Gość: zaza IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 09.12.02, 10:08 wiem, wiem, byl ten watek, ale ja go nie moge znalezc!! a jestem uparta aby dzisiaj zrobic pyszny gulasz... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elka Re: gulasz IP: *.sav.tkb.net.pl 11.12.02, 15:05 0,5 kg mięska (wieprzowe lub drób). Ja biorę schab lub takie mięso co na steki, nie znam nazwy. kroję w kostkę rzucam na patelnię, przyprawiam pieprzem, solą, czosnkiem (sproszkowanym, unikam przypalenia) smażę 5 minut bez i kolejne 5 minut pod przykryciem na 2 minuty przed końcem smażenia wrzucam cebulę (dużą) pokrojoną w grube piórka (można dodać też boczek (2 plastry) pokrojony w kostkę). Czekam, aż cebula się zeszkli, przekładam więc to do rondelka z gotującym się bulionem (pół kostki na szklankę). Do rondelka dorzucam jeszcze szczyptę soli, czosnku i pieprzu ziołowego, marchewkę (niewiele !!! ), pietruszkę, seler (pociopać najdrobniej) Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu 40 min. po czym dodaję pieczarki pokrojone w grube plastry i duszenia ciąg dalszy ze 20 minut. Zwróć uwagę na to, żeby ogień nie był za duży, bo mięso będzie twarde, cebula się rozpuści i zrobi się papka. Na koniec możesz zagęścić to łyżeczką mąki Nie wiem czy o taki gulasz Ci chodziło, ale ja robię go dosyć często i jeszcze się nie przejadł. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: gulasz 11.12.02, 18:24 To jest (wg terminologii wegierskiej) porkolt. Do gulaszu dodaje sie jeszcze warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: gulasz IP: proxy / 217.96.43.* 12.12.02, 12:14 O rany, przeciez to nie jest danie wegierskie, po co wiec wegierska terminologia??? Zwracam zreszta uwage, ze w kuchni wegierskiej "gulasz" to zupa, natomiast to, co my nazywamy gulaszem to paprykarz. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: gulasz 12.12.02, 12:28 Vesna, oczywiście, że masz rację :) A najlepsze w gulaszu-paprykarzu to sam początek; rozgrzewamy oliwę (olej) na patelni i wrzucamy do tego całe mnóstwo słodkiej papryki, tak by sie w tej oliwie rozpuściła. Super kolorek się daje i super smak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza gulasz IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 12.12.02, 12:41 dobra, co mam robic wiec? mam sporo czerwonej papryki, paseczki wolowiny, co i w jakiej kolejniosci? Odpowiedz Link Zgłoś