Dodaj do ulubionych

Sól peklowa a saletra

23.03.06, 10:18
Mam przepis na Pekelflajsz, który będę robić na Wielkanoc (efekty pokażę w
Galerii :-))i w przepisie jest mowa o wymieszaniu saletry z przyprawami.
W sklepie znalazłam tylko sól peklową która ma w składzie azotyn czegośtam i
sól. Czy mogę tym zastąpić saletrę?
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 10:21
      imho mozesz-działa tak samo
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 10:23
        Dzięki Skarbie :-) Ślinię się na samą myśl o produkcie finalnym :-)
    • momas Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 10:28
      Tylko uważaj na proporcje! Saletry daje się 2-3gramy na 10 kg mięsa, a soli
      peklowej ok 20 gramów na 1 gg mięsa.
      • momas Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 10:30
        Naprawiam błąd. W ostatnim zadniu miało być jeden kilogram mięsa...
        • invicta1 Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 10:36
          Momas-słuszna uwaga
    • momas Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 10:52
      Bo tak naprawdę sól peklowa to mieszanka saletry potasowej (azotanu potasu)z
      solą warzoną w stosunku 1:7, czyli to jest to samo, tylko stężenie inne...
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 10:59
        Teraz juz jestem prawdziwym ekspertem w temacie :-) Dzięki:-)
        • momas Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 11:04
          Polecam stronę:
          www.wedlinydomowe.pl
          Naprawdę jest świetna!
          Zresztą, co poniektórzy tutejci forumowicze też się tam udzielają... Nieprawdaż
          J-Z-P?
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 11:14
            sól peklowa to nie jest mieszanina azotanu potasu tylko azotynu potasu który w
            stosunku do azotanu potasu działa dużo szybciej. azotan potasu (saletra) w
            reakcji z mięsem rozkłada się najpierw do azotynu a później dopiero wchodzi w
            reakcje z mięsem - tłumacząc tak oględnie i łopatologicznie. (chociaż nie jest
            tak do końca bo przebiegają tam różne wzajemne reakcje)
            Jeżeli używasz sletry to zwykle do mięsa wieprzowego czy wołowego używa się
            proporcji 2% czyli na 98 dkg soli daje się 2 dkg saletry razem mamy 1 kg
            mieszanki peklującej.
            peklosól jest już gotową mieszanką peklującą którą wykorzystujemy dając tyle ile
            w przepisie jest soli i saletry razem wziętych . pozdrawiam
            • momas Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 11:36
              No fakt. Gafę strzeliłam z tą solą peklową. Ale gwoli ścisłości nie jest też do
              końca tak, jak pisze JPZ... :))
              Już się dokształciłam i sól peklowa oferowana przez Ziłopex, Prymat, Carum to
              mieszanka soli warzonej i azotynu sodu (nitrytu).
              Ufff. Posprawdzałam dostępne mi w domu torebki z solą peklującą. Moja wina, nie
              doczytałam azotan/azotyn. Jedna literka, a zasadnicza różnica!No nie mówiąc o
              sód/potas...

Co nie zmiena faktu, że soli peklującej używa się więcej niż saletry... :))
              • jarek_zielona_pietruszka Re: Sól peklowa a saletra 23.03.06, 12:32
                masz rację w większości przypadków jest to azotyn sodu a nie potasu ale są
                producenci soli peklowej którzy używają azotynu potasu. taka sól peklowa
                produkowana jest dla dużych zakładów przetwórczych. do tego jeszcze fosforany i
                inne związki które w sumie zawierają w sobie cały układ okresowy mendelejewa.
                pozdrawiam serdecznie i dziękuję za trafną uwagę. ot po prostu skót myślowy i
                uogólnienie. za co serdecznie przepraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka