Dodaj do ulubionych

nieladne ziemniaki

IP: *.chello.pl 22.03.06, 15:41
Czy to tylko ja mam taki problem? Od jakichs dwoch lat ile razy kupie
ziemniaki, to przynajmniej polowa z nich ma w srodku (w miazszu) sine i
czarne przebarwienia, a czasem nawet plesn. Kupuje ziemniaki roznych gatunkow
i nie zdarzylo mi sie ostatnio nie naciac. Najgorsze chyba sa pod tym
wzgledem czerwone "amerykany", ale nie tylko. Teraz wlasnie obieram ziemniaki
do obiadu i co drugiego wyrzucam. Zdaje mi sie, ze czytalam gdzies, ze
oznacza to ze ziemniaki zaatakowal jakis paskudny grzyb i nie powinno sie ich
jesc. A moze sie myle i niepotrzebnie wyrzucam???
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: To nie tylko Twój problem. 22.03.06, 15:46
      Te ziemniaki są po prostu źle przechowywane. Kiedyś się tylko kopcowało ale
      przyszła moda na myte więc nie ma się czemu dziwić, że skrobia w ziemniaku
      ciemnieje. W dodatku są bardziej narażone na przemarznięcie.
      • Gość: antycyponek Re: To nie tylko Twój problem. IP: *.chello.pl 22.03.06, 15:49
        pytanko.
        Czy one sa mimo wszystko jadalne? Jakos mi sie nie chce zasuwac do sklepu po
        nastepny worek. Bez gwarancji, ze beda zdrowe.
        • ba_nita Re: Jadalne ale ten widok jest tak nieapetyczny, ż 22.03.06, 15:51
          e jednak wolę bez takich efektów wizualnych. W końcu je się również oczami.
          Można poprawić wygląd robiac puree z innymi warzywami: marchewką, szpinakiem,
          brokułem czy tez dynią.
      • mwookash Nie zgodzę się. Mam ziemniaki od mojej babci 22.03.06, 16:03
        uprawiane i przechowywane w tradycyjny sposób i niestety w ostatnim roku
        zaatakowała je choroba jakaś i już od jesieni część z nich ma w środku
        zbrązowiałe miejsca. Zdarzyło się to pierwszy raz. Przy obieraniu i krojeniu na
        pół czesto tego nie widać a dopiero przy krojeniu w kostkę lub w plasterki.
        Niestety
        • ba_nita Re: Nie mówiliśmy o zbrązowiałych miejscach a o 22.03.06, 20:50
          sinych. To nie to samo. Brązowe to faktycznie choroba.
          • mwookash Te brązowe po gotowaniu czernieją. nt. 22.03.06, 23:08

• Gość: Margo Re: nieladne ziemniaki IP: *.chello.pl 22.03.06, 15:48
      Prawie w ogóle nie mam takich problemów. Staram sie kupować ziemniaki zdrowe z
      wierzchu, niezbyt duże. Kupuję tez zawsze w małych ilościach - góra 1kg, więc
      jakbym trafiła na złą partię, mniejsza strata.
    • momas Re: nieladne ziemniaki 22.03.06, 15:55
      Mam ten sam problem. Kupuję po starannym obejrzeniu - muszą dobrze wygladać z
      wierzchu - a w środku czarne... Mimo to, zaeksperymentowałam, ugotowałam -
      zjadłam i....żyję. I mam się dobrze. Wyszłam z założenia, że to utleniona lekko
      skrobia. Tak samo, jak w ścieranych na tarce ziemniakach na placki
      ziemniaczane...
      Co do ziemniaków... preferuję żółte, i twarde. Takie, jak to się określa w
      Warszawie: pastewne. ;)
      I dlatego, zwykle sporo sie nałażę zanim dopadnę coś innego niż Irga = białe
      rozlatujące się. Stąd też - podjęłam ryzyko zjedzenia takich sciemniałych. To
      znaczy z szarymi plamami w środku. Gdyby cały był czarny - nie zastanawiałabym
      się = wyrzuciłabym.
      • amikeo Re: nieladne ziemniaki 22.03.06, 20:14
        Mój dziadek tłumaczył, ze to wina suszy. Ja tez mam ten problem w tym roku a
        ziemniaki od Dziadka własnie z własnej uprawy.
    • Gość: nieskorzanka Re: nieladne ziemniaki IP: *.proszynski.pl 23.03.06, 12:59
      To wina błędów w nawożeniu ziemniaków, są po prostu przenawożone!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka