Gość: Dorota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 19:45 wcześniej miałam taki przepis - błagam święta się zbliżają poproszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolobos Re: Ich nie kompromituj się to nie ten sos.n/txt IP: 61.213.147.* 09.04.06, 19:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Ich nie kompromituj się to nie ten sos.n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 20:03 dokładnie; z całą pewnością - dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 a to ciekawe? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.04.06, 21:08 w Polsce przetrwał przepis na sos tatarski z pieczarkami marynowanymi, w Niemczech np. używamy posiekanych filetów z sardelli, kapary, korniszony oprócz majonezu i ziół i to nazywa się Remoulade, składniki identyczne jak w s.tatarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:To nie jest sos tatarski. 09.04.06, 20:02 Jedna z wielu wersji. Bodajże podstawowa: Ingredients 1 cup Hellmann's mayonnaise 2 tbs. chili sauce 1 tsp. garlic salt 1 tsp. curry powder, or more to taste 1 tbs. hot prepared horseradish 1 tsp. dry mustard Mix together all ingredients. _______________________________ Nie wiem czy jest u nas do dostania horseradish. Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re:Horseradish to chrzan, mozna wiec 09.04.06, 21:47 w Polsce chyba go gdzies zlapac. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Horseradish to chrzan - a tego nie wiedziałem. 09.04.06, 21:50 Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Prośba - Remulada - sos 09.04.06, 19:52 Byl kiedys chyba w Wysokich Obcasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Prośba - Remulada - sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 20:44 ja tez ten watek widzialam chyba rok temu i wydawal mi sie fajny; ten przepis to siekaninka wielu warzyw : ogorek kons. natka i etc , ale szczegoly ? ma ktos przepis?? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: sos tatarski 09.04.06, 21:01 250 ml majonezu, 2 jaka ugotowane na twardo (żółtka posiekać, białka przetrzeć przez sitko), 2 łyżki posiekanych korniszonów, 2 łyżki posiekanych grzybów marynowanych (mogą być pieczarki), 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanych kaparow, 2 łyżki śmietanki kremówki, cukier, sól, pieprz. Wszystkie składniki wymieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: sos tatarski IP: 217.30.157.* 10.04.06, 08:43 tego przepisu szukałam; dzięki serdeczne Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Uwielbiam remuladę :-) 09.04.06, 21:36 Remulada Danie wegetariańskie: tak Autor: Agnieszka Kręglicka Składniki: - 1 szklanka majonezu (najlepiej domowego) - 1 obrana gałązka selera naciowego - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka kaparów - 1 łyżka natki pietruszki - 1/2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy - sos tabasco - pieprz - ewentualnie sok z cytryny Sposób przyrządzania: Wszystkie dodatki drobniutko posiekać, dodać przyprawy i wymieszać z majonezem. Odstawić, schłodzić, żeby się przegryzło. Podawać ze smażonymi pomidorami i ugotowanymi krewetkami. -- Recipe 1: 200 g of mayonnaise; 2 SS of chopped marinated cucumbers; 2 SS of capers; 1 onion; 1 bunch parsley; 1 dl whipping cream Seasoning the mayonnaise with minced cucumbers, capers, finely chopped onion and minced parsley. Stirring under whipped cream shortly before serving Recipe 2: 2 egg yolk; 1 finely chopped onion; 2 chopped stems tarragon/chervil/parsley; 1 SS of lemon juice; 1 chopped pickled gherkin; 1 SS of capers; 0.125 Ltr. Oil; 1 SS of mustard; salt; pepper Mixing egg yolk, mustard, lemon juice, salt+pepper and adding under stirring the oil. Mixing in Onion, herbs, cucumber and capers Recipe 3: 2 egg yolk of hard-boiled eggs; 2 fresh egg yolk; 1 pinch salt; 1 pinch sugar; 1 pinch pepper; approx. 0.25 ltr. vegetable oil; 1-2 SS of aromatic vinegar; 1 TS mustard; 1 TS capers; 2 anchovies; 2 tbsp of minced dill + tarragon Passing through a sieve the hard boiled egg yolk, stirring smooth with the raw egg yolk + salt + sugar + pepper, adding under permanently stirring drop by drop vegetable oil + vinegar in the change, then seasoning with mustard + capers + watered and mashed anchovies + herbs (dill + tarragon) -- 1/2 cup mayonnaise 2 tablespoons sweet pickle relish 2 teaspoons Dijon mustard 1 tablespoon chopped capers 2 tablespoon chopped parsley or chives 1. In a bowl stir the mayonnaise until it is smooth. 2. Add relish, mustard, capers, and parsley or chives. Stir well, cover, and refrigerate for 2 hours so the flavors mellow. 3. Use as a spread in place of butter or use a dollop to garnish sandwiches. -- powiem szczerze, że od dłuższego czasu kupuję gotową :-D Odpowiedz Link Zgłoś
martuuha Re: Uwielbiam remuladę :-) 10.04.06, 00:25 > > powiem szczerze, że od dłuższego czasu kupuję gotową :-D a gdzie mozna w Polsce gotową Remuladę kupić? bo ja znam ten smak tylko dzieki znajomym, ktorzy przywozili czasem z Danii. niestety nie znalazlam nigdy u nas na polkach. z gory dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
marseille30 Re: Uwielbiam remuladę :-) 10.04.06, 10:41 Widzialam w Warszawie, w Leclercu na Ursynowie, w dziale majonezu, obok dressingow. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica W Krakowie 10.04.06, 21:45 w sklepie sieci Kaufland kupuję "Sos duński" firmy Kuhne - opis z opakowania: Łagodny remouladowy sos z kawałkami warzyw. Niezastąpiony do potraw rybnych, drobiu, żeberek, fondue i hot dogów. Skład: warzywa (28%)(korniszony, marchew, biała kapusta, cebula, kalafior), olej roślinny, woda, ocet, cukier, żółtko jaja, białko mleka, ziola, sól, mąka pszenna, naturalne aromaty, sok cytrynowy, zagęstniki (mączki chleba święt., guma guar), przyprawy. Bez środków konserwujących. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
martuuha Re: W Krakowie 11.04.06, 09:15 O! Kaufland akurat mam prawie pod nosem, choc na co dzien nie korzystam. zajrze w wolnej chwili i poszukam. DZIĘKI! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś