Dodaj do ulubionych

Pożarnoje po Kijewsku

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.11.02, 07:27
Lat temy kilka (jeszcze za ZSRR) będąc w Kijowie zabrał mnie znajomy do
knajpki/baru na ul.Kreszczatik (tylko jeda w Kijowie to oferowała)
na "Pożarnoje po Kijewsku".Luuuudzie co to był za smak.A może KTOŚ z
szanownych forumowiczów coś o tym słyszał,a może zna przepis......Był to
swego rodzaju gulasz w długiej "nopce" która była przykryta bułką.Stało się w
kolejce chyba z pół godziny ale naprawdę było WARTO !!!
Obserwuj wątek
    • smolineczka Re: Pożarnoje po Kijewsku 25.11.02, 19:28
      Jestem kijowainka (od dwanastu lat mieszkam w Krakowie) i zaintrygowalo mnie
      to "pozarnoje". Co to moze byc?! Kotlet? Ale "przykryty bulka gulasz w
      nopce"... Nie moge uwierzyc, ze zapomnialam o czyms takim, bede sie nad tym
      zastanawiac az sobie przypomne!
      • melanie Re: Pożarnoje po Kijewsku 25.11.02, 21:50
        mysle, ze autorce chodzi o zarkoje po kijewsku, i nie przykryte bulka, ale
        takie zapiekane w glinianym garnuszku przykryte ciastem. Przyznam, ze czesto
        bywalam w kijowie, i tez sie dlugo zastanawialam, o jakie danie chodzi. To
        jedyne, co mi przychodzi na mysl. Czyli ziemniaczki, miesko, warzywka duszone
        razem w sosie z listkiem laurowym itd.
        pozdrawiam
        • smolineczka Re: Pożarnoje po Kijewsku 27.11.02, 17:14
          Czyli chodzi o dosc popularne w kuchni ukrainskiej danie: mieso w "hleczyku"
          czyli w glinianym garnuszku. Czesto bywa z grzybami. Jest podawane w wielu
          restauracjach.
          • Gość: Maestro Re: Pożarnoje po Kijewsku IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 01:35
            A myślałem,że "pożarnoje" umrze śmiercią naturalną - ALEEE!!!.Jest to rodzaj
            gulaszu podawany w glinianym garnuszku który zwężał się u góry i tam sobie
            spoczywała ta bułeczka która była jednocześnie i podgrzewana od dołu przez
            potrawę i nie dawała stygnąć tej pierwszej.A grzyby chyba też tam były.
            DZIĘKI za odzew.(nieśmiało oczekuję przepisu).
            • smolineczka Re: Pożarnoje po Kijewsku 30.11.02, 14:23
              Mieso pokroic na kawalki. Drobno pokroic cebule i grzyby. Naczynko do
              zapiekania wysmarowac maslem (oliwa). Dno wylozyc cebula, polozyc warstwe
              miesa, posmarowac majonezem, dodac grzyby, a potem znow mieso i tak warstwami
              do wypelnienia naczynia. Posmarowac majonezem i przykryc ciastem. Wstawic na
              godzine do piekarnika.

• Gość: Maestro Re: Pożarnoje po Kijewsku IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.12.02, 20:29
                Wielkie dzięki - jutro próbuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka