Dodaj do ulubionych

Pyszna sałatka wigilijna profesora Geremka

IP: 212.106.133.* 20.12.05, 14:20
Przepis znalazłam kilka lat temu w jakimś świątecznym czasopiśmie, a podał go
prof. Geremek. Wyszła pyszna sałatka, która co roku gości na naszym
wigilijnym stole. Kto jest otwarty na nowe połączenia smakowe - zachęcam:
2 filety śledziowe (z oleju) poktoić w kostkę, dodać plasterki banana
skropione cytryną, kawałek kapusty pekińskiej lub cykorię, garść namoczonych
rodzynek. Wymieszać. Polać sosem.
Sos: majonez, jogurt lub śmietana, sól, pieprz, cytryna i koniecznie curry.
Smacznego.
Obserwuj wątek
    • Gość: betsypetsy Re: Pyszna sałatka wigilijna profesora Geremka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:24
      co z tą kapustąpociacha na wiórki? zastanawiam się czy to dobre...
      • Gość: lonia Re: Pyszna sałatka wigilijna profesora Geremka IP: 212.106.133.* 20.12.05, 20:18
        Kapustę należy pokroić w paseczki. A sałatka naprawdę pyszna. Też miałam opory
        i dlatego przed Wigilią zrobiłam trochę na próbę - od razu nam zasmakowała.
        Odważnym życzę smacznego.
        • ola787 czy to prawda?? 20.12.05, 21:10
          czy polaczenie banana z e sledziem jest bezpieczne, w gosciach??nie ma
          sensacji, nie mdli??
          • ulako Re: czy to prawda?? 20.12.05, 21:22
            Mdli.Jadłam.
            • Gość: myszz za to z ananasem IP: 213.17.144.* 20.12.05, 21:28
              jest rewelka :)
            • Gość: lonia Re Nie mdli IP: 212.106.133.* 20.12.05, 21:42
              Sałatkę robi się błyskawicznie tuż przed podaniem. Nic nie mdli, żadnych
              sensacji, a banan w sałatkach wcale nie jest słodki jak ulepek, zresztą nie
              daje się go kilogramami. Oczywiście, dla tradycjonalistów takie połączenie jest
              nie do przyjęcia. W naszej rodzinie je się mnóstwo różnych sałatek i to
              zestawienie nie jest aż tak szokujące. Każdy musi sam ocenić, ja najczęściej,
              już czytając przepis, wiem, czy coś będzie mi smakowało, czy nie.
              • mopek1 Re: Re Nie mdli 20.12.05, 21:53
                Ja tam jestem z tych otwartych na nowości i choć brzmi faktycznie szokująco to
                jutro robie test i dam znać!
              • Gość: senin Re: Re Nie mdli IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 20.12.05, 22:02
                masz racje, w koncu sledz zagryzany jablkiem (albo sledz z jablkiem) pozostawia
                po sobie smak.. banana wlasnie ;)))

a zatem z bananem chyba musi byc ok
                poza tym sos mi wyglada na rewelacyjny z powodu curry wlasnie
                i tak sie zastanawiam, dlaczego, przy moim prawie hurtowym zuzyciu tego typu
                mieszanek przyprawowych, nigdy nie probowalam do salatek
                teraz sprobuje:)
                • mopek1 Re: Re Nie mdli 22.12.05, 20:52
                  No i przetestowałam! Dla mnie bomba i wcale nie mdli, sama zjadłam cały
                  półmisek! Niestety sama, bo mąż był mocno zdegustowany...:(
                  Generalnie - bardzo smaczne połączenie dla odważnych, dla tradycjonalistów
                  odpada!
                  Jest jeszcze inna mozliwość - sałatka nie jest smaczna, a mój zachwyt wynika
                  tylko z racjii bycia w zaawansowanej ciąży.... :-)
                  Musicie sami sprawdzić!
                  • Gość: lonia Re: Re Nie mdli IP: 212.106.133.* 22.12.05, 21:45
                    Mój mąż też jej nie tknie, ale juz młodszy brat i inni młodsi członkowie
                    rodziny przepadają za nią, zresztą, co ja piszę, rodzice też ją bardzo lubią.
                    Myślę, że to kwestia wychowania, tu, na Śląsku najbardziej mi znaną sałatką
                    była tradycyjna warzywna, podprawiana tłustą zasmażką.
    • Gość: dublin2 Re: Pyszna sałatka wigilijna profesora Geremka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 23:06
      Ja zrobilam dzisiaj w wersji z gotowana piersia kurczaka zamiast sledzi. Dodalam
      tez do banana pomarancze. Nie moglam przestac jesc...
      I zmodyfikowalam sos - zmieszalam jogurt bez cukru ze smietana zamiast majonezu.
      Swietne wyszlo, lekkie, pycha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka