Dodaj do ulubionych

prezenty z Polski

IP: 62.77.181.* 17.02.06, 12:30
Często podróżuję i zwykle zatrzymuję się u "tubylców" . Chyba wyczerpałam już
pomysły na "jedzeniowe" upominki z Polski - był już czekoladki Wedel,
Goplana, Wawel. Żubrówka i Śliwowica. Nalewki Majewskiego i oscypek. Miód
pitny i nie tylko. Czy macie inne pomysły??
Dzięki
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: prezenty z Polski 17.02.06, 12:37
      A chociażby nasze wędliny: palcówka, kindziuk, długo dojrzewające szynki:
      mojegotowanie.onet.pl/1310843,artykuly.html
      z alkoholi: siwucha
      upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/43/Siwucha.jpg/140px-Siwucha.jpg
    • szpinakowa Re: prezenty z Polski 17.02.06, 12:40
      Może spróbuj z suchą krakowską? Często zabieram ją ze sobą podczas wyjazdów -
      wraz wedlowskim ptasim mleczkiem, miodem pitnym i gorzką żołądkową, ta kiełbacha
      robi karierę. :))) Raz wiozłam do Francji w wielkim słoju ogórki kiszone, ale to
      już był hard core. :))) Znajomi mnie bardzo poprosili i nie miałam serca im
      odmówić. :)
      • Gość: joa66 Re: prezenty z Polski IP: 62.77.181.* 17.02.06, 12:43
        A które wédliny (rodzaj i firma) smakoway Waszym zagranicznym znajomym?
        • ba_nita Re: prezenty z Polski 17.02.06, 12:44
          Gość portalu: joa66 napisał(a):

> A które wédliny (rodzaj i firma) smakoway Waszym zagranicznym znajomym?

Sorry, ale od sklepowych wędlin trzymam się z daleka od lat.
        • szpinakowa Re: prezenty z Polski 17.02.06, 12:50
          Smakuje im sucha krakowska z Krakusa. Kupowałam w ciemno - niestety muszę
          przyznać, że z racji mojego małego zainteresowania wędlinami, nie potrafię
          polecić dobrego producenta. Raz wiozłam też pęto kiełbasy jałowcowej kupionej na
          targu - producenta też nie znam... :/
    • ulako Re: prezenty z Polski 17.02.06, 12:50
      Nasz gość z W.Brytanii miał fioła na punkcie naszych marynowanych (w occie )
      śledzi ,a goście z Niemiec zachwycają się "przysmakiem gajowego ",też śledzie .
      • jacek1f ogórki kwaszone - to jest cos co podnieca moich 17.02.06, 13:02
        Kreteńczyków:-))
        I mocno suszone kabanosiki.
    • Gość: Maj Re: prezenty z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 13:10
      Kiełbasa kindziuk - Szwajcarzy oszaleli z zachwytu. Ogórki kiszone nie
      wszystkim pasują, ale jak juz ktoś zasmakuje to mu przywiozę zawsze. I śledzie
      zdecydowanie tak. Te najprostsze po giżycku - rewelacja.
    • Gość: maadga Re: prezenty z Polski IP: 80.51.251.* 17.02.06, 13:16
      bigos, bigos, i jeszcze raz bigos- ale oczywiście jeśli jesteś w satnie go
      przewieść w dobrych warunkach, ja mrożę i przewożę w torbach termicznych. :)
    • Gość: lu Re: prezenty z Polski IP: *.acn.waw.pl 17.02.06, 13:23
      Kindziuk (litewski czy polski - wszystko jedno) bedzie mial ogromne powodzenie,
      bo wedliny produkowane w podobny sposob istnieja i sa cenione w wielu krajach.
      • kropka.nad.zet moi znajomi z Francji 17.02.06, 13:45
        zawsze zabierali ze sobą kaszę gryczaną :D - bardzo im smakowała, a twierdzili,
        że nie jej nie znają
        również jestem za kindziukiem, jak poprzednicy
        • jacek1f no to kindziuk i kabanosiki:-)) n/t 17.02.06, 14:04
          • Gość: joa66 Re: no to kindziuk i kabanosiki:-)) n/t IP: 62.77.181.* 17.02.06, 14:09
            Dzieki , dzięki. Z kindziukiem będę miała problem bo sama za nim nie przepadam
            i chociaz wiem, że większość go uwielbia, mi jakos trudno to sobie wyobrazić.
            Ale...skoro wszyscy tak szczerze zachwalają....
            • yuka66 A moze zapytac 17.02.06, 14:14
              Sama mieszkam zagranica i miewam z gosci z Polski. Mysle, ze dobrze jest
              zapytac, co by chcieli. Ja lubie Zubrowke, majonez ketrzynski, kiszona kapuste
              i Princi Polo.
              • Gość: Wanda Re: A moze zapytac IP: *.25-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.02.06, 14:21
                Bla Belgow zawsze przywoze kabanosy, sucha krakowska, ptasie mleczko, "
                Grzeski ", zoladkowa gorzka, zubrowke i wyborowa.
              • Gość: joa66 Re: A moze zapytac IP: 62.77.181.* 17.02.06, 14:31
                Jak sie pytam, to oni (Brytyjczycy) mówią, żebym sama zdecydowała czym chcę się
                pochwalić. Na razie najbardziej smakują im bombonierki Wedla. I pasztet mojej
                cioci.

Chociaż grzecznie pochwalili ale widziałam, że nie zachwyciło ich ptasie
                mleczko i miód gryczany.

A czy ktos wie gzdie można kupić najlepsze oscypki w Warszawie?
        • Gość: Marta50 Re: moi znajomi z Francji IP: *.pools.arcor-ip.net 04.05.06, 23:16
          Przeciez kaszy gryczannej jest w Niemczech pod dostatkiem, mysle ze nie znaja
          Buchweizen poniewaz tak sie nazywa tu kasza gryczanna.
        • felinecaline Re: moi znajomi z Francji 04.05.06, 23:40
          Nie mamy kaszy a w Polsce nigdy nie udalo mi sie znalezc maki gryczanej.
          Specjalnie wiozlam, zeby zrobic bretonskie "galettes de sarrazin".
    • Gość: joa66 Re: prezenty z Polski IP: 62.77.181.* 17.02.06, 14:33
      Zastnawiam sie też czy przywieźć im świeżutkie pączki z różą ?
      • Gość: Karpińska Re: prezenty z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:56
        Skoro myślałaś o pączkach to tak samo możesz zawieść świeże pierogi a najlepiej
        ulepić je na miejscu
    • Gość: carolina Re: prezenty z Polski IP: *.chello.pl 05.05.06, 00:51
      biała kiełbacha, żur, kindziuk, ogórki kiszone i kapustka kiszona, kiełbasa
      polska ( uwielbiają ją :)), krakowska, żywiecka i pierniki toruńskie
      • muscovado Re: prezenty z Polski 05.05.06, 08:46
        makowiec!
        i chleb, dobry wiejski chleb...
    • Gość: zadumana Re: prezenty z Polski IP: 83.238.166.* 05.05.06, 08:55
      Sękacz.
      Może jest podstawa do sporów czy to Litwa, Niemcy, czy Polska są ojczyzną tego
      wyrobu, ale w końcu skoro "Litwo, Ojczyzno moja...":)))
      Jeśli będzie miał miejsce, to przetrzyma każde warunki transportu - myślę o
      temperaturze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka