Dodaj do ulubionych

"przyjecie weselne" w domu

IP: *.80-202-238.nextgentel.com 18.11.02, 14:46
Za 2 tyg wychodze za maz - na razie tylko cywilny. Wesels planujemy latem
prczy cieplej pogodzie :) Na cywilnym bedzie najblizsza rodzinka ( obiad w
dobrej restauracji). mamy duzo znajomych i nie chcemy aby poczuli sie
odrzuceni, zapomnieni wiec tydz po slubie przygotujemy impreze u nas w domu.
bedzoe ok. 30 gosci. Myslimy aby zorganizowac jedzenie w formie zimnego
bufetu ( prosze o jakies dodatkowe pomysly) - nie mamy duzo talerzy i
sztuccow, wiec myslimy aby kupis papierowe talerzyki i platykowe sztucce.
Ale czy to tak wypada? Chociaz przyjaciele powinni nas zrozumiec:)
Myslimy tez o przygotowaniu wielkiej michy z ponczem ( jak to sie robi?) dla
gosci.
prosze o jakies podpowiedzi jak uczynic to przyjecie bardziej wyjatkowym?
mamy bb malutka kuchnie ( remont zaczynamy zaraz z Nowym Rokiem) wiec
wieksze wypieki nie wchodza w rachube :)

dzieki
Obserwuj wątek
    • default Re: 'przyjecie weselne' w domu 18.11.02, 15:05
      Nie męcz się, zamów coś w dobrej cateringowej firmie - przywożą cały zimny
      bufet (a i na gorąco jak sobie zażyczysz) na swojej zastawie, potem ją
      zabierają i cześć. Byłam na takim przyjęciu u znajomych, jedzenie było smaczne
      i bardzo dekoracyjnie podane, wszyscy byli zadowoleni, a gospodarze mogli się
      bawić wraz z gośćmi, nie zawracając sobie głowy gotowaniem, sprzątaniem,
      zmywaniem itd.
    • Gość: armata Re: 'przyjecie weselne' w domu IP: *.crowley.pl 18.11.02, 15:07
      no, tak nie wypada, nie wypada - nic się nie da poradzić
      • Gość: Nina1 Re: 'przyjecie weselne' w domu IP: 213.76.128.* 18.11.02, 15:59
        Wiesz co, jeżeli to są bliscy przyjaciele i jeżeli chodzi głównie o dobrą
        zabawę w gronie przyjaciół to się nie przejmuj i zrób na jednorazówkach -
        zrozumieją. A jeżeli dalsi znajomi i chcesz się pokazać - tylko firma
        kateringowa. Nie wiem gdzie mieszkasz ale w stołecznej wyborczej około 2 tyg
        temu ( w piątkowej) była notatka o firmie wypożyczającej zastawę stołową - może
        da się to firmę jakoś inaczej zlokalizować np przez www.pkt.pl. Z tego co
        pamiętam ceny wypożyczenia były b.przyzwoite, na pewno wyjdzie taniej niz
        catering, ale jeżeli nie masz warunków żeby przygotować przyjęcie to nie masz
        wyjścia i musisz się wykosztować. Jezeli chcesz robić sama jedzenie, to
        proponuję dzień wcześniej ze dwa -trzy mięsa na zimno zrobić i ze dwa ciasta, a
        w dniu przyjęcia kilka sałatek - żadne kanapki koreczki, bo się narobisz
        okropnie, a zjedzą w 5 minut ;)
        Jakiś czas temu był bardzo ciekawy wątek o sałatkach - poszukaj, warto!
        • Gość: narzeczona Re: 'przyjecie weselne' w domu IP: *.80-202-238.nextgentel.com 18.11.02, 16:45
          Dzieki za rady:)

Catering niestety odpada. bede miec mame i ciocie do pomocy wiec jakos mam
          nadzieje damy rade. Myslalam o kilku salatkach min. ryz, jarzynki i tunczyk,
          jarzynowa ( wtedy tez trzeba podac mieso i wedliny), maz zrobi swoj specjal
          Pasta salat z krewetkami ( pycha), mama jakies ciasto, tesciowa tez.... jakos
          pojdzie. mam czas na szukanie pomyslow.
          Myslalam o koreczkach, jednak skoro sie nie oplaca to cos innego.....

• Gość: armata Re: 'przyjecie weselne' w domu IP: *.crowley.pl 19.11.02, 09:34
            aż się niedobrze robi. Wóda jakaś chyba będzie?
          • Gość: mika_nice Re: 'przyjecie weselne' w domu IP: *.tele2.pl 19.11.02, 12:48
            Nie radze Tobie przygotowywac za duzo ciast, bo jezeli planujecie alkohol to po
            prostu tego nikt nie zje. A moze polaczycie to przyjecie z tradycyjnymi
            swiatecznymi dodatkami. Mam na mysli jakies ryby na zimno (losos wedzony,
            pstrag wedzony), sledzie w kazdej postaci (mnostwo jest na rynku i mozna gotowe
            na polmiski wyrzucic). Hmmmm z salatkami to rzeczywiscie dobry pomysl.
            Najlepsze bede takie zapychajace czyli z ryzem, makaronem, ziemniakami.
            Mieso warto upiec jakies 2 dni przed przyjeciem, ostatnio bralam udzial wlasnie
            w takim przyjeciu i dam Tobie gwarancje ze to upieczone domowe miesko znika z
            polmiskow bardzo szybko. Nikt nie rusza kupnej wedliny. Warto przygotowac duzo
            pieczystego i w ogole nie kupowac wedlin. Zeby nie bylo zbyt drogo przykladowo
            proponuje pieczona piers indyka nadziewana sliwkami badz morelami. Zrobicie
            furore! Kielbasy suszone jakies wyprobowane tez bede OK, nawet kaszanka.
            Co do ponczu. Nie robilam nigdy ale moge cos podobnego zaproponowac z Hiszpania.
            Dobre soczyste pomarancze (3), skroki umyte i otarte cytryny, vermuth czerwony
            (Ciociosan, Martini)duza butelka, wino wytrawne lub polwytrawne, moze byc biale
            badz rozowe. Owoce nalezy wkroic do szklanej misy i zalac winem. Oryginalny
            poncz jest robiony chyba na bazie jajek, ale niestety nie wiem jak sie go
            przygotowuje.
            Aha, przyszly mi tez do glowy pieczone w foli ziemniaki, badz frytki z
            piekarnika. Sa tez w sklepach gotowe mrozone ciasta francuskie i mozna
            powycinac z takiego placka krazek i udekorowac np. cieplym sosem smietanowym z
            krewetkami badz tunczykiem. Ojej duzo jest mozliwosci. ;-)
            • Gość: armata Re: 'przyjecie weselne' w domu IP: *.crowley.pl 19.11.02, 13:01
              to może mniej alkoholu, a zostawić te ciasta, bo w przeciwieństwie do ryb i
              mięs, nie popsują się jak je wystawić na zewnątrz na dwa dni przed imprezą.
              Lodóweczka w maleńkiej kuchni bowiem nie wystarczy. I nie zapychajcie gości
              ryżem, makaronem, czy ziemniakami bo to buractwo. Zrób imprezę w Mc Donaldzie,
              tam będziesz mieć pieczyste i fryty i bułę do zapchania i dużą kuchnię.
              • Gość: Nina1 Re: 'przyjecie weselne' w domu IP: 213.76.128.* 19.11.02, 13:11
                Co za złośliwa osoba, i jakie zupełnie niekonstruktywne podejście! Armato, jak
                mniemam mieszkasz w pałacu z super dużą kuchnią i warunkami do organizowania
                przyjęć na 100 osób. Sam/sama jesteś burak, a poza tym pierwsze słyszę żeby w
                McD podawali pieczyste, ale ja tam raczej nie bywam, więc ty jako znawca kuchni
                na pewno wiesz lepiej!
                • Gość: narzeczona Re: 'przyjecie weselne' w domu IP: *.80-202-238.nextgentel.com 19.11.02, 19:08
                  dzieki za pomysl i rade z pieczeniem mies. Sama nie mam o tym pojecia, ale od
                  czego mam mame:)
                  Wody bedzie malo, przynajmniej nie od nas, w kraju gdzie mieszkamy kazdy
                  przynosi alkohol ze soba na impreze - jest bbb. drogi - tak jest przyjete. My
                  tylko przygotujemy wielka miche jakiegos ponczu dla nich. To nie jest wesele
                  jak wspominalam. Wesele bedzie pozniej ( z winem), a to impreza dla przyjeciol
                  z okazji naszego slubu. Chce aby bylo trochu inaczej i bardziej odswietnie niz
                  na innych, normalnych imprezach.
                  Macie jakies propozycje dekoracji? Na pewno na stole - bufecie jakies kwiaty,
                  a reszta? Czy lepiej aby zarcie bylo w glw. pokoju gdzie najwiecej ludzi
                  bedzie przebywac, czy lepiej aby bylo w innym pokoju. Wtedy bedzie jakas
                  rotacja i tak sie moze nie odczuje braku miejsca:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka