Gość: Werdan IP: 212.244.82.* 12.10.01, 16:27 Szukam przepisu na sos do pizzy. Pizze wykonuje wg wlasnego przepisu, ale zawsze mam klopoty z sosem. Chodzi mi oczywiscie o sos pomidorowy. Prosze o pomoc. Z gory dziekuje i pozdrawiam Werdan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lalka Re: Dobry sos do pizzy - szukam ! IP: *.sympatico.ca 17.10.01, 16:10 mala cebula dwa zabki czosnku pol puszki pomidorow -cale, bez skorki sol olej bazylia Cebulke i czosnek podsmazyc, osolic dodac pomidory poddusic z 20 min-najlepiej bez pokrywki, co by sie odparowalo zmiksowac, dodac posiekana bazylie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa93 Re: Dobry sos do pizzy - szukam ! 30.10.01, 02:28 Proszę. Przepis na 3 osoby (albo 2 głodne). Posiekaj na maleńkie kawałki dużą cebulę. Zmiażdż w maszynce lub drobno posiekaj 2 duże ząbki czosnku. Wstaw pod wrzątek 2 duże pomidory. Obierz je ze skórki. Pokrój na kawałki ok. 1 cm. Przygotuj uczciwą łychę suszonego oregano i szczyptę ostrej papryczki oraz małą puszeczkę koncentratu pomidorowego. Patelnię postaw na dużym ogniu. Wlej łyżke stołową dobrej oliwy (nie oleju), rozpowadź ją po patelni. Wrzuć czosnek, a kiedy zacznie skwieczeć, wrzuć cebulkę. Mieszaj zawartość. Kiedy cebula będzie szklista dodaj pomidory. Mieszaj, aż pomidory zaczną się rozpuszczać. Potem zmniejsz gaz do minimum, albo przestaw swoją kuchenkę na inny program, nie mam pojęcia o tym, jak to robić z kuchniami elektrycznymi lub ceramicznymi. Polej ok. 0,5l wrzątku i dalej mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Ok. 15 minut. Kiedy przyszły sos osiągnie w miarę jednolitą konsystencję, ale będzie miał brzydki kolor dodaj puszkę koncentratu, łychę oregano, papryczkę (lub łyżeczkę wietnamskiej chili), może następną porcję wrzątku. Mieszaj do zagęszczenia. Do makaronu (koniecznie półsurowego) postaw michę z powyzszym sosem przykrytym rozpuszczonymi wiórkami żółtego sera i ułożonymi czarnymi oliwkami. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
ewa93 Re: Dobry sos do pizzy - szukam ! 30.10.01, 02:45 Przepraszam, pomyliłam zapytanie na forum. To, co podałam - to był sos do spagetti. Sos do makaronu typu spagetii i sos, którym polewam domową pizzę, mają ze sobą wiele wspólnego. Zrób ten sos bardziej płynny i odrzuć ostatni akapit mojego maila - uzyskasz fajny efekt, nawet dosmaczając tym pizzę mrożoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojz Re: Dobry sos do pizzy - szukam ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 12:03 spróbuj tak: natkę pietruchy rozgnieć z czosnkiem i solą na masę a potem wymieszaj z pomidorami (np.z puszki ćwiartki bez skóry) Odpowiedz Link Zgłoś