Dodaj do ulubionych

bankiet brazylijski

IP: *.proszynski.pl 09.02.06, 14:59
Potrzebuję przepisów na potrawy brazylijskie, w wyszukiwarce znalazłam tylko
potrawy na gorąco i to tylko mięsne, albo desery. Może znacie jakieś przepisy
sprawdzające się na bankiecie na stojąco i na dodatek niedrogie (Dzień
Brazylii w szkole)
Obserwuj wątek
    • jacek1f tu zabójcze fasolowe danie..? 09.02.06, 15:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=36438238
      ale raczej nie na stojąco...:-(
      • Gość: misia Re: tu zabójcze fasolowe danie..? IP: *.proszynski.pl 09.02.06, 15:09
        ale to Meksyk a nie Brazylia!
        • invicta1 Re: tu zabójcze fasolowe danie..? 09.02.06, 15:13
          feijoada to BRAZYLIJSKIE danie narodowe
          coś słabo sie przygotowałaś do tej imprezy
        • Gość: misia Re: tu zabójcze fasolowe danie..? IP: *.proszynski.pl 09.02.06, 15:32
          zgadza się,zajrzałam dalej. Ale to nie potrawa na szkolny bankiet.
    • patyska Re: bankiet brazylijski 09.02.06, 15:13
      bylam kiedys na "brazylijskiej" imprezce zorganizowanej przez mojego kumpla (brazylijczyk
      polskiego pochodzenia) ze studiow. byly glownie pieczone/smazone pierogi z roznymi farszami,
      glownie miesnymi i owoce. ale jak te dziewczyny tanczyly sambe! tak tanczyly, ze w koncu nie
      wyrobilam i zapisalam sie na kurs samby brasil ;)
    • Gość: posafega To ja moze sie odezwe IP: 200.217.61.* 09.02.06, 15:14
      Brazylijczycy na imprezach jadaja przede wszystkim smazone przekaski: kuleczki
      i krokieciki serowe, miesne, krewetkowe, rybne... wszystko smazone w glebokim
      tluszczu. Podawane w takich papierkach jak muffinkowe, tylko w wersji mini, na
      wykalaczkach, albo wprost z tacy w paluchy lapane.
      Mozesz sprobowac mini tartaletki z rozmymi nadzieniami, bo empadas tez sa
      popularne.
      Najlepiej zdecyduj sie na konkret, slodko czy slono, a wtedy podam Ci konkretny
      przepis. Mam wielka ksiazke z kuchnia brazylijska, na pewno cos sie znajdzie.
      Pozdrawiam :)
      • Gość: patyska Re: To ja moze sie odezwe IP: 62.29.248.* 09.02.06, 15:20
        no wlasnie - podali nam polmichy wypelnione smazonymi pierozkami, krokiecikami etc. i owoce ;)
      • Gość: misia Re: To ja moze sie odezwe IP: *.proszynski.pl 09.02.06, 15:39
        Coś prostego, żeby szesnastolatki mogły samodzielnie wykonać.Na bankiecie ma
        być sporo ludzi, w tym kilkunastu gości- portugalczyków. Myślę, że jakieś
        przekąski na słono i coś na słodko.
        • Gość: posafega Najpierw slodycze: IP: 200.199.167.* 09.02.06, 16:10
          Brasileiras

- 1 szklanka cukry
          - 1/2 szklanki wody
          - 2 szklanki wiorkow kokosowych (w oryginale swiezo utarty kokos, ale z tym
          mozesz miec problem ;))
          - 2 lyzki masla
          - 4 zoltka
          - 4 lyzki maki pszennej
          - 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego

Zagotuj wode z cukrem, az wytworzy sie gesty syrop. Dodaj reszte skladnikow,
          oprocz wanilii i gotuj na malenkim ogniu, ciagle mieszajac drewniana lyzka, do
          momentu, kiedy masa bedzie plastyczna (da sie ksztaltowac i bedzie ksztalt
          trzymac). Ostudz, dodaj wanilie. Ksztaltuj niewielkie kuleczki, ukladaj
          umaslonym i posypanym maka papierze i piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 190*
          do zbrazowienia (ok. 10 minut).
          Porcja to ok. 40 ciasteczek.

Biscoitos de Doce de Leite

- puszka slodzonego mleka skonensowanego
          - 2 lyzki masla
          - 3 zoltka
          - 1 i 3/4 szklanki maki pszennej
          - 1 lyzka cynamonu
          - 2 bialkoa
          - mielone migdaly

Podgrzej mleko w rondlu i dodaj 1 lyzke masla. Ostudz, przelej do miski. Dodaj
          zoltka i reszte masla, przesiana make i cynamon. Wyrob mase i ksztaltuj w male
          kuleczki. Kazda kulke umocz w surowym bialku, obtocz w migdalowym proszku i
          ulkladaj na umaslonym papierze. Piecz w 190* ok 20-25 minut.
          Porcja na ok. 36 sztuk.

To nie sa te najbardziej typowe slodycze, ale do cukierkow potrzeba specjalnych
          termometrow, a produkcja zabiera kosmiczna ilosc czasu. Ciasteczka wydawaly sie
          najprostsze, tym bardziej, ze zawieraja kokos i mleko skondensowane - tego
          tutaj nigdy za wiele.
          Szukam salgadinhos, daj mi jescze pare minut :)
        • Gość: posafega Misiu, mam zagwozdke IP: 200.199.167.* 09.02.06, 16:26
          Mowisz, ze bankiet ma byc w szkole.
          Niestety, wiekszosc salgados jest podawanych na goraco, prosto z piekarnika lub
          tluszczu. Ewentualnie moglibyscie sprobowac z empadinhas, ale potrzebne sa do
          tego foremki babeczkowe (i sporo czasu i cierpliwosci).
          Czy macie takie mozliwosci??
          Jedyne, proste rozwiazanie, ktore tu widze, to kanapeczki badz krakersy z
          roznymi toppingami.
          Daj znac, co tlumaczyc :)
          • Gość: misia Re: Misiu, mam zagwozdke IP: *.proszynski.pl 13.02.06, 11:03
            Dzięki za przepisy, a te toppingi to co? domyślam się, że jakieś pasty. Możesz
            podać ze trzy naprostsze i najtańsze?
            • Gość: posafega :) IP: *.user.veloxzone.com.br 13.02.06, 14:52
              Przepraszam za perfidny angielski wtrat, tak mi jakos przypaswal do sytuacji.
              Chodzilo o pasty krakersowe, faktycznie, ewentualnie nadzienia do kanapek.
              Ah, we wszystkich miksturach wystepuje majonez, w roli csalacza skladnikow.

Kurczak, szynka, kapusta:
              - pol szklanki ugotowanego kurczaka (proponuje piers, podarta na kawalki -
              gotowany kurczak fajnie sie dzieli na wlokienka, stad darcie)
              - pol szklanki pokrojonej gotowanej szynki (typu szynka konserwowa)
              - pol szklanki poszatkowanej kapusty (zwykla lub pekinska)
              - cwierc szklanki posiekanego selera (chodzi o naciowy, proponuje zetrzec
              korzen selera na tarce, powinno byc ok)
              - lyzka sku z cytryny
              - pol lyzki siekanych zielonych oliwek
              - sol, pieprz, majonez

Mieszasz skladniki, przyprawiasz do smaku, dodajesz majonez.

Baklazan:
              - 1 ugotowany baklazan (najlepiej ponakluwac porzadnie i wstawic do piekarnika
              na 15 minut)
              - 3 zielone oliwki
              - pol zabka czosku
              - pol lyzki octu winnego
              - sol, pieprz, majonez

Baklazan, oliwki i czosnek zmiksuj w blendaerze na papke. Przypraw, dodaj octu
              i majonezu.

Ananas, kurczak:
              - 1/3 szklanki masla
              - lyzka musztardy
              - lyzka siekanej pietruszki
              - szklanka gotowanego kurczaka (jak wyzej)
              - pol szklanki pokrojonego anansa odsaczonego z syropu
              - sol, pieprz, majonez

Wymieszaj porzadnie maslo z musztarda i pietruszka i wmieszaj w kurczaka z
              ananasem. Przypraw do smaku i dodaj majonezu.

Szpinak:
              - pol paczki mrozonego szpinaku
              - lyzka maska
              - lyzka musztardy
              - lyzka zoltego sera, startego
              - sol, pieprz.

Szpinak ugotuj wg przepisu, odparuj badz odlej cala wode. Dodaj maslo,
              musztarde i ser i podgrzewaj do polaczenia skladnikow. Ostudz, przypraw do
              smaku.

Pastami wypelniaj kanapki z chleba tostowego (przekroj pozniej taka kanapke po
              przekatnej na 4 czesci, w kazda czesc wbij wykalaczke z np. oliwka), bodz
              nakladaj je na sucharki i krakersy.
              Typowym tutejszym pomyslem jest tort chlebowy czyli 5 kromek chleba tostowego
              bez skorki przelozone pasta i pokrojone w plasterki (mozna nawet kupic chleb
              specjalnie spreparwany - pokrojony wzdluz i pozbawiony skorki a do tego w
              roznych kolorach - barwiony szpinakiem czy sokiem buraczanym). Mysle, ze mozesz
              taki przekladaniec zrobic :)
              Pozdrawiam i milej zabawy zycze.
              • Gość: misia Re: :) IP: *.proszynski.pl 14.02.06, 10:03
                Serdecznie dziekuję za te wspaniałe przepisy, robię to w imieniu syna, którego
                klasa wyprawia ten bankiet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka