IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 17:52
mam taki pomysl:
kolorowy makaron swiderki, czarne oliwki, suszone pomidory, tunczyk w sosie
naturalnym, parmezan (w proszku czy w kawalkach?) + oliwa z pomidorow. moze
tak byc? jak myslicie? czy cos dodac jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: po wlosku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.12.05, 18:21
      jak dla mnie moze :)
      Parmezan w ostatniej chwili .. w płatkach
      • linn_linn Re: po wlosku 26.12.05, 19:24
        Sa 2 szkoly: jedna nie uznaje parmezanu przy rybach i owocach morza.
        • jacek1f oj Linn...:-) to nir ta szkołą - z tuńczykiem..: T 26.12.05, 19:48
          ak.!!
          Śmiało.
          • linn_linn Re: oj Linn...:-) to nir ta szkołą - z tuńczykiem 26.12.05, 20:55
            Wg jednej szkoly nie.
            • irenka82 Re: oj Linn...:-) to nir ta szkołą - z tuńczykiem 26.12.05, 21:26
              zadnego sera do ryb to szkola mojego wlocha
              • sigrun Re: oj Linn...:-) to nir ta szkołą - z tuńczykiem 27.12.05, 00:07
                A mnie mój były uczył robić "pasta al tonno" właśnie z dodatkiem parmezanu -
                Włoch, w dodatku dyplomowany kucharz :-) Jak widać są dwie szkoły ;-)
                • illiterate Re: oj Linn...:-) to nir ta szkołą - z tuńczykiem 27.12.05, 01:20
                  Uh, doprawdy - chrzanic "szkoly", natchnionych prorokow "prawdziwej
                  wloszczyzny" i jasnie oswieconych dogmatykow srodziemnomorskiej kuchni.
                  Smakuje - to dodawaj, nie smakuje - precz z tym; jedno i najlepsze przykazanie,
                  reszta to po prostu ograniczanie w imie niepotrzebnego bytu.
                  • Gość: PolskiCukier Re: oj Linn...:-) to nir ta szkołą - z tuńczykiem IP: 80.68.236.* 27.12.05, 08:32
                    Amen.
        • bonzee Re: po wlosku 27.12.05, 11:36
          No wlasnie ja to szkole wybralam:D
          • bonzee Re: po wlosku 27.12.05, 11:38
            sorry a literowke:

No wlasnie ja tE szkole wybralam:D
            • bonzee Re: po wlosku 27.12.05, 11:41
              A tak BTW to pasta al tonno ladnie sie komponuje z kaparami (i niekoniecznie z
              suszonymi pomidorami)
    • illiterate Re: po wlosku 27.12.05, 01:22
      A - ja bym dodala czosnku w plasterkach, pod koniec, zeby sie tylko lekko scial.
      • Gość: sugar_mami Re: po wlosku IP: *.bulldogdsl.com 27.12.05, 11:14
        a ja bym dodala chilli i posypala gotowe surowa rukola....pychotka :) Bez sera
        jak dla mnie.

sugar
    • Gość: janeczka Re: po wlosku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 11:24
      dzieki za rady. skoro sa dwie szkoly i jedna mowi, ze nie wolno sera do tego co
      plywa, to rozumiem, ze druga mowi cos przeciwnego?
      czosnek odpada - z uwagi na przykry zapach i to, ze moja watroba go nie
      toleruje. a rukoli zwyczajnie nie lubie.
      • linn_linn Re: po wlosku 27.12.05, 12:00
        Pierwsza jest tradycyjna: serow sie nie daje / szczegolnie parmigiano /, gdyz i
        tak tzw. "morze" zabija smak i aromat sera. Druga jest nowsza i zezwala na
        dodanie sera w pewnych wypadkach. Z uwagi na cene "parmigiano" nie widze
        powodu, aby go dodawac. Oczywiscie ustawy na to nie ma.
    • Gość: marghe_72 Re: po wlosku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.05, 17:42
      ja jestem dość ortodoksyjna a obecność parmezanu mnie jakoś nie mierzi

• sigrun Re: po wlosku 28.12.05, 13:54
        Oczywiście, że i tak przyrządzimy makaron tak jak nam najlepiej odpowiada.
        Popieram kapary do tuńczyka. Natomiast do "spaghetti alla marinara" (z małżami,
        krabami, etc.) dodaję tylko dużo pietruszki i rezygnuję z sera (tak jadłam np. w
        Lazio). Co kto lubi i nie ma się co pieklić, Illiterate. Autorka wątku pytała
        tylko o radę i jej udzieliliśmy, a że opinie są sprzeczne, no cóż... Placki
        ziemniaczane też się jada na słodko bądź słono w zależności od regionu, a rosół
        można z powodzeniem ugotować bez kapusty, a i tak będzie smaczny ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka