Gość: kojeczka IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.01.06, 20:45 do czego stosowac? pani w sklepie polecała do wszystkiego,smażenie ,gotowanie,sałatki. ale nie wiem .. prosz eo pomoc czy mogę na nim smazyć i do czego pasuje? ma taki orzechowy smak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astro_glide Re: olej kukurydziany 13.01.06, 05:17 Tak naprawde to olej kukurydziany nadaje sie do smarowania butow i to byloby tyle .Lepiej tego nie jesc ,a na pewno nie smazyc na tym .Pani w sklepie jest chyba specjalistka od zywienia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich do wszystkiego z umiarem, ale IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.01.06, 08:46 najlepszy jest na surowo do sałatek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojeczka Re: do wszystkiego z umiarem, ale IP: *.kom / *.os1.kn.pl 13.01.06, 08:58 Juz wiem ,ze go nei zjemy :( doczytałam,ze jest najbardziej szkodliwy ze wszystkich olejów. A buty mie sie zasmierdna .jak zacznie jełczeć ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich trafiłaś na przeciwników, są też zwolennicy IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.01.06, 09:03 w wikipedii, w googlach i w ogóle każdemu wolno pisać, co chce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: olej kukurydziany IP: *.access.telenet.be 13.01.06, 09:28 Do smazenia sie nadaje do salatek nie .Zawiera wit E Wiadomosci czerpalam w googlach zajrzyj tam . Co ciekawe w linku Wege ksiazka kucharska pisze , ze oleje wielonasyceniowe w tym kukurydziany sa zdrowe obnizaja poziom zlego cholesterolu zapobiegaja miazdzycy i nalezy je spozywac . Jednonasyceniowe jak oliwa z oliwek i rzepakowy sa bardziej szkodliwe Bzdura na resorach ale wege maja wszystko do gory nogami :-) Ten olej mozesz smialo zuzyc do smazenia po jednej butelce nic ci sie nie stanie ale na przyszlosc lepiej kup rzepakowy do smazenia , oliwe , sojowy lub slonecznikowy so salatek. Tez mi tak wyszlo , ze ostatnio kupilam slonecznikowy bo potrzebowalam bezzapachowego oleju i nie wyrzuce go ale zuzyje i na pewno nie umre :-) Pani w sklepie na olejach sie nie zna ale na handlu tak ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojeczka Re: olej kukurydziany IP: *.kom / *.os1.kn.pl 13.01.06, 20:33 ja mam i olie extra virgin, i olej z pestek winogron i olej rzepakowy, ze też mi sie zachciało kukurydzianego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sebaxx Re: olej kukurydziany 13.01.06, 22:44 Olej kukurydziany tylko do stosowania na zimno, nie wolno na nim smazyć, ponieważ zawiera dużo kwasów wielonienasycony (NNKT), które szybko się utleniają przy smażeniu lub pieczniu, przez co tłuszcz szybciej się przypala. Stosować do sałatek, sosów na zimno itp. Odpowiedz Link Zgłoś