' polanym sosem(ami) na idealnym (na polysk) talerzu. Mozesz tez zaplanowac cale menu w logiczny ciag, zaczynajac od przystawek, itd stosujac w/w zasade (ktora tez sie odnosi do win i napoi). Mozliwosci jest mnostwo, moze ktos ma jakies pomysly, ale jesli chodzi o prezentacje to polecam... internet (lub d. ksiazki). Pzdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 18.12.05, 18:31 akurat u mnie w domu panuje taka tradycja, by co roku przygotowac jedna potrawe egzotyczna (lub jak mawia moja babcia 'z robakami'). i wszyscy sie ciesza, ze poznaja cos nowego, a przy tym nie traca niczego, co pamietaja z wigilii w dziecinstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 09.12.05, 21:40 Pytałem gdzie indziej, ale powtórzę: dlaczego nie sushi? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 09.12.05, 21:44 A czy potrafisz zrobic co najmniej tak dobre sushi jak najlepsze ktore kupujesz (swierze)? Jesli tak to dlaczego nie (ja nie potrafie, bo znamy co najmniej 2 miejsca gdzie Sushi robia Japonczycy z praktyka 20-letnia. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.access.telenet.be 09.12.05, 22:13 No wlasnie , zaczelam dyskutowac z Jackiem1f i nie zauwazylam , ze pojawil sie w miedzyczasie inny jackk3 he he ale numer i slepota :-) W sprawie sushi to przeciez nie jestesmy Japonczykami ani oni nas nie beda oceniac i z tego co widzialam w telewizji cos à la sushi mozna wykombinowac samemu . Ja nie robilam ale nie widze przeszkod jak ktos chce poprobowac Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 09.12.05, 22:21 Jasne ze mozna. Tylko ten ryz do sushi mnie przeraza. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 09.12.05, 22:31 w sumie jest bardzo prosty ja czasami jak nie mam krotkoziarnistego to stosuje jasminowy tez ujdzie caly sekret w tym, by po ugotowaniu ryzu - (tak jak normalny-"na sypko", ale bez pierzyn i kocow;)) przelozyc go do wmiare duzego naczynia, skropic mieszanka octu,soli i cukru, i troszke wody i wystudzic a potem to juz hlaj dusza! Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 09.12.05, 22:41 Tak, widzialem to wiele razy (na "Iron Chef" np.) ale jakosc nie chce mi sie sprobowac. Ale chyba sie odwaze w koncu. Pzdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reni Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 23:51 Co wy nie wiecie , jakie się robi dania na wigilię. Po co te wymyślania.Zawsze obowiązywało 12 potraw ,które znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: 207.148.162.* 10.12.05, 00:24 12 to strasznie duzo. Kto by to zjadl. Pzdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq NA WIGILIĘ... 10.12.05, 18:15 ampolion napisał: > Pytałem gdzie indziej, ale powtórzę: dlaczego nie sushi? M. wybacz ze nieco kontrowersyjnie ale jako stary bezboznik odpowiem: a po co Ci Wigilia Bożego Narodzenia, nie mozesz zjesc 24 grudnia zwyczajnej sobotniej kolacji z suszi krabami slimakami i wszystkimi tymi przysmakami, ktorych my tu w Polsce na ogół nie jemy w tę jedną jedyną w roku Wieczerzę, przez szacunek dla naszej narodowej tradycji wiec jako Polak nie drzaźnij sie z ludźmi! - Niech żyje Greenwich Village! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
monisia53 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 10.12.05, 03:26 Na Wigilie:sushi, udka zabie, slimaki, kraby!!! Czy wy powariowaliscie? Sushi, jest dobre jak nie chce sie gotowac, a pyski trzeba czyms zapchac np. w piatek. Polacy, Wigilia to tradycja. Pielegnujcie to i nie zachowujcie sie jak nowobogadzcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.access.telenet.be 10.12.05, 07:59 Nowobogaccy Monisia przez 2c sie pisze . Ja ze starobogackich czyli tych co zbiednieli a zauwazylam , ze ci nowo- barki sobie zakladaja w ksztalcie bibliotek ale ze czytac i pisac nie potrafia to za kazda atrapa ksiazki kryje sie jakis trunek i atrapa slownika czy encyklopedii nie zastapi im poprawnej polszczyzny za to wrazenie robi na gosciach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.abhsia.telus.net 10.12.05, 19:49 To uwazasz ze sushi to tak latwo jest zrobic a kuchnia japonska jest taka prostacka ze w sam raz na piatek zeby zapchac przyslowiowego ...? Pzdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
monisia53 Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 10.12.05, 20:06 Ja tak nie uwazam, ja tego nie robie, czasem kupuje wlasnie w piatek i osobscie nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.olsztyn.mm.pl 10.12.05, 13:04 na forum "Ryba po japońsku" podałem b.fajny przepis na sandacza w warzywach. B.smaczne i efektowne wizualnie.Można kogoś zaskoczyć umiejętnościami a w rzeczywistości przepis prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: POPISOWE NA WIGILIĘ 10.12.05, 14:10 popisowo-banalnie to ja chyba w tym roku zrobie pstraga w galarecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 09:41 Stawiałabym na tradycję. Z popisowych dań kilka lak temu wystąpił sandacz (taki kupiony w całości zaraz po złowieniu) była z niego ryba w galarecie i po grecku i zwykły smażony - bardzo wszytkim smakował. Pierogi czy uszka własnej roboty też spotykają się z uznaniem - w przeciwieństwie do tych kupnych ze sklepu. Ja myślę, że Wigilia to czas kiedy warto celebrować tradycję - z krabami zawsze można poszaleć w pozostałe świąteczne dni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mał..a Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: 62.121.136.* 11.12.05, 15:34 O jakim popisowym danku mozna tu mówic ?!Tradycyjne dania sa pyszne(12) oczywiście przygotowane w domu.Podane na pieknie udekorowanym stole przy winku. Choinka jemioła prezenty doborowe rodzinne towarzystwo.Naprawde tyle wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq WIGILIA?! 11.12.05, 19:59 Czy to prawda, ze tylko Polacy sposrod Katolikow spozywaja Wieczerze Wigilijną? Podobno opłatek to tez tylko polski wynalazek, czy tak? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: WIGILIA?! 18.12.05, 18:49 Chyba nie. Tradycja znana i na Ukrainie, pewnie i na Litwie. Christmas Eve is the primary Christmas celebration for the Ukrainian culture. It is celebrated with a dinner, called Svyata Vechera, just after the first star appears. But for Ukrainians, Christmas falls on Jan. 7. During a typical Ukrainian Christmas Eve dinner, a handful of hay is placed under an embroidered white tablecloth, symbolizing Christ's birth in the manger. At the table's center is a lit candle propped inside a braided bread, called a kolach. The dinner begins with the Lord's Prayer and a bite of kutya, a dish of wheat, poppy seeds, nuts and honey. Kutya dates back more than 5,000 years within the Ukrainian culture There are typically 12 menu items. Fish is the only meat because it is the last day of Advent, a fast. Many of the traditional holiday menu items were sold at the festival Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: WIGILIA?! IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 11:18 Ukraina i Litwa to... dawna Rzeczpospolita. :) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: WIGILIA?! 18.12.05, 19:09 wieczerze wigilijna maja nie tylko polscy katolicy, co wiecej nawet nie tylko katolicy. np. protestanci niemieccy w wigilie jedza biale kielbaski i pieczona ges + kartofelsalat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: WIGILIA?! IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 11:15 Wigilia istnieje tez p. we Francji (w rodzinach katolickich to spotkanie przy stole pelnym m.in. najlepszych owocow morza). Nigdy nie slyszalam, zeby gdziekolwiek indziej w swiecie byl znany oplatek. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: POPISOWE NA WIGILIĘ - zagranicznie 18.12.05, 19:31 www.mangiabenepasta.com/holiday.html www.globalgourmet.com/food/egg/egg1297/buonatale.html www.razzledazzlerecipes.com/christmasdin/christmaseve.htm teriskitchen.com/christmas.html#eve www.veg.ca/newsletr/novdec96/ukraine.html www.californiamall.com/holidaytraditions/traditions-germany.htm www.californiamall.com/holidaytraditions/traditions-austria.htm Na powyższym poklikać na dole na różne kraje www.theworldwidegourmet.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: POPISOWE NA WIGILIĘ - zagranicznie 18.12.05, 19:55 Jeszcze trochę: www.recipezaar.com/140970 boards.epicurious.com/thread.jspa?threadID=251073&tstart=0 recipes.ksl.com/recipe-711i.php www.cooks.com/rec/view/0,1822,158177-245203,00.html www.nickmalgieri.com/recipes/focaccia_barese.html www.msnbc.msn.com/id/10454562/ www.recipegoldmine.com/ www.dominicancooking.com/recipes/specialoccasions/christmas.htm www.recipeland.com/recipe/5886/ starchefs.com/features/pomegranate/html/recipe_02.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: POPISOWE NA WIGILIĘ - zagranicznie IP: *.btsnet.pl 21.12.05, 21:25 Hej, polecam i naprawde jak ktos wcześniej SAŁATKE Z PALUSZKÓW KRABOWYCH!!!!! To rewelacja!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: POPISOWE NA WIGILIĘ - zagranicznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 17:24 możesz dać przepis na tą sałatke krabowa i powiedz czy te paluszki po rozmrożeniu trzeba gotowac czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 01:57 Kochani, zrobcie sobie na Wigilie to, na co macie ochote! Byle Wam to smakowala i niech atmowsfera bedzie swiateczna. Nie rozumiem dlaczego Wigilia z ostrygami, krewetkami i homarem czy inna langusta ma byc gorsza od tej z barszczem, karpiem w bulce i kiszona kapusta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: 212.160.172.* 22.12.05, 09:06 Nikt nie mowi , ze gorsza ale uwazam, ze nasza ,polska , tradycyjna wigilia jest piekna i nie nalezy jej zmieniac (chocaz fajnie jest czasem upichcic cos z innej czesci Polski). Sama bardzo lubie lososia ale mimo , ze to ryba to jakos taka niewigilijna mi sie wydaje. Co do salatki z krabow, faktycznie pyszna ale u mnie bedzie na swieta, na wigilijnym stole stanie tradycyjna jarzynowa. Dobrze jest poznawac nowe smaki, jesli mam wybor to wole probowac rzeczy ktorych nigdy nie jadlam ale mam na to caly rok , w wigilie wole "piosenki, ktore juz slyszalam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.access.telenet.be 22.12.05, 11:16 A ja myslalam , ze salatka jarzynowa to typowo swiateczne sniadanie . Przynajmniej u nas tak sie jadlo .Szykowana zawsze przed wigilia aby doszla i wyziebila sie na nastepny dzien . Dlatego wydaje mi sie , ze salatka z krabow badz paluszkow bardziej pasuje na Wigilie bo to taki dzien rybny a z kolei nie kazdy sledzie lubi i ja tez do takich niestety naleze :-( Na pewno nie jest to tradycyjna polska potrawa bo kiedys krabow nie bylo a przynajmniej nie byly tak popularne jak dzisiaj ( ale w Polsce jadalo sie raki wiec skorupiaki nie powinny byc nam obce ) Poniewaz mieszkam za granica nie ma karpia wiec trzeba kombinowac z inna ryba. Taka mam ochote na pstraga ale odpuszcze bo maz nie dosyc , ze na ryby sie krzywi to jeszcze tyyyyyyyle osci wiec bedzie losos. Zawsze musialam kombinowac z ta wigilia ale w tym roku bedzie tradycyjnie bo nauczylam sie robic uszka i pierogi :-)wiec po wielu latach zrobie taka w miare prawdziwa wieczerze . Ale jak ktos jest znudzony typowymi potrawami to dlaczego nie urozmaicic czyms nowym ? Wlasciwie teraz mozliwosci wiele bo mozna jesc mieso ale to mi nie pasuje i wydaje mi sie ze Wigilia straci caly swoj urok ale z innymi zyjatkami mozna poprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: POPISOWE NA WIGILIĘ IP: *.adsl.proxad.net 22.12.05, 11:20 Mhmmmmmm... przynajmniej kilka osob w tej dyskusji mowilo ze tylko karp itp, bo inaczeje to nie Wigilia. Odpowiedz Link Zgłoś