karolinaa19 14.02.06, 19:04 Jadłam taka zapiekanke i na wierzchu posypana byla taka pyszna suszona, prazona czy cos w tym stylu cebula czy ktos wie gdzie moge taka kupic albo nawet jak zrobic,szukałam u siebie na ryneczku ale nie ma;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
illiterate Re: prazona cebula 14.02.06, 19:22 W sklepach bywaja. W roznych miejscach, bo to dziwny produkt - raz przy warzywach, raz przy przyprawach. Pytaj wlasnie o prazona cebule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jala Re: prazona cebula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:39 najczęściej w plastikowych pudełkach Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: prazona cebula 15.02.06, 08:42 W każdym Realu na pewno jest, nazywa się to prażona cebula :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.nad.zet ja kupuję w Makro 15.02.06, 08:53 w dużych, ekonomicznych (bardzo korzystna cena) plastykowych opakowaniach; robi Kamis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsypetsy W Ikei w bistro n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:12 Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: prazona cebula 15.02.06, 12:01 A jak samemu zrobic - ile stopni i jak długo? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 Re: prazona cebula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 13:44 ja prażę cebulę, pokrojoną w kostkę, na patelni,na dobrze rozgrzanej oliwie - jak juz jest lekko brązowa, to jest ok - posypuję różne zapiekanki, albo hotdoga:-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: prazona cebula 15.02.06, 18:28 ale widzialem ze cos z nia robia w piekarniku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin na pewno bedzie w sklepach orientalnych, IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 15.02.06, 21:06 bo to wymysl azjatycki oni smaza cebule na glebokim oleju do chrupkosci Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: na pewno bedzie w sklepach orientalnych, 15.02.06, 21:13 Gość portalu: senin napisała: > bo to wymysl azjatycki > oni smaza cebule na glebokim oleju do chrupkosci jest i w spozywczych kolo warzyw kosztuje cos 3,50 zet za 100 gramow ale mnie chodzilo o prażona - sucha nie smazoną; smażona w torebkach albo suszuna w płatkach kupuje rzeczywiscie od azjatow; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: na pewno bedzie w sklepach orientalnych, IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 15.02.06, 22:00 ta azjatycka smazona na glebokim oleju jest tez sucha, lekko brazowa, slodziutka no coz nie mam pojecia o czym tu piszecie, bo w Pl nie bylam dosc dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: na pewno bedzie w sklepach orientalnych, 15.02.06, 22:19 Andrzeju spróbuj tak: natrzyj pokrojoną cebule oliwą lub olejem, potrzymaj kilka godzin w takiej marynacie a potem spróbuj uprażyć czy na suchej patelni czy też w piekarniku w niewielkiej temperaturze jak bezy często łopatką ją przewracając tak aby nie przywarła do blachy. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: A tak potraktował temat Okrasa: 15.02.06, 22:25 Domowym sposobem: oprószyć mąką, smażyć w głębokim tłuszczu. Odcedzić na papierowym ręczniku. _________________ Coś w tym oprószeniu mąką być może...jednak spróbowałbym i tak na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś