Gość: jaszczomp IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.01.06, 22:44 sosowi pomidorowemu nie równy. Jak robicie ten pyszny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malkontent_jeden Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 01.01.06, 23:22 Ja osobiscie przypadkiem wpadlem na to, ze przecier/koncentrat pomidorowy trzeba w zasadzie lekko przypalic na patelni- ma zmienic kolor na karmelowy- wtedy jest przepyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 00:29 Bez wzgledu na to czy robie ze swiezych pomidorow, czy z pomidorow z puszki, to zwasze gotuje na bardzo malym ogniu prawie do calkowitego odparowania "wody". Wtedy taki sos jes bardzo esencjonalny :) A przyprawy, to juz wedle upodoban. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.access.telenet.be 02.01.06, 02:57 Sos to nie tylko koncentrat lub puszka chyba chodzi o to jakie przyprawy kazdy dodaje do sosu ? Sosow pomidorowych oddzielnych nie robie ale jak zaprawiam cos pomidorami to zwykle zawiera to jeszcze czosnek , cebule , oregano , moze byc bazylia lub inne ziola , natka lub koperek , listek Dodaje cukinie , papryke , oliwki , marchewke Nie zawsze wszysko na raz ale tak ogolnie daje te rzeczy jakie wystepuja w sosie bolonskim . Sam sos mozna robic na bulionach w kostce , dodac warzywa i ziola i zaprawic pomidorami. Zawsze uzywam pomidorow z puszki aby bylo "cialo" z tych pomidorow a czasem doprawiam jeszcze koncentratem jak chce aby bylo kwasniejsze i mocniejsze w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich może być bazylia? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.01.06, 04:04 Musi być! Bazylia i pomidory, to jak amen w pacierzu! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 06:01 Zauważ ile tych przepisów... tenpugas.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 08:03 Na zezłoconej cebuli, drobno posiekanej (nie musi być jej dużo) duszę pomidory, do maks. odparowania. Pomidory oskórowane oczywiście i bez wodnistych środków z pestkami. Na koniec - świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, odrobina cukru, kropla soku z cytryny (gdyby jednak ZBYT słodki się wydał). Zioła jakie kto lubi, najlepiej świeże. Ale wcale niekonecznie. Wychodzi na to, że dobroci sosowi przydaje posmak karmelu (albo z przysmażonej cebuli pochodzący, albo z samych pomidorów;) A poza tym, podstawa naprawdę d o b r e g o sosu pomidorowego są POMIDORY: soczyste, czerwone, prosto z krzaka. Latem zbierane! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 09:45 oliwa z oliwek na niej lekko (bardzo lekko ) podsmazony czosnek + pokruszona papryczka chili ew. odrobina cebuli (ale niekoniecznie) pomidory: a. jesli z puszki do dośc długo duszone, zeby nadmiar wody odparował b. jesli swieze to bez skóry i czasami bez pestek sól, pieprz i nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 10:18 Dla mnie też podstawą jest bardzo długie duszenie. Zawsze dodaję cebulę, czosnek, przysmażone na oliwie, no i bazylię. Plus - odrobina cukru, trochę soli, papryki; jeśli do kluchów, to oregano i pokrojonego pora, w sezonie - inne warzywka, bakłażana i cukinię... Jakich używacie koncentratów - w Polsce? Według mnie - najlepszy jest ten z bocianem ;)). Czyli Melissa. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 10:26 żadnych koncentratów tylko pomidory w puszcze tylko włoskie Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 10:45 A ja zauważyłam, że niezależnie od wszystkich innych przypraw niezbędnym dodatkiem do sosu pomidorowego jest cukier. Ilość zależy oczywiście od innych słodkawych składników, na przykład jeżeli ktoś dodaje marchew lub cebulę. Albo stosuje słodką odmianę pomidorów. Jednak nawet w przypadku bardziej z założenia kwaśnych lub ostrych sosów odrobina cukru sprawia, że smak jest bardziej "wyważony". To jest dość ciekawy efekt, sos niby dobry, a jednak czegoś mu brakuje. Wystarczy wtedy odrobina cukru i wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 10:48 Wklejam: Spaghetti al pomodoro wg Gualtiero Marchesi: Na jedna osobe: 2 pomidory – 1 zabek czosnku – 1 lyzka oliwy extravergine – 6 listkow bazylii - sol – cukier – pieprz – ser do posypania / parmigiano reggiano, grana padano albo inny / Pomidory sparzyc, przelac zimn woda, naciac na krzyz, obrac ze skorki, pokroic w kostke, usunac pestki. Na sporej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic zabek czosnku przeciety na pol, po chwili dodac pomidory i bazylie porwana na czastki, dusic wszystko przez 10 minut / dodajac jednoczesnie 2 szczypty soli i jedna cukru /. Spaghetti ugotowac “al dente”, wyjac je z wody szczypcami / albo odcedzic na sicie zachowujac nieco wody /, wrzucic do sosu pomidorowego, wymieszac, posypac serem i znowu wymieszac / jeszcze na malenkim ogniu /. Na talerzach posypac leciutko pieprzem / z mlynka /. Sos "al filetto di pomodoro" / sos ten smakuje jak ze swiezych pomidorow /: 1 duza puszka pomidorow w sosie wlasnym / tzw. “pelati” /, 2 lyzki oliwy extravergine, 2 zabki czosnku, peperoncino / jesli ktos lubi /, oregano, listki bazylii, sol, pieprz, szczypta cukru Pomidory rozgniesc reka, usunac twarda czesc / jasniejsza i twardsza koncowka, zalezy od gatunku /, zachowac troche tzw. sosu wlasnego. Do glebokiej patelni wlac oliwe, zabki czosnku przekrojone na pol i peperoncino, podsmazyc lekko, wyjac peperoncino, dodac pomidory wycisniete z nadmiaru sosu. Dusic na srednim ogniu przez okolo 5-6 minut, dodajac troche soli, pieprzu swiezo zmielonego, cukru i oregano / nie za duzo! /. Dodac troche sosu wlasnego i porwane reka listki bazylii. Dusic jeszcze troche na malym ogniu az do uzykania wlasciwej konsystencji / pomidory nie rozpadna sie calkowicie; zostanie cos w rodzaju filecikow i stad nazwa tego sosu /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.skynet.net.pl 02.01.06, 17:43 A polskie nie mogą być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.06, 17:49 jesli pytasz o pomidory to puszkowych polskich nie znam , wiec nie umiem odpowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andersena Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:09 więc czemu mówisz "tylko włoskie", skoro o innych nie masz pojecia? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:27 Gość portalu: andersena napisał(a): > więc czemu mówisz "tylko włoskie", skoro o innych nie masz pojecia? dlatego,ze JA takich używam, bo MNIE smakują co nie znaczy ,ze namawiam innych do kupowania tylko włoskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.c3 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 23:07 Jeśli koncentrat to Dawtone polecam. www.dawtona.com.pl/ Od razu mówię , że nie mam nic wspólnego z tą firmą. Poprostu z polskich koncentratów ten najlepiej mi smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 03.01.06, 08:44 Nie chcialabys wiedziec, jakie pomidory uzywane sa do produkcji koncentratow pomidorowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.access.telenet.be 02.01.06, 16:59 Oczywiste , ze cukier musi byc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:15 no właśnie,marge 72,to ze mieszkasz we Włoszech nie upoważnia Cię do dyskryminawania naszych rodzimychWSPANIAŁYCH POMIDORÓW, BEZ CHEMII ( A TAKOWE TO W NIEWIELKIEJ CZĘŚCI UNII SĄ DOSTĘPNE!!!). VIVA POLSKIE PRODUKTY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:16 ja we Włoszech??? heh he he co do dyskryminacji.. nie napisałam,ze polskie są niedobre. tylko,z e ich nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:18 Nasze 'wspaniałe' pomidory w puszce firmy Pudliszki są IMHO beznadziejne.Włoskie górą :))) Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:22 Nie zgadzam się, ale cóż, ile dusz, tyle głosów! Sorki Marge 72, ale gdzieś tak blisko, coś mi się obiło o oczy czytając forum... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:23 polskie pomidory prosto z krzaka sa faktycznie rewelacyjne ale nie o tych z krzaka mówimy ps. mieszkam w Polsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:25 marghe_72 napisała: > polskie pomidory prosto z krzaka sa faktycznie rewelacyjne > ale nie o tych z krzaka mówimy O własnie,świeże malinowe IMHO najlepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Polskie pomidory IP: 80.68.236.* 03.01.06, 13:29 Uwaga moja może bardziej na forum działkowców. Mieszkam w północnej Polsce i pomidory gruntowe u nas w zasadzie się nie udają (trafia je jakaś zaraza). Dlatego podzielam Twoje zdanie co do stosowania włoskich pomidorów. Polskie pomidory "foliowe" są ok, ale raczej na kanapki i do sałatek. Sos wychodzi przyzwoity tylko z odmian "malinowych" i podobnych ale nie jest taki słodki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Polskie pomidory IP: *.skynet.net.pl 03.01.06, 14:46 Nieprawda. Od lat mam przetwory z pomidorów i są bardzo dobre. Mam porównanie,bo kupuję też i włoskie i greckie i polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Re: Polskie pomidory IP: 80.68.236.* 03.01.06, 15:38 Ale jakie przetwory z pomidorów greckich, włoskich i polskich? Kompot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Polskie pomidory IP: *.skynet.net.pl 03.01.06, 16:20 Nie kompot. Tylko kupuję całe pomidory w puszkach. Ale na ogół stosuję własne przetwory. Jak zabraknie to posiłkuję się kupnymi. Nie kompotami!Ani przecierami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Re: Polskie pomidory IP: 80.68.236.* 03.01.06, 16:55 Polskie pomidory siłą rzeczy muszą być mniej słodkie bo pochodzą z folii. Najlepsze są te gruntowe, ale jak pisałem trudniej je wyhodować w polskim klimacie (chyba nie ma w Polsce upraw pomidora gruntowego na skalę przemysłową - mogę się mylić). Ale podoba mi się Twój patriotyzm ogrodniczo-kulinarny;) Pozdrawiam i życzę w Nowym Roku wielu pomidorowych uniesień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Polskie pomidory IP: *.skynet.net.pl 03.01.06, 18:34 Jak patriotyzm? Zwykła ekonomia. Kupując na targu pomidory-gruntowe!-za 80 gr za kg wychodzi mi chyba taniej,niż,puszka 0,25 za 2,99. A smakuje tak samo,bo tajemnica tkwi w doprawieniu,poza tym lubię duuuużo pomidorów i używam ich na skalę przemysłową. Jestem też pewna,że moje nie mają konserwantów i nie widziały pleśni.A więc same plusy. A mi nie trzeba sie dowartościować włoskimi nazwami,co najwyżej mogę się z tego pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Re: Polskie pomidory IP: 80.68.236.* 04.01.06, 12:03 Trochę się nie rozumiemy. Pomidory, które kupujesz po 80 groszy na targowisku to pomidory foliowe nie gruntowe. Ja też je kupuję na sos, tyle tylko, że wychodzi mniej intensywny (mniej słodki, mniej "pomidorowy", nie wiem jak to lepiej nazwać). Ale masz rację, można to nadrobić przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Polskie pomidory IP: *.skynet.net.pl 05.01.06, 00:03 Weź mnie nie denerwuj. :) Kupuję gruntowe pomidory.Zdarza się,że i foliowe też. Co więcej,pomidory są tak różne,że gruntowe z daleka poznam ,choćby po zapachu. :)) A,że po 80 groszy,to był przykład.Np. pod koniec handlowania,czy w końcówce sezonu,ale jakieś takie popaprańce-wtedy wiem,że nie sypane niczym. Ale też nie syfek przemysłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier OK! IP: 80.68.236.* 05.01.06, 08:33 Już dobrze! Przekonałaś mnie! Włosi to nieszczęśni uzurpatorzy, pojęcia o pomidorach nie mają!!! Nasze najlepsze! Delikatnie muskane przez 14-o stopniowe upały polskiego lata! Otulone śródziemnomorskim klimatem Suwalszczyzny i Podlasia! Troskliwie chronione przez foliowe kołderki grudziądzkiego zagłębia pomidorowego! Już nigdy nie spojrzę na włoski ersatz, już nigdy! Ja chcę do mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: OK! IP: *.skynet.net.pl 05.01.06, 11:59 Nic takiego nie powiedziałam. Przesadzasz w drugą stronę. Nie ma co robić z pomidorów niewiadomo czego,jak idą do obróbki-do gotowania. Tym bardziej,że takie włoskie puszkowe,to zwykła konserwa,a tych unikam,używając konserw z produktów,których się nie da bez puszki. Pomidory się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier "Nie ma co robić z pomidorów niewiadomo czego"? IP: 80.68.236.* 05.01.06, 12:16 Dla mnie pomidory są bardzo ważne bo o nich traktuje najpiękniejsza moim zdaniem piosenka kulinarna "Adio pomidory" ;) A przegięcie było celowe, żebyś się uśmiechnęła, ale jak mi nie wyszło to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: "Nie ma co robić z pomidorów niewiadomo czego IP: *.skynet.net.pl 05.01.06, 14:26 Też od razu widzę zatroskaną buzię Michnikowskiego. Tylko,że ta piosenka potwierdza,dokładnie,co mówię. Bo on śpiewał o polskich pomidorach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zmorak1 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 03.01.06, 16:00 Dziuuniu przeczytaj zatem co jest napisane na puszce pomidorów Pudliszki... Jeśli chodzi o wszystkie ingrediencje do stworzenia włoskiej pasty to również preferuje te włoskie. Ale tez nie ma co się dziwić bo włosi mają się za guru makaronów wszelakich a tamtejsze pomidory.... mają dużo słońca. Myślę ze nasze pomidory nic a nic nie ustępują włoskim szkoda tylko że ma to miejsce tylko latem :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 03.01.06, 16:22 Na etykietach czy puszkach znalezc mozna date przerobu pomidorow. Ze swiezych robi sie przetwory w sierpniu i wrzesniu / trzeba policzyc dni od poczatku roku i sprawdzic czy odpowiada to dacie na etykiecie: jesli jest np. 55 to na pewno nie byl to sierpien ani wrzesien /. Jesli przetwory byly robione w styczniu to na pewno nie ze swiezych pomidorow. Odpowiedz Link Zgłoś
zmorak1 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 04.01.06, 11:54 linn_linn napisała: . Jesli przetwory byly robione w styczniu to > na pewno nie ze swiezych pomidorow. jak nie ze swiezych to z jakich ? mrożonych ? :-O mysle ze pelati robi sie tylko ze swiezych Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 05.01.06, 14:40 Nie tylko "pelati" sa w puszkach, a oprocz puszek s jeszcze sliki i butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:20 optymistk-a napisała: > BEZ CHEMII ??? To chyba że masz swoje w ogródku.Zbytni optymizm czasem się nie sprawdza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:25 Sprawdza sie i to bardzo! właśnie swoje i bez chemii, w słoiczku, polecam! Nie zadowalaj sie byle-czym, tylko szukaj i nie obrazaj mi tu POLSKIEGO POMIDORA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:28 optymistk-a napisała: > Sprawdza sie i to bardzo! właśnie swoje i bez chemii, w słoiczku, polecam! Nie > zadowalaj sie byle-czym, tylko szukaj i nie obrazaj mi tu POLSKIEGO POMIDORA!!! No ja się na pewno byle czym nie zadowalam ;P Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 21:37 Mam nadzieję... i piąteczka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halszka Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 22:13 a toż to śmieszne, co z Tobą optymistko?, przecież to ma być, nawet przyjemność czytania, nie mówiąc o wymianie przepisów i ich wypróbowanie! Nieważne jakich, kto użyje produktów-polskich, włoskich, chińskich czy jeszcze jakichś tam... Byleby to było dobre! A cukier oczywiście należy dodać, można zamiennie dodać najzwyklejszy miód! Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 22:32 No moze i tak, ale ja jeszcze oprócz dobrego smaku, Patriotka jestem, a jakże? I chwale swoje! Choc ichniejsze też przyszło mi nieraz kosztować Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 22:35 to jaką markę polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 22:40 Ale nie reklamuję...marek! Sama spróbuj! Najlepiej, jak masz swoje, z ogródka, albo zaprzyjaznionego ogrodnika! Potem z tych zimowych zapasów, NATURALNIE ZAKONSERWOWANYCH korzystasz w zimie. Z polskich marek jest też co wybrać, jednak pozwolisz,ze nie będę reklamować konkretnej Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 02.01.06, 22:53 a dlaczego nie chcesz zareklamowac? ogródka nie posiadam zaprzyjaźnionego ogrodnika takoz czau ani ochoty na robienie pomidorów nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 03.01.06, 08:46 A kto tu wystepowal przeciw pomidorom z ogrodka i to jeszcze wlasnego? Co innego ogordek, co innego przemyslowe... Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt no proszę: 03.01.06, 02:31 niby prosty, niby zwyczajny sos pomidorowy, a taka wojna na pomidory rozgorzała;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: no proszę: IP: *.skynet.net.pl 03.01.06, 13:08 O to chodzi właśnie. Sos pomidorowy prosta rzecz,dlatego,czy bedzie zrobiony z włoskich,polskich czy greckich nie ma większego znaczenia-rzecz w doprawieniu bardziej. Pomidory są na tyle pospolite,że nie ma znaczenia skąd pochodzą. Makaron już bardziej czy sos balsamiczny czy feta. :)) Ale snobizm przy pomidorach-bez przesady. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: no proszę: 03.01.06, 13:14 dlaczego od razu snobizm? ot przywiązanie i przekonanie,ze co jak co ale na pomidorach do sosu Włosi znają sie lepiej niz my ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: no proszę: IP: *.skynet.net.pl 03.01.06, 14:40 Oczywiście ocet balsamiczny. Z rozpędu. Ja wiem,czy faktycznie to ma takie znaczenie? Wiele produktów przywędrowało do nas,ale to nie oznacza,że przez tyle czasu nie potrafiliśmy ich ujarzmić. ;) Pomidory są tego dowodem właśnie. I dlatego polecenie konkretnego producenta to rozumiem,bo tu zawsze będą różnica,ale żeby zaraz tylko włoskie.Przesada. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: no proszę: 03.01.06, 15:45 Marghe chodzi m.in. o to, ze kuchnia wloska bez pomidora istniec nie moze. Polska wlasciwie tak. Bez specjalnych wyrzeczen. Sila rzeczy Wlosi na pomidorach sie znaja. Nie bez powodu jednak przecier pomidorowy robi sie w domach, tych szanujacych sie. Co innego "pelati": dobrej firmy mozna kupic bez ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: no proszę: IP: *.skynet.net.pl 03.01.06, 16:19 Rozumiem, o co chodzi marghe. Tyle,że podawanie receptury,czy przpepisu z zaznaczeniem,że włoskie,daje wrażenie,że taki sos może być dobry tylko z włoskich. Co jest nieprawdą. Uważam,że podstawą naszej kuchni też są pomidory. ;) Kiedyś widziałam zdjęcie w GW-kawałka Wisły z lotu ptaka-była to taka ogromna,malownicza plama wielkości Rynku Starego Miasta. Wiesz co to było? Nasze nieprzetrawione pestki po pomidorach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: no proszę: 03.01.06, 16:36 No a Wlosi maja maszynki: skorki i pestki ida na bok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: no proszę: IP: *.skynet.net.pl 03.01.06, 16:40 ja też mam taką maszynkę!Bo tak się robi przetwory. Ale podaję Ci ten przykład,jako dowód na popularność u nas pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: no proszę: 03.01.06, 17:12 Nie twierdze, ze nie sa popularne, ale Wlos bija nas na glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: no proszę: IP: *.skynet.net.pl 03.01.06, 18:39 To znaczy oni tak twierdzą,że nas biją, i niektórzy się na to łapią. A przecież sos pomidorowy to prosta rzecz jak konstrukcja cepa,choć Włosi starają się przekonać,że tak nie jest. :) Ale nawet z g... można zrobić lament na cały świat. Jakoś kuchnia włoska we Włoszech nie rzuciła mnie na kolana. Więcej w tym marketingu i egzaltacji niż to warte. Ale oczywiście to moje zdanie. :) Tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: no proszę: 05.01.06, 14:42 W dziedzinie produkcji pomidorow mozna zajrzec do statystyk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: no proszę: IP: *.skynet.net.pl 06.01.06, 16:35 Ale po co mam zaglądać do statystyk?:O Wolę zajrzeć do pomidorów. Chcesz,to kupuj włoskie i się napawaj ich zagranicznością,ja zostanę przy naszych polskich. Bo są tańsze,choćby dlatego.A jak nie ma różnicy,to po co przepłacać? ;) :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: no proszę: 03.01.06, 16:59 aga.. pozwól,ze zacytuję sama siebie -------------------------------------------------------------------------------- oliwa z oliwek na niej lekko (bardzo lekko ) podsmazony czosnek + pokruszona papryczka chili ew. odrobina cebuli (ale niekoniecznie) pomidory: a. jesli z puszki do dośc długo duszone, zeby nadmiar wody odparował b. jesli swieze to bez skóry i czasami bez pestek sól, pieprz i nic poza tym gdzieś tu widzisz stwierdzenie,ze do sosu nadają sie wyłacznie pomidory włoskie? W kolejnym watku odpowiedziałam,ze JA używam włoskich bo JA uwazam je za najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.01.06, 22:13 A dodawać jakiegoś zagęstnika - śmietany ? A jeżeli tak to co zrobić żeby nie stracić tego nasyconego pomidorowego koloru? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 04.01.06, 22:18 nie trzeba duszenie wystarczy sos zgęstnieje smietany mozna dodac , ale to zmieni smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.skynet.net.pl 05.01.06, 00:04 Tylko,nie za długo,żeby trochę jednak tego sosu było,a nie sam miąższ.Bo potem suche wszystko. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peeska Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.rdc.pl / *.eu.org 06.01.06, 16:20 Bardzo prosty a przy tym smaczny: podsmażona cebulka posiekana bardzo drobno, do tego dolewamy koncentrat pomidorowy, troszkę ketchupu (b. mało), bazylia + oregano, ząbek czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 06.01.06, 16:39 Moze i smaczny, ale z najgorszych pomidorow, jakimi dysponowal producent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.skynet.net.pl 06.01.06, 17:59 może dlatego,że koncentrat kosztuje 90 groszy a puszka 3 zł pomyślałaś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 06.01.06, 18:02 tyle tylko,ze zeby zrobic odpowiednią ilośc sosu to tego koncentratu trzeba sporo zuzyc , no i jeszcze ketchup.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.skynet.net.pl 06.01.06, 18:22 Odwrotnie nazwa koncentrat chyba na coś wskazuje Żeby uzyskać taką ilość z puszek,musiałby użyć ich kilka a ketchup,to zrozumiałam,że raczej do smaku Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 11.01.06, 11:24 Ty zaczynasz od ceny? Producent przystepujac do przerobu pomidorow dokonuje selekcji: najlepsze ida na "pelati", gorze na tzw"dadini / "kostke" /, srednie na przecier, najgorsze na koncentrat. Cena przychodzi potem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 11.01.06, 11:27 ja to jestem ciekawa jak taki sos z koncentratu wygląda zwałszcza jesli go mało uzyjemy Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 11.01.06, 12:14 A jesli uzyjemy duzo, to nie bedzie to rozsadne... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 06.01.06, 17:33 dlaczego koncentrat i ketchup skoro na rynku są przeciey i pomidory w puszce ? :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 10.01.06, 22:35 ooooooo!!! to chyba jest dobry przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja20 Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. IP: *.echostar.pl 10.01.06, 15:26 przepis na mój sos pomidorowy:sok ze startych(WŁASNORĘCZNIE!) pomidorków (ok.1,5l), po 2 papryki żółte, czerwone i jedna zielona, słoiczek oliwek, 2 podsmażone cebule(także czerwone), przyprawy, duuużo natki:), 3 łyżki startego żółtego sera(najlepiej goudy) dla zagęszzcenia, troche śmietanki 12%, jeśli ktoś lubi może dodać kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę. Pyszności:) Odpowiedz Link Zgłoś
azjab Re: Sos pomidorowy niby nic prostszego a jednak.. 11.01.06, 15:27 ja kupuję sos pomidorowy włoski w kartoniku bez dodatków, do gara dodaję dużo czosnku(nie w proszku:)), oregano, cukru dwie łyżeczki, trochę soli, trzy czuszki (pokruszyć), może być pieprz, łyżkę maggi, no i na koniec jak mam świeżą bazylię. Gotuję z 10 min. Używam jako podkład do pizzy, a później do polania. Do tortilli, i wszystkiego czego się da. Pyszniutki taki na ciepło i na zimnoooooooooo. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś