Gość: karla IP: *.uni.lodz.pl 23.01.06, 21:59 Wiecie co mam ochotę zrobic kurczaka po seczuańsku ale kompletnie mi do głowy nie przychodzi z czym go podać tzn jaka surówka , sałatka do niego pasuje , może coś mi podpowiecie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukiszymi Re: Kurczak o seczuańsku co do niego ??? 23.01.06, 22:04 Zamawiam zawsze z kartofelkami po szanghajsku i surowka z selera na slodko, pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karla Re: Kurczak o seczuańsku co do niego ??? IP: *.uni.lodz.pl 23.01.06, 22:26 a te ziemniaki jak się robi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
lukiszymi Re: Kurczak o seczuańsku co do niego ??? 24.01.06, 08:59 To tajmnica szefa kuchni pewnie:)Sa to kuleczki zrobione z ziemniaczanego puree (nie pamietam jak sie to pisze)z przyprawą, noi wlasnie tego nie wiem.Przyprawa ta, barwi kuleczki na taki buraczkowy kolor:)Kuleczki sa obtaczane w bulce tartej i smazone na glebokim oleju.Dla mnie bomba:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee ta przyprawa 24.01.06, 15:56 to zapewne 5 smaków, w zależności od producenta ma rózny kolor i odcień smakowy, ale lubi ona barwić na czerwony kolor (i jego pochodne), a ponadto frytowanie przyciemnia możesz zrobić też taką: (słoko-kwaśna kapusta pekińska (na ciepło najlepsza)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33375342&a=33380457 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Kurczak o seczuańsku co do niego ??? IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 24.01.06, 12:15 sprobuj salatki 'sechuanskiej" kylie kwong salata lodowa sporo miety listki szpinaku (albo jakies inne podobne) pocieta w paseczki szalotka dressing: sos sojowy posiekany czosnek cukier ocet (malt vinegar)slodowy (?) olej/ oliwa -wymieszac salate skropic dressingiem (sosem ? - przepraszam za ten anglicyzm) i posypac mieszanka soli i pieprzu sechuanskiego 1/3 -( trzeba najpierw wyprazyc przez pare minut na patelni a potem utrzec w mozdziezu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: Kurczak o seczuańsku co do niego ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:41 a jak robisz takiego kurczaka? podrzuć proszę przepis,albo link do sprawdzonego przepisu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karla Re: Kurczak o seczuańsku co do niego ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:29 Bardzo proszę o to przepis: Kurczak po seczuańsku Autor: Kulinarny Atlas Świata Składniki: - 4 piersi kurczaka (bez skóry) - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 1 łyżka oleju - 3 roztarte ząbki czosnku - 5 łyżek sosu sojowego - 1.5 łyżki octu z białego wina - 1 łyżeczka cukru - 1/4 szklanki wody - 6 cebulek dymek pokrojonych na kawałki o długości 2-3 cm - szczypta pieprzu kajeńskiego Sposób przyrządzania: Piersi kurczaka pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Przełóż do woreczka, wsyp mąkę kukurydzianą i zawiąż woreczek. Potrząsaj nim tak długo, aż mąka oblepi mięso. W rondlu lub woku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka, dodaj roztarty czosnek, usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj sos sojowy, ocet winny, cukier i wodę. Przykryj i gotuj przez 3 minuty. Dodaj dymki i pieprz kajeński. Odkryj wok, gotuj dalej około 2 minut. ps. Pychota,polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin zapomnialas o pieprzu seczuanskim :) IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 26.01.06, 00:01 jest w tym przepisie pare innych "rewelacji" - jak to z atlasem swiata bywa ;)) czosnek lepiej posiekac np maka kukurydziana, ale nie zwykla, lecz skrobia podpowiadam, bo po co miec "tragiczne pomylki w kuchni" Odpowiedz Link Zgłoś