agus122 27.01.06, 12:53 słyszałam że z kefiru?ale jak? i jaki kefir? Jestem w ciąży, dzisiaj piątek a ja mam ochotę.ratujcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dusia Re: jak zrobić pycha racuchy?? IP: 213.17.170.* 27.01.06, 13:07 najprościej wrzucic słowo "racuchy" w wyszukiwarke ale skoro jestes w ciązy to prosze bardzo zrobiłam to za Ciebie :) szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=racuchy&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=77&poz=0&A_szukaj=tr esc&zywe=2 a tu jeszcze wyniki z GP zebys mogła je sobie zobaczyc zamin zrobisz szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=racuchy&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=777&poz=0&A_szukaj=t resc&zywe=2 hmmm, ciekawe czy linki beda aktywne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dusia linki :( IP: 213.17.170.* 27.01.06, 13:09 no i nie wyszło, trzeba je na piechote wkleic czyli "ctrl c" i "ctrl v") a swoja droga moze ktos mi podpowie jak je skracac? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death tak skracać: 27.01.06, 22:23 za pomocą tej strony: tinyurl.com/ np. tinyurl.com/cpedr Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: jak zrobić pycha racuchy?? 27.01.06, 13:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=35025762 racuchy wypróbowane, szybkie w zrobieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: jak zrobić pycha racuchy?? IP: *.net 27.01.06, 14:31 Bardzo szybko: kefir 400g (duży),2 szklanki mąki,2 jajka i 2 starkowane kwaśne jabłka.Posypuję pudrem i ewentualnie jem z konfiturami. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Jak racuchy, to tylko drożdżowe, najlepiej Betsype 27.01.06, 14:42 tsy. Satysfakcja gwarantowana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mon7 Re: jak zrobić pycha racuchy?? 27.01.06, 14:55 4 jablka obrac, skropic sokiem z cytryny, 2 bialka jajek ubic na piane i zmieszac z wczesniej zmiksowanymi: 1/2 szklanki maki, dwoma zoltkami , 1/2 szklanki smietany i 1/4 szklanki mleka szczytpa soli- mozesz ale nie musisz dodac 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia. sa wspaniale i lekkostrawne. Nie ma duzo maki!!!smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: jak zrobić pycha racuchy?? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 27.01.06, 16:26 2 szklanki kefiru, 2 szklanki mąki, 2 jajka. Rozbić to mikserem i na patelnię na rozgrzany olej.Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.Pycha! Próbowałam dodać do tego jabłka,ale uważam,że bez nich racuchy są smaczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadetta Re:TO NIE RACUCHY ! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 11:30 To co Wy tu proponujecie to przecież nie racuchy tylko (z pewnością pyszne) placuszki. Racuchy robi się inaczej. Przede wszystkim na rozczynie drożdzowym. To przecież ciasto drożdzowe. Gotowe też wyglądają zupełnie inaczej. Wyrośnięte ciasto kładzie się łyżką na głęboki (przynajmniej 5 cm) tłuszcz. Wtedy racuchy mają gdzie rosnąć i są bardziej okrągłe, z takimi chrupiącymi odnogami. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Beniu, 5 cm tłuszczu ? 28.01.06, 12:26 Tu Twoja imienniczka z nieco inną literówką:-))) Ja racuszki drożdżowe smażę na 1-2 mm tłuszczu, są puchate i można powiedzieć, że beztłuszczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadetta Re: brynia2 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:06 Racuchy muszą mieć tyle samo tłuszczu jak pączki. Jak można usmażyć pączki na 1- 2 mm tłuszczu? Albo faworki? Moje też właściwie są beztłuszczowe bo do ciasta dodaję solidną łyżkę spirytusu a jak nie mam to octu. Tłuszcz nie wsiąka i nawet nie ma potrzeby odsączania. Wydaje mi się droga Bryniu, że jednak się nie rozumiemy. Moje racuchy mają 4-6 cm średnicy i wyglądają raczej jak kulka a nie okrąg (nie są płaskie). Mam je turlać po patelni? Pływają sobie po powierzchni i dochodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernikiel76 Racuchy 28.01.06, 13:10 Podaj mi przepis na te racuchy...chyba dobre będą na śniadanko co?? Ciekawa jestem ile maja kalorii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadetta Re: pumpernikiel76 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:18 1 kg. mąki pszennej (ja używam zawsze szymanowskiej) 2 łyżki cukru kryształu 10 dkg drożdzy 4 żółtka 4 białka (piana) 3/4 litra mleka 1 łyżka masła cukier lub olejek waniliowy 1 łyżka spirytusu lub octu 1 litr oleju (najlepiej kujawskiego) W głębszej misce zrobić rozczyn z mleka, drożdzy i odrobiny cukru. Gdy podrośnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić łyżką aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Na końcu wymieszać delikatnie z pianą. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto gotowe "kłaść" na głęboki tłuszcz małe porcje, bo jeszcze urosną. Łyżka maczana w tłuszczu itd. Przewracać na drugą stronę w połowie czasu smażenia. Czas smażenia wyczujesz doświadczalnie. Gdy tłuszcz zbyt gorący wrzuć wcześniej przygotowany kawałek surowego ziemniaka. On "wyciągnie" temperaturę. Wyjmować na pólmisek i posypać pudrem. P.s. Uwielbiam pumpernikiel! Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Ja też wypróbuję przepis, zapowiada się pyszni 28.01.06, 17:27 e. Pewnie ta piana z białek dodaje puchatości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadetta Re: brynia2 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 19:28 Pewnie tak ale ważny jest też ten głęboki tłuszcz, mają gdzie rosnąć. Nie bój się tak tego tłuszczu, przecież go nie zjadasz. Jeśli chodzi o placuszki to dobre są z jabłkami ale kiedyś zrobiłam ze świeżą dynią, rewelacja. Tylko dynię trudno dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: brynia2 28.01.06, 19:38 Mam takie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=31836420&a=31836420 Tylko, że to ozdobne i teraz to raczej na nasionka się tylko nadają, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadetta Re: brynia2 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:29 Allle fajne, też takie chcę! Gdzie to można kupić? Świetna dekoracja, jadalnię mam urządzoną na ludowo, pasowałoby. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: brynia2 28.01.06, 20:39 Dynie wyrosły na działce u mojej cioci i od niej takie pięknotki dostałam. Podobne widywałam na targach i kiermaszach ogrodniczych organizowanych pod koniec lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadetta Re: brynia2 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 20:44 No to w tym roku nie przegapię! Ale ta natura potrafi stworzyć cuda a ludzie sobie kupują kryształy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK A właśnie racuszki IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 31.01.06, 11:13 Nigdzie nie jest powiedziane,że racuchy muszą być na drożdżach.Ja wyrabiam te z kefiru,wyrabiam mikserem i smażę na głębokim oleju i one właśnie na patelni rosną jak grube racuchy.Są pyszne.Wolę takie niż zabawę z drożdżami. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: A właśnie racuszki 13.02.06, 09:03 Proponuję zrobić raz racuchy które podałam wyżej czyli drożdzowe a zapewniam, ze się nie napracujesz a przy okazji odkryjesz smak prawdziwych drożdżowych racuchów. ja też kiedyś robiłam tylko na kefirze lub zsiadłym mleku, robiłam dopóty nie spróbowałam tych drożdżowych.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: racuchy:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 17:26 tYLKO TAKIE ZNAM I PAMIETAM ŻE OD ZAWSZE ROBIŁA JE MOJA BABCIA! z TYMI "FARFOCLAMI " NA BOKACH"! rewelacja!W tym roku sama spróbuję zrobić, dzieki za przepis!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drozdek2 Re:TO NIE RACUCHY ! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.02.06, 20:23 Zgadza sie! Ich wloska (wenecka) wersja to "fritole". Czy mozesz podac Twoj przepis? Odpowiedz Link Zgłoś