Dodaj do ulubionych

pali sie ! pilne ! pomocy !

IP: proxy / *.w.club-internet.fr 21.12.02, 11:58
potrzebuje WYPROBOWANY nie z ksiazki, PROSTY przepis na ciasto na rolade -
zeby bylo miekkie i nie kruszylo sie przy zwijaniu, no i nie guma.
Obarczono mnie misja ! a to narodowe francuskie ciasto gwiazdkowe wiec nie
moge zawalic !!!
Pomoooocy !
Obserwuj wątek
    • Gość: bef Re: pali sie ! pilne ! pomocy ! IP: proxy / *.chello.pl 21.12.02, 14:08

Kłopot: Nie mam pojcia o francuskim narodowym cieście, o co chodzi ?

Makowiec zawijam w krucho-drożdżowe(jest bardzo łatwe w obsłudze):

5 dag drożdży + 3 łyżki lekko kaśnej śmietany - rozrobić
      ok 40 dag mąki (trochę przeznaczyć na korektę wilgotności ciasta), 15 dag
      masła, wanilia (1/2 laski) lub skórka cytrynowa, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2
      jaja, 1-2 żółtka, 1/3 łyżeczki soli no i te drożdże - posiekać, zagnieść (ma
      być miękkie), wałkować.

Osobiście drożdże daję suche z torebki, sypiąc je na mąkę i dokładam należną
      śmietanę do całości (2 torebki Oetker).

• Gość: Malwina Re: pali sie ! pilne ! pomocy ! IP: proxy / *.w.club-internet.fr 21.12.02, 15:33
        do zwyklej rolady, zwijanki z kremem !!!
        plizzz
        • Gość: bef Re: pali sie ! pilne ! pomocy ! IP: proxy / *.chello.pl 21.12.02, 18:59

Sorki, sorki, znaczy, że biszkoptowa. No to ja zawsze wierzę na słowo, że to da
          się zrobić i (na razie...) na tym poprzestaję. Może zaryzykuj i zrób z książki ?
          Pozdrowienia
    • Gość: elask Re: pali sie ! pilne ! pomocy ! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 16:44
      proszę bardzo, piekę taką roladę od zawsze: 5 białek ubić na sztywno, potem
      dodać 3/4 szkl cukru pudru i ubijać jeszcze, dodać na przemian z żółtkami (5)
      ok. 0,5szkl mąki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku. Ciasto wylewam na tą
      najwikszą blachę wielkości kuchenki wwyłożoną papierem do pieczenia. Papier
      lepiej dla pewności posmarować masłem i lekko posypać mąkąąa. Piec w temp.180 -
      200Cprzez 8 min. Mam piekarnik gazowy więć po tym czasie zaglądam i sprawdzam
      czy brzegi są lekko zezłocone, ciasto dotknięte palcem nie jest lepiące.Nie
      można dopuścić do zrumienienia. Gdy upieczone wykladam na stół, zwijam razem z
      papierem a jak przestygnie troszkę zdejmuję papier, zwijając je znów. Może to
      wygląda na skomplikowane ale jak się nawet nie uda, trzeba spróbować jeszcze
      raz, ciasto nie jest pracochłonne. powodzenia
      • Gość: Malwina Re: pali sie ! pilne ! pomocy ! IP: proxy / *.w.club-internet.fr 22.12.02, 19:48
        dzieki serdeczne
      • Gość: Malwina elask, dziekuje IP: proxy / *.w.club-internet.fr 24.12.02, 10:16
        :-) wyszlo wspaniale !
        • Gość: Malwina Re: elask, dziekuje IP: proxy / *.w.club-internet.fr 26.12.02, 03:00
          wyszlo wspaniale i bylo pyszne ! totalny sukces :-) dzieki
          • Gość: elask Re: elask, dziekuje IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 20:48
            Cieszę się, że Ci wyszło, Jak upiekłam sama to olśniło mnie , że coś mi się
            pomyliło w proporcjach: mąki lepiej dać ok. 3/4 szkl, wtedy ciasto nie jest
            takie wiotkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka