Dodaj do ulubionych

Por kandyzowany?

IP: *.localdomain / *.szczecin.uw.gov.pl 13.02.06, 10:14
Takie cos zielone, do ozdoby, na mazurkach z cukierni, a kiedys na tortach...
Jedni mowią, że to anżelika, inni, że por.
Podpytywani cukiernicy nie chca zdradzic, jak to sie robi i odpowiadaja, że
sie kupuje gotowe. Troche poguglałam, nie znalazłam. Ani opisu , ani oferty.
Prosze mądrośc zbiorową - pomóżcie!
qd
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Por kandyzowany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:19
      anżelika, nie por:)
      • Gość: g Re: Por kandyzowany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:22
        inaczej arcydzięgiel, kandyzowany
        • fettinia Potwierdzam g. 13.02.06, 10:43
          To chyba jedyny zielony "owoc" uzywany do ozdabiania tortow(kandyzowany wlasnie)
          • Gość: g Re: Potwierdzam g. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:46
            Robi "prospona", ale w sklepach nie widziałam.
            Widocznie "zwykli ludzie" nie kupują:)
            tu linka:
            www.prospona.com.pl/oferta_1.htm
            w dziale ow.kandyzowane w syropie
    • Gość: nieskorzanka Re: Por kandyzowany? IP: *.proszynski.pl 13.02.06, 11:21
      Andżelika, arcydzięgiel kandyzowany. Łodygi zebrane w maju lub czerwcu kroimy
      na odcinki, blanszujemy krótko we w wrzątku z dodatkiem sody (zachowuje
      kolor), chyba łyżeczka na litr wody wystarczy. Robimy syrop jak na konfiturę
      (1/2 szkl wody na 1 kg cukru). Pokrojone łodygi ( na dowolne kawałki, wzdłuż,
      wszerz, ukośnie itd )wrzucamy na wrzący syrop, chwilę gotujemy na maleńkim
      ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Tę czynność powtarzamy raz dziennie przez 5-
      6 dni.
      Kiedyś bawiłam się wyrobem , rośnie u mnie na działce mnóstwo tego zielska,
      malowniczego zresztą.
      • Gość: qd Re: Por kandyzowany? IP: *.localdomain / *.szczecin.uw.gov.pl 13.02.06, 11:51
        O! Dzieki serdeczne! Rozejrze sie wsrod znajomych dzialkowiczow i w maju rusze
        do kandyzowania. Prospona owszem oferuje, ale prawie 6 kilo to dla mnie za
        duzo......
        qd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka