Dodaj do ulubionych

dlaczego puchną mi mielone ?

10.03.06, 09:45
Zupełnie nie udaje mi się zrobić kształtnych mielonych kotletów. Formuję
zgrabne, płaskie, owalne kotleciki, a one podczas smażenia puchną,przestają
być płaskie, robią się takie jakieś pękate i bezkształtne. Na smak nie
narzekam, ale ich bulwiasty kształt zupełnie mi nie pasuje. Jaka jest tego
przyczyna? Nie daję do nich żadnych udziwnień - mięso, jajko, bułka tarta,
przyprawy. Pomocy!
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Za tłuste mięso jak sądzę. 10.03.06, 09:59
      Możesz do masy dodać trochę zwykłej wody, powinno pomóc. Trzeba je odstawić po
      takim zabiegu na jakieś pół godziny.
    • ks40 Re: dlaczego puchną mi mielone ? 10.03.06, 10:06
      To "wina" tartej bułki. I obojętnie czy ją wcześniej namoczysz czy nie - zawsze
      mielone spuchną. Ale czy to tak bardzo przeszkadza? Pzdr.
    • Gość: zadumana Re: dlaczego puchną mi mielone ? IP: 83.238.166.* 10.03.06, 10:58
      Spuchły? Tzn. są pulchne. Czyli raczej bardziej dobrze niż źle:)
      Tutaj jest zwykle walka o to, że wychodzą za twarde.
      Może opisz dokładniej jak ci te pulchne wychodzą?
      • default Re: dlaczego puchną mi mielone ? 10.03.06, 12:06
        No tak, nie są twarde, ale też i nie przesadnie puszyste, zresztą ja do ich
        konsystencji i smaku nic nie mam, ale irytuje mnie, że robią się z nich takie
        bulwy. My lubimy jeść kotlety w bułce, jak hamburgery i wolałabym płaskie, tak
        to każdego muszę na dwie, trzy części rozkrawać i to już nie to. A robię
        zwyczajnie - mięso wyrabiam na jednolitą masę z jajkiem, bułką tartą, 2-3 łyżki
        wody, sól, pieprz i inne przyprawy, co mi tam wpadnie w rękę akurat. Odstawiam
        do lodówki i smażę po jakieś pół godzinie. I puchną !!!
        • Gość: marg Re: dlaczego puchną mi mielone ? IP: *.chello.pl 10.03.06, 12:15
          Robiąc kotlety do hamburgerów nie dodaje sie bułki w ogóle.
          • Gość: lućka Re: dlaczego puchną mi mielone ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:12
            Zamiast bułki tartej dodaj kajzerkę namoczoną w wodzie. Zanim ją dodasz do masy mięsnej wyciśnij z
            wody. Potem trzeba wyrobić, żeby składniki się połączyły i już. Po uformowaniu kotleta obtocz w bułce
            tartej. Kotlety robione w ten sposób nigdy mi nie spuchły.
    • Gość: v Re: dlaczego puchną mi mielone ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:59
      Mozesz sprobowac przed smazeniem zrobic palcem dziurke z kazdego boku. Powinno
      troche pomoc, ale nie gwarantuje skutecznosci tej metody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka