Dodaj do ulubionych

Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:)

IP: *.aster.pl 31.12.05, 09:24
jak przyrządzić kapustę ,żeby była miekka- moja Mama mówiła,ze jakoś sparza
czy coś , ale nie chce ciagle zdawać się na telefony do Rodzicielki- pomózcie
ludzie dobrzy i bardziej doswiadczeni - jak ją zrobić ?
Obserwuj wątek
    • sylwia.g21 Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) 31.12.05, 09:30
      wrzuć do osolonej wody i pogotuj,tylko pilnuj żeby się nie rozgotowała,musi być
      miękka,ale krucha
    • ba_nita Re: Czerwona kapusta 31.12.05, 10:11
      KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA
      Duża główka czerwonej kapusty, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, sól, cukier, sok z
      cytryny lub czerwony ocet winny.
      Kapustę poszatkować, ugotować z solą na silnym ogniu bez przykrycia. Roztopić
      tłuszcz, wsypać mąkę, zasmażyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym wywarem
      z kapusty, mieszając zagotować. Wymieszać kapustę z zasmażką, dodać sól,
      cukier, ocet do smaku, chwilę gotować.
      Inaczej:
      pychotka.pl/pychotka/content/view/1544/104/
    • Gość: . Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) IP: 213.17.164.* 31.12.05, 10:20
      .
    • Gość: ola Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) IP: *.aster.pl 31.12.05, 13:36
      dziekuję za odzew- robię :)
    • Gość: a Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:34
      img203.imageshack.us/img203/8996/img02194ce.th.jpg
      • ba_nita Re: Jak to jest kapusta to ja jestem fakir.n/t 09.01.06, 15:38

• Gość: giga :):):) no własnie :-) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 16:53
        • Gość: siwa Re: Jak to jest kapusta to ja jestem fakir.n/t IP: *.adsl.solnet.ch 10.01.06, 10:33
          to chyba czarna kapusta hehehe
    • Gość: magda Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 17:11
      przelewam dwukrotnie wrzątkiem,solę i wygniatam.Zostawiam na noc.
    • ulako Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) 10.01.06, 11:07
      Poszatkować ,posypać trochę cukrem ,ugnieść i zostawić na jakiś czas.
    • nina321 Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) 10.01.06, 11:18
      A ja robię tak. Czerwoną kapustę szatkuję i wrzucam na wrzątek ( osolony i
      łyżka oleju)na 8 minut. Nie pytaj dlaczego akurat 8 , bo nie wiem. Tak robią
      wszyscy u mnie w rodzinie. Pózniej odcedzam i studzę. Zimną kapustę solę ,
      pieprzę, dodaję starte jabłko i sok z cytryny- odrazu nabierze koloru. Można
      jeszcze dodać inne przyprawy i odrobinę musztardy. To wszystko dobrze wygniatam
      i zostawiam na ok.20 min.
    • Gość: malgosia Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) IP: *.aster.pl 10.01.06, 12:10
      wystarczy poszatkowaną kapustę obgotować we wrzątku kilka minut (może być 8,
      jak pisze inne osoba), odcedzić i zakwasić (ja robię to zawsze przy użyciu soku
      z cytryny, ale można dowolnie), żeby odzyskała kolor (po ugotowaniu robi się
      niebieska). a potem używać zgodnie z pomyśłem - najlepiej zrobić surówkę z
      jabłkiem, cebulką i ogórkiem konserwowym lub kiszonym. nie solić i nie
      wygniatać, bo się zrobi nie-wiadomo-co. pzdr, M
      • arenaria Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) 10.01.06, 16:40
        Gość portalu: malgosia napisał(a):

> nie solić i nie
        > wygniatać, bo się zrobi nie-wiadomo-co. pzdr, M

Zrobi się miękka !
      • Gość: AnkaK Re: Mięknij czerwona kapusto...- jak ?:) IP: *.pl / 83.142.112.* 10.01.06, 22:28
        Nie ma nic gorszego niż sparzona czerwona kapusta!
        Zrób w taki sposób: kapustę poszatkuj,posól,dodaj trochę cukru i skrop
        octem.Odczekaj np 1/2 godziny i dodaj do takiej surówki oliwę z oliwek.Można
        odczekać następne 1/2 godziny,ale niekoniecznie.
        To najpyszniejsza surówka z moich ulubionych.
        Broń Boże,nie sparzaj,bo kapusta traci smak i kolor i robi się ciapowata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka